Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Νότιος Αφρική / Σμήνος μελισσών σκότωσε 63 αφρικανικούς πιγκουίνους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νότιος Αφρική / Σμήνος μελισσών σκότωσε 63 αφρικανικούς πιγκουίνους

Αφρικανικοί πιγκουίνοι
EPA

Σε ένα σπάνιο περιστατικό κοντά στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, εξήντα τρεις απειλούμενοι με εξαφάνιση αφρικανικοί πιγκουίνοι σκοτώθηκαν από σμήνος μελισσών σύμφωνα με τους ειδικούς για την προστασία των πτηνών. Τα προστατευόμενα πουλιά, σε μια αποικία στο Simonstown, βρέθηκαν στην ακτή με πολλαπλά τσιμπήματα μελισσών χωρίς να φέρουν άλλα σωματικά τραύματα.

Οι υπεύθυνοι του εθνικού πάρκου δήλωσαν στο BBC ότι πρόκειται για την πρώτη γνωστή τέτοια επίθεση στην παραλία Boulders Beach, η οποία προσελκύει έως και 60.000 επισκέπτες ετησίως. «Συνήθως οι πιγκουίνοι και οι μέλισσες συνυπάρχουν», δήλωσε η δρ Άλισον Κοκ, θαλάσσια βιολόγος της υπηρεσίας εθνικών πάρκων της Νότιας Αφρικής.

Όπως τόνισε «οι μέλισσες δεν τσιμπάνε παρά μόνο αν προκληθούν - ερευνάμε με την υπόθεση ότι μια φωλιά ή κυψέλη στην περιοχή ενοχλήθηκε και προκάλεσε ένας αριθμός  μελισσών να φύγει από τη φωλιά, να γίνει σμήνος και επιθετική».

«Δυστυχώς οι μέλισσες συνάντησαν μια ομάδα πιγκουίνων στην πορεία της πτήσης τους» σημείωσε.

Από τις εξετάσεις στους νεκρούς πιγκουίνοι διαπιστώθηκε ότι τα πουλιά είχαν τσιμπηθεί γύρω από τα μάτια και στα πτερύγιά τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «αυτά είναι τα μέρη που δεν καλύπτονται από φτερά», όπως δήλωσε στο BBC η δρ Κάτα Λουντίνια, από το Ίδρυμα Νότιας Αφρικής για τη Διατήρηση των Παράκτιων Πτηνών (Sanccob).

Μάλιστα ένας από τους πιγκουίνους είχε τσιμπηθεί 27 φορές. «Ο μεγάλος αριθμός των τσιμπημάτων σε κάθε πουλί, θα ήταν θανατηφόρο για οποιοδήποτε ζώο αυτού του μεγέθους», πρόσθεσε η δρ Λουντίνια.

Σημειώνεται ότι οι μέλισσες μετά το τσίμπημα πεθαίνουν έτσι στην παραλία βρέθηκε μεγάλος αριθμός νεκρών μελισσών. «Μόλις μια μέλισσα τσιμπήσει κάτι, αφήνει πίσω της μια φερομόνη, ώστε ο στόχος να εντοπίζεται εύκολα από άλλες μέλισσες που υπερασπίζονται τη φωλιά», δήλωσε η Jenny Cullinan του African Wild Bee Institute, η οποία ζητά από τους κατοίκους να σταματήσουν να διατηρούν κυψέλες στους κήπους τους.

Οι αφρικανικοί πιγκουίνοι διακρίνονται για το μικρό τους μέγεθος και ζουν στις ακτές και τα νησιά της Νότιας Αφρικής και της Ναμίμπια. Οι πληθυσμοί τους μειώνονται ραγδαία, όπως αναφέρει η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Η έλλειψη τροφής που προκαλείται από την εμπορική αλιεία καθώς και οι περιβαλλοντικές διακυμάνσεις, λόγω της κλιματικής αλλαγής πιστεύεται ότι είναι οι κύριες αιτίες για την μείωση του πληθυσμού τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL