Live τώρα    
35°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
35 °C
32.0°C38.0°C
3 BF 28%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
33 °C
31.6°C35.7°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
34 °C
33.0°C38.7°C
2 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
27.8°C29.9°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
34 °C
34.0°C34.0°C
4 BF 22%
Σκάνδαλο Κουρτς / Οι εισαγγελείς ζήτησαν την άρση της ασυλίας του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο Κουρτς / Οι εισαγγελείς ζήτησαν την άρση της ασυλίας του

EPA

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες κατά του πρώην καγκελαρίου της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, για απιστία, δωροδοκία και διαφθορά. Οι έρευνες ωστόσο θα ανασταλούν καθώς οι εισαγγελείς που χειρίζονται τις υποθέσεις ζήτησαν την άρση της ασυλίας του βουλευτή πλέον Κουρτς από το Κοινοβούλιο. Ο  ίδιος ο Κουρτς είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί ο ίδιος από την ασυλία του.

Δύο έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη σε βάρος του πρώην Καγκελάριου. Στην πρώτη η εισαγγελία ερευνά ψευδή δήλωση στην εξεταστική επιτροπή της Ίμπιζα, η οποία διερευνούσε τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα. Στη δεύτερη, ερευνάτε ο Κουρτς και ο ηγετικός του πυρήνας ότι εξαγόρασαν θετικές αναφορές στα μέσα ενημέρωσης και επηρέαζαν δημοσκοπήσεις με χρήματα των φορολογουμένων. Συνολικά δέκα άτομα ερευνώνται ως ύποπτοι για υπεξαίρεση, δωροδοκία και δωροληψία.

Οι έρευνες των εισαγγελέων στην Καγκελαρία και στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ÖVP προκάλεσαν κυβερνητική κρίση την περασμένη εβδομάδα. Οι συγκυβερνώντες Πράσινοι ζήτησαν την οριστική αντικατάσταση του Κουρτς. Τη Δευτέρα, ο προηγούμενος υπουργός Εξωτερικών Alexander Schallenberg ορκίστηκε ως διάδοχός του στην καγκελαρία. Ο Κουρτς, ωστόσο, είχε εκλεγεί βουλευτής στις εκλογές του 2019, και τώρα πήρε την έδρα του στο Κοινοβούλιο καθώς ένας βουλευτής παραιτήθηκε προκειμένου να επιστρέψει στο κοινοβούλιο ο Κουρτς.

Ο Κουρτς είναι πλέον ο επικεφαλής της συντηρητικής κοινοβουλευτικής ομάδας του ÖVP και με αυτή την ιδιότητα μίλησε σήμερα στο Κοινοβούλιο.

Οι εισαγγελείς που χειρίζονται τις υποθέσεις, υπέβαλαν σήμερα αίτηση για άρση της ασυλίας του βουλευτή και πρώην καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς. Το Κοινοβούλιο πρέπει έτσι να αποφασίσει σχετικά με την άρση τη ασυλίας του σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του. Μέχρι να παρθεί η σχετική απόφαση, η έρευνα σε βάρος του 35χρονου συντηρητικού πολιτικού αναστέλλεται προς το παρόν, δήλωσε εκπρόσωπος της Εισαγγελίας Οικονομίας και Διαφθοράς.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ÖVP που ηγείται ο Κουρτς, χαιρέτισε το γεγονός, διότι σύντομα θα καταστεί δυνατό να αντικρούσουν τις κατηγορίες εναντίον του Κουρτς, ο οποίος παραιτήθηκε το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Κουρτς απέρριψε όλες τις μέχρι τώρα κατηγορίες και αρνείται να αποσυρθεί από την πολιτική. Ως μέλος του κοινοβουλίου, προτίθεται να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διαψεύσει τους εναντίον του ισχυρισμούς. Με τη μετάβαση στο Κοινοβούλιο, ο Κουρτς απολαμβάνει καταρχάς ασυλία - αλλά ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από αυτήν.

Ο δημοσκόπος

Ελεύθερος αφέθηκε η συλληφθείς δημοσκόπος την Πέμπτη όπως επιβεβαίωσε η Εισαγγελία Οικονομίας και Διαφθοράς στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Θεωρείται ύποπτη καθώς διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην προετοιμασία των δημοσκοπήσεων και ότι ως αντάλλαγμα έδινε πλαστά τιμολόγια στο Υπουργείο Οικονομικών.

Εκπρόσωπος της Εισαγγελίας δεν θέλησε να επιβεβαιώσει τον κίνδυνο συγκάλυψης που αναφέρθηκε από τα μέσα ενημέρωσης ως αιτία της σύλληψής της την Τρίτη. Αφέθηκε ελεύθερη επειδή δεν υπήρχαν πλέον λόγοι να συνεχίζεται η κράτηση της, με τις έρευνες ωστόσο για την υπόθεση να συνεχίζονται.

Ο Σύνδεσμος Ινστιτούτων Έρευνας Αγοράς και Γνώμης της Αυστρίας (VdMI) την Πέμπτη πήρε αποστάσεις από την δημοσκόπο καθώς και από ένα πρώην μέλος της κυβέρνησης του ÖVP που εργαζόταν η ίδια στην έρευνα κοινής γνώμης και είναι από τους υπόπτους.

«Η ποινική υπόθεση που έχουμε είναι σοκαριστική», δήλωσε η επικεφαλής της VdMI Edith Jaksch. Ο συλληφθείς δημογράφος δεν είχε γίνει δεκτός στην Ένωση λόγω κακών ποιοτικών προτύπων, ενώ το μέλος της κυβέρνησης δεν είχε υποβάλει ποτέ αίτηση για ένταξη, δήλωσε ο Jaksch στο dpa.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL