Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
8.8°C14.5°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
0 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.6°C15.0°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.7°C16.5°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
6 °C
5.5°C5.9°C
0 BF 100%
Κορωνοϊός / Η ΕΕ ρίχνει την ευθύνη για το τέταρτο κύμα σε καθυστερημένους εμβολιασμούς και πολίτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Η ΕΕ ρίχνει την ευθύνη για το τέταρτο κύμα σε καθυστερημένους εμβολιασμούς και πολίτες

ΕΜΒΟΛΙΟ

Βρισκόμαστε ξεκάθαρα μπροστά σε ένα τέταρτο κύμα» προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας του Βελγίου Φρανκ Βαντενμρπούκε, αρχίζοντας να ενθαρρύνει τους πολίτες να χρησιμοποιούν εκ νέου τη μάσκα μετά την εκτίναξη των ημερήσιων κρουσμάτων κατά 62,5%, στα 3.000, μέσα σε μία εβδομάδα και της νοσηλείας για τον κορωνοϊό κατά 40%. Αν αυτό συμβαίνει στο Βέλγιο, που έχει εμβολιάσει το 85% του πληθυσμού του, τι θα συμβεί στις άλλες χώρες; Στη γειτονική Ολλανδία τα ημερήσια κρούσματα σημείωσαν άνοδο 37,4% σε μία εβδομάδα και στη Γερμανία πλησίασαν τα 20.000, με εβδομαδιαία άνοδο 30,4%.

Οι ηγέτες της συνόδου κορυφής, χωρίς κανένα δείγμα αυτοκριτικής ή αλλαγής στρατηγικής, έριξαν την ευθύνη της διασποράς του κορωνοϊού στην καθυστέρηση των εμβολιασμών σε ορισμένες χώρες και στη διστακτικότητα των πολιτών, παραβλέποντας το γεγονός ότι η έξαρση της διασποράς πλήττει και χώρες όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο, που έχει υψηλό ποσοστό εμβολιασμού.

Οι 27 μιλούν για ενίσχυση των προσπαθειών να καταπολεμηθούν η διστακτικότητα των πολιτών έναντι στα εμβόλια και η παραπληροφόρηση κυρίως από τα κοινωνικά δίκτυα και τις διάφορες πλατφόρμες, ενώ δεν παρέλειψαν να προειδοποιήσουν για τους κινδύνους εμφάνισης νέων παραλλαγών του ιού, αποφεύγοντας να αναφερθούν στην ανάγκη ενίσχυσης των εθνικών δημόσιων δομών Υγείας. Για τους 27 φαίνεται πως ήταν αρκετή η αναφορά δημιουργίας στο επόμενο διάστημα της  Ένωσης Υγείας και της Αρχής Ετοιμότητας και Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών για την Υγεία (HERA) και η υποκριτική αναφορά στην ανάγκη πρόσβασης όλων στα εμβόλια και της άρσης των εμποδίων που δεν επιτρέπουν την παγκόσμια διακίνηση των εμβολίων, όταν ήταν κυρίως οι χώρες της Ε.Ε. που έβαλαν στην πράξη το βέτο στην άρση των πατεντών στα εμβόλια.

Με τον ίδιο υποκριτικό τρόπο δεν υπάρχει καμία αναφορά για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ε.Ε. στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τον Νοέμβριο, με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους γραφειοκράτες και τεχνοκράτες των Βρυξελλών να θεωρούν πως το θέμα των πατεντών των εμβολίων έχει κλείσει, όπως και κάθε κριτική στις Big Pharma, που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη σημερινή κατάσταση.

Το μόνο που φάνηκε να ενδιαφέρει πραγματικά τους 27 είναι η ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων μέσα στα ευρωπαϊκά σύνορα, χωρίς περιοριστικά μέτρα, εκτός από το πιστοποιητικό υγείας – εμβολιασμού. Τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές και οι άλλες πλούσιες δυτικές χώρες προχωρούν στην τρίτη και αναμνηστική δόση και στον εμβολιασμό των μικρών παιδιών, διασφαλίζοντας νέα τεράστια κέρδη στις λίγες πολυεθνικές του φάρμακου, οι φτωχές χώρες αδυνατούν να αντιμετωπίζουν την πρόκληση των εμβολίων και συνεχίζουν να διασπείρουν τον ιό.

Στην ανατολική Ευρώπη η διασπορά φαίνεται να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, με τα συστήματα Υγείας της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Λιθουανίας να δοκιμάζονται και τη Ρωσία και την Ουκρανία να καταγράφουν διαδοχικά ρεκόρ θυμάτων και κρουσμάτων πληρώνοντας το κόστος από την καθυστέρηση του εμβολιασμού και την απαξίωση των περιοριστικών μέτρων από τις κυβερνήσεις τους. Στη Βουλγαρία οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 30% τον Σεπτέμβριο και εκτιμάται πως θα έχουν μεγαλύτερη άνοδο τον Οκτώβριο. Οι κοινοτικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης πληρώνουν σε μεγάλο βαθμό και τις καθυστερήσεις τους στην οικοδόμηση ενός κοινωνικού κράτους και ενός αξιόπιστου συστήματος Υγείας, γιατί σήμερα αποδεικνύεται ότι χρησιμοποίησαν τους κοινοτικούς πόρους για οτιδήποτε άλλο εκτός από τις υποδομές Υγείας.

Η Τεργέστη χθες συνέχιζε να παραμένει μια πόλη σε κατάσταση πολιορκίας, όπου μουσεία, βιβλιοθήκες και πολλά καταστήματα παρέμειναν κλειστά και δύο κρουαζιερόπλοια απέφυγαν τον ελλιμενισμό τους για λόγους ασφαλείας, με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να ελέγχουν κυρίως το κέντρο της πόλης, γιατί συνέχισαν να φθάνουν διαδηλωτές κατά του πιστοποιητικού υγείας και αντιεμβολιαστές παρ’ όλο που είχαν ακυρωθεί οι δημόσιες διαμαρτυρίες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL