Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.4°C19.5°C
0 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.5°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.0°C18.8°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.8°C18.1°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C10.5°C
0 BF 100%
Αναλένα Μπέρμποκ / Οι σεξιστικές προσβολές που δέχθηκε υπονόμευσαν την προεκλογική της εκστρατεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναλένα Μπέρμποκ / Οι σεξιστικές προσβολές που δέχθηκε υπονόμευσαν την προεκλογική της εκστρατεία

Αναλένα Μπέρμποκ
EPA

Η Αναλένα Μπέρμποκ έχει δεχθεί κατά την προεκλογική περίοδο στη Γερμανία πολύ περισσότερες παρενοχλήσεις στο διαδίκτυο από τους δύο άλλους υποψηφίους άνδρες κι αυτό έχει υπονομεύσει την προεκλογική εκστρατεία της, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Η έκθεση του Ινστιτούτου που αποτελεί δεξαμενή σκέψης, διαπίστωσε ότι η Μπάερμποκ δέχθηκε περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας και παραπληροφόρησης από τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς και τον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών Άρμιν Λάσετ. Παράλληλα ήταν αποδέκτης σεξιστικών επιθέσεων που δεν δέχθηκαν οι άλλοι υποψήφιοι άνδρες.

Όπως διαπίστωσε οι αναρτήσεις στο Facebook και στο Telegram που απευθύνονταν στην Baerbock αναφέρονταν έντονα στο φύλο της, συμπεριλαμβανομένων σεξιστικών προσβολών. Όταν οι χρήστες αναφέρονταν στην Μπέρμποκ, έβαζαν την υποψήφια καγκελάριο σε εισαγωγικά και χρησιμοποιούσαν μορφές υποτιμητικής γλώσσας, όπως το να την αποκαλούν «η μικρή», κάτι που γινόταν με τους άλλους υποψηφίους.

Αρκετές ήταν και οι αναρτήσεις που αμφισβητούσαν συνολικά την επάρκεια των γυναικών στην πολιτική.

Η Μπάερμποκ  μαζί με τον Λάσετ, τον Σολτς είναι υποψήφιοι για την καγκελαρία όπου θα αντικαταστήσουν την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, μια γυναίκα, η οποία ηγείται της Γερμανίας από το 2005.

Η έκθεση προστίθεται στην αυξανόμενη ήδη εντύπωση ότι η εκστρατεία της Μπάερμποκ έχει στοχοποιηθεί δυσανάλογα. Η αντιρωσική στάση της ενδεχομένως να έχει παίξει ρόλο σε εκστρατεία παραπληροφόρησης.

Αρχικά η Μπάερμποκ προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις, αλλά από τότε έχει αλλάξει η δημοσκοπική και προηγούνται Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες. Ρόλο σε αυτό έπαιξαν και μια σειρά παραλείψεων της , όπως η μη αναφορά συμπληρωματικών εισοδημάτων από το κόμμα και ασυνέπειες στο βιογραφικό της σημείωμα.

Ωστόσο, η εκστρατεία κατά της Μπάερμποκ, η οποία αφορά το φύλο, θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στις γερμανικές εκλογές, επειδή «το κοινό λαμβάνει μια στρεβλή εικόνα για τους ενδιαφερόμενους», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι ευρωβουλευτές Hannah Neumann και Terry Reintke - και οι δύο Γερμανίδες, Πράσινες και γυναίκες - δήλωσαν ότι έχουν παρόμοιες εμπειρίες στο διαδίκτυο. «Οι γυναίκες κρίνονται πιο σκληρά», δήλωσε η Reintke σε συνέντευξή της. «Όταν μιλάω για ορισμένα θέματα, όπως η προσφυγική κρίση του 2015, δέχομαι πολλές έμφυλες, σεξουαλικοποιημένες ρητορικές μίσους», είπε.

Και οι δύο ευρωβουλευτίνες ανησυχούν ότι η διαδικτυακή παρενόχληση θα αποτρέψει τις γυναίκες και άλλες ομάδες να εισέλθουν στην πολιτική. «Δεν είναι μόνο αυτό που κάνει σε μένα ... αλλά τι κάνει στις νεαρές γυναίκες οπαδούς», δήλωσε η Reintke. «Οι γυναίκες εκπροσωπούνται λιγότερο στους πολιτικούς θεσμούς, στα πολιτικά κόμματα και σε άλλους τομείς ... από ό,τι οι άνδρες ... Οι έγχρωμες γυναίκες και τα queer άτομα στοχοποιούνται ακόμη περισσότερο».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε να προτείνει έναν νέο νόμο της ΕΕ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών έως το τέλος του έτους. Η πρόταση θα καλύπτει τόσο τη διαδικτυακή όσο και τη μη διαδικτυακή κακοποίηση.

Και οι δύο ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι απαιτείται νομοθεσία για την καταπολέμηση της διαδικτυακής κακοποίησης, και θα πρέπει να γίνουν περισσότερα. «Δεν πρέπει να το δεχτούμε αυτό ως φυσιολογική συμπεριφορά, ακόμη και αν όλοι το καταλαβαίνουν. Δεν συμπεριφερόμαστε έτσι ο ένας στον άλλον», κατέληξε η Neumann.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL