Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.2°C25.8°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.6°C23.5°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.3°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C24.7°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.5°C21.9°C
0 BF 53%
Αφγανιστάν / Οι Ταλιμπάν πανηγυρίζουν την ανεξαρτησία και οι ΗΠΑ τη μεγαλύτερη αερογέφυρα της ήττας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αφγανιστάν / Οι Ταλιμπάν πανηγυρίζουν την ανεξαρτησία και οι ΗΠΑ τη μεγαλύτερη αερογέφυρα της ήττας

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

«Μετά από είκοσι χρόνια πολέμου, το Αφγανιστάν κατέκτησε την ανεξαρτησία του από τις ξένες δυνάμεις. Χάρη στις θυσίες σας κατακτήσαμε την ανεξαρτησία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους σας και το έθνος μας για την ανεξαρτησία. Ελπίζουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα το καταλάβουν ξανά ξένες δυνάμεις, ότι θα παραμείνει ανεξάρτητο, θα ευημερήσει και θα αποτελέσει το σπίτι των Αφγανών κάτω από το ισλαμικό σύστημα», τόνισε την Τρίτη το πρωί, κατά τη διάρκεια της παρέλασης των Ειδικών Δυνάμεων των Ταλιμπάν «313 Μπαντρί» στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ο βασικός εκπρόσωπός τους Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, υπογραμμίζοντας την «πλήρη απελευθέρωση» της χώρας και την πρόθεση σχηματισμού μιας ανοιχτής ισλαμικής κυβέρνησης, για να προειδοποιήσει επίσης ότι «αυτό είναι μεγάλο μάθημα για άλλους εισβολείς για τις μελλοντικές γενιές μας. Αποτελεί επίσης μάθημα για τον κόσμο».

«Γράψαμε για άλλη μια φορά Ιστορία. Τα είκοσι χρόνια κατοχής του Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ και το NATO τέλειωσαν απόψε. Είμαι πολύ ευτυχής μετά από είκοσι χρόνια τζιχάντ - ιερού πολέμου, θυσιών και δυσκολιών, που έχω την ικανοποίηση να βλέπω αυτές τις ιστορικές στιγμές», υπογράμμισε από το Twitter ο σκληροπυρηνικός ηγέτης των Ταλιμπάν Ανάς Χακάνι.

Παρέλαση με πυροβολισμούς

Με την παρέλαση των Ταλιμπάν έληξαν στην πράξη οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί και οι μαζικοί πυροβολισμοί στον αέρα που ξεκίνησαν αργά το απόγευμα, με την εγκατάλειψη του αεροδρομίου από τους Αμερικανούς, και τρομοκράτησαν ένα τμήμα του πληθυσμού. «Οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν, προσπαθούμε να ελέγξουμε την κατάσταση. Ο ήχος των όπλων στη Καμπούλ είναι από τους εορταστικούς πυροβολισμούς για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων», συμπλήρωσε ο Μουτζάχιντ, υπογραμμίζοντας ότι «οι εισβολείς πρέπει να ξέρουν ότι το Αφγανιστάν δεν είναι τόπος γι' αυτούς, έκαναν το λάθος να έρθουν εδώ και είμαστε ευτυχείς που δεν υπάρχουν πια. Τώρα οι ηγέτες των Ταλιμπάν ελπίζουν να ανακοινώσουν σύντομα τη νέα, χωρίς αποκλεισμούς κυβέρνηση».

Να είναι ευγενικοί

Καλούμε όλους τους άνδρες των Ταλιμπάν «να έχουν καλή συμπεριφορά και να είναι ευγενικοί» με τους πολίτες, γιατί μετά από έναν 20ετή πόλεμο «το έθνος έχει το δικαίωμα για μια ειρηνική ζωή, να αναπνεύσει με ηρεμία», συμπλήρωσε ο Μουτζάχιντ, υποστηρίζοντας ότι «εμείς πρέπει να είμαστε οι υπηρέτες του έθνους και όχι οι δυνάστες του» και ότι οι Ταλιμπάν θα επιδιώξουν «καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο».

Στρατηγός ο τελευταίος

Ο τελευταίος Αμερικανός που το έβαλε στα πόδια από το Αφγανιστάν φαίνεται ότι ήταν ο διοικητής της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, υποστράτηγος Κρις Ντόναχιου, σύμφωνα με τις φωτογραφίες από τις διόπτρες νυκτός, ένας και συμβολικά υψηλόβαθμος αξιωματικός και όχι ένας απλός μισθοφόρος πεζοναύτης, ένα απλό και φτωχό παιδί του αμερικανικού λαού ή κάποιος μετανάστης που κατατάχτηκε για να εξασφαλίσει σίγουρο μισθό και να αποκτήσει την πολυπόθητη υπηκοότητα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης Κένεθ Μακένζι παραδέχτηκε στην πράξη ότι ο αμερικανικός στρατός έκανε ό,τι κάνει ο κάθε ηττημένος στρατός, που αφήνει το πεδίο της μάχης στους νικητές καταστρέφοντας τα πάντα. Ο Μακένζι μάς έμαθε μια νέα ορολογία υποστηρίζοντας ότι οι Αμερικανοί «αποστράτευσαν» 73 αεροσκάφη, 70 τεθωρακισμένα MRAP που αντέχουν στις νάρκες και που κοστίζει το καθένα τους ένα εκατομμύριο δολάρια, 27 ελαφρά οχήματα Hamvi, συστήματα αντιεροπορικής άμυνας C-RAM, για να μην αναφερθούμε στις «αποστρατεύσεις» - ανατινάξεις των αποθηκών πυρομαχικών και εξοπλισμών.

Θα έλεγε κανείς ότι οι Αμερικανοί με μεγάλη ευκολία «αποστράτευσαν» - κατέστρεψαν, τις τελευταίες μέρες, στην Καμπούλ εξοπλισμό που πλησίασε ή ξεπέρασε τα 500 εκατ. δολάρια.Mε την ίδια ευκολία θα υποστήριζε κάποιος ότι μερικά από τα κουφάρια αυτών των αεροπλάνων, ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων θα εμφανίζονται στις αναμνηστικές φωτογραφίες κάποιου μουσείου αντίστασης των Ταλιμπάν και των Αμερικανών τουριστών του μέλλοντος, που θα σταματούν για να φωτογραφηθούν στη Καμπούλ έχοντας περάσει πρώτα από τις υπόγειες σήραγγες των Βιετκόνγκ στη Χο Τσι Μιν.

#ΕγώΥποδέχομαι

Πάνω από 3.500 υπογραφές είχε το μανιφέστο των πάρα πολλών «ανώνυμων» και των πολλών «επώνυμων» γυναικών που παρέδωσε αντιπροσωπεία τους στον υφυπουργό Μετανάστευσης της Ισπανίας Χεσούς Περέα, δηλώνοντας ότι τα σπίτια τους είναι ανοιχτά για να υποδεχθούν Αφγανές που διατρέχουν κίνδυνο και ζητώντας τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και άσυλο για τις γυναίκες από το Αφγανιστάν. Ο Περέα χαιρέτισε την πρωτοβουλία των γυναικών χαρακτηρίζοντάς την «θετική και σημαντική» και υπογράμμισε ότι είναι «ουσιαστικής σημασίας» η συνεργασία ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών και τις δημόσιες αρχές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL