Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Κορωνοϊός / Οι πλούσιες χώρες παρατείνουν την πανδημία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Οι πλούσιες χώρες παρατείνουν την πανδημία

ΕΜΒΟΛΙΟ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φωτογράφισε άλλη μια φορά τη μεγάλη ευθύνη των πλούσιων χωρών στην παράταση της πανδημίας έως τα τέλη του 2022 εξαιτίας της άνισης κατανομής των εμβολίων στον κόσμο.

Επιπλέον στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες γίνεται εμφανής η αδυναμία περιορισμού της διασποράς από τη γρήγορη κατάργηση των περιοριστικών μέτρων, την απροθυμία στήριξης των δημοσίων συστημάτων Υγείας και τα αντιφατικά μέτρα των κυβερνήσεων, που τροφοδότησαν γενικευμένη δυσπιστία σε ένα μεγάλο τμήμα του κόσμου έναντι των εμβολίων και της ανάγκης περιοριστικών μέτρων.

Για το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ Μπρους  Έιλγουορντ η υγειονομική κρίση θα μπορούσε «να παραταθεί εύκολα έως αργά το 2022», από τη στιγμή που μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί μόνο το 5% του πληθυσμού στην Αφρική σε σχέση με το 40% στις περισσότερες από τις άλλες ηπείρους.

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ κάλεσε τις πλούσιες χώρες και τις φαρμακευτικές εταιρείες να στηρίξουν τις φτωχές χώρες με δωρεές εμβολίων, διότι «διαφορετικά η πανδημία θα συνεχιστεί περισσότερο από όσο θα έπρεπε», αφού στην Αφρική έχει δοθεί μόλις το 2,6% των δόσεων που έχουν γίνει παγκοσμίως.

Αποφεύγοντας να αναφερθεί ευθαρσώς στο θέμα των πατεντών των εμβολίων και στην άρνηση των μεγάλων πολυεθνικών του φαρμάκου, των Big Pharma, και των κυβερνήσεων της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και άλλων πλούσιων χωρών να υποστηρίζουν την άρση τους, ο αξιωματούχους του ΠΟΥ έκανε σαφές ότι κανείς δεν θα είναι ασφαλής εάν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς, κάτι για το οποίο ο πλούσιος κόσμος φαίνεται να έχει δυστυχώς ανοσοποιηθεί εδώ και καιρό.

Ο Κιρίλ Κοέν, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας του Πανεπιστημίου Μπαρ Ιλάν του Ισραήλ, προειδοποίησε για πέμπτο κύμα της πανδημίας από την υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Δέλτα εκτιμώντας πως το γεγονός ότι η εν λόγω υποπαραλλαγή έφθασε ήδη στο 10% των μολύνσεων στη Βρετανία πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην ιατρική κοινότητα.

Στο Βέλγιο ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων εκτοξεύτηκε κοντά στα 6.500, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 53%. Η Ουκρανία ανακοίνωσε νέο ρεκόρ θυμάτων και κρουσμάτων, η Ρωσία νέο ρεκόρ θυμάτων, με τον δήμαρχο της Μόσχας να επιβάλλει lockdown από τις 28 Οκτωβρίου μετά την υποχρεωτική αργία από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου που αποφάσισε η κυβέρνηση για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται στη Γερμανία και την Ιταλία, που έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων στην Ευρώπη και τον ένατο παγκοσμίως.

Το υγειονομικό πιστοποιητικό συνεχίζει να διχάζει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, όπως έδειξαν οι χθεσινές διαμαρτυρίες στη Βουλγαρία, που καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων, ενώ στην Ιταλία η κυβέρνηση κινητοποίησε μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις προς την Τεργέστη για να αντιμετωπίσει τις διαμαρτυρίες κατά του υγειονομικού πιστοποιητικού και του εμβολισμού που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο.

Η Λετονία τέθηκε από χθες σε καθολικό lockdown ενός μήνα, ενώ στη Λιθουανία, παρ’ όλο που το 71% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, οι μεγαλύτερες ιστοσελίδες ανακοίνωσαν ότι θα διαγράφουν τα σχόλια αντιεμβολιαστών και όσων υποστηρίζουν τις θεωρίες συνωμοσίας με άξονα την πανδημία.

Για τον  Άρνας Μαρκίνκους, τον πρόεδρο της  Ένωσης Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης, αυτή αποτελεί «μια πράξη αλληλεγγύης στο κράτος και την κοινωνία στην κοινή προσπάθεια καταπολέμησης της παραπληροφόρησης που διαδίδουν οι αντιεμβολιαστές».

Η ετήσια έκθεση της ιατρικής επιθεώρησης The Lancet, στοχεύοντας στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Γλασκώβη, προειδοποίησε ότι χρειάζεται άμεση δράση ώστε να μην διευρυνθούν περισσότερο οι ανισότητες στον τομέα της Υγείας εάν δεν αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, εκτιμώντας ότι η ανάκαμψη από την πανδημία μπορεί να είναι μια πράσινη ανάκαμψη.

Η Ινδία γιόρτασε πάντως τη χορήγηση της δισεκατομμυριοστής δόσης εμβολίου, με 1,3 δισεκατομμύρια κατοίκους να έχουν λάβει την πρώτη δόση και το 30% του πληθυσμού να έχει λάβει και τη δεύτερη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL