Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C21.1°C
2 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.4°C
1 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.0°C
4 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.3°C21.5°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C20.5°C
3 BF 40%
Εμβόλιο / Ο Βαρόνος Μυγχάουζεν της Pfizer και οι Big Pharma
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο / Ο Βαρόνος Μυγχάουζεν της Pfizer και οι Big Pharma

Εμβόλιο Pfizer

Ο Άλμπερτ Μπουρλά πραγματικά αξίζει μια μεγάλη αναγνώριση, μεγαλύτερη από το παράσημο της ελληνικής κυβέρνησης, όχι μόνο επειδή η εταιρεία του κατάφερε να παράγει σε μεγάλες ποσότητες το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, διότι κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τον ρόλο των φαρμακοβιομηχανιών στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο πολυπράγμων πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer φαίνεται ότι αποφάσισε να ανταγωνιστεί τον Κάρολο Φρειδερίκο Ιερώνυμο Φον Μυγχάουζεν, επειδή, την εβδομάδα που πέρασε, με περισσό ζήλο μας ανακοίνωσε τη μια ημέρα ότι περιμένει υψηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις και συνεπώς κέρδη, ενώ την επομένη φρόντισε να μας προειδοποιήσει ότι χρειαζόμαστε και τρίτη δόση του εμβολίου, του οποίου η αποτελεσματικότητα μειώνεται κατά 6% κάθε δύο μήνες, γεγονός που θα προσφέρει νέα αύξηση των πωλήσεων και των κερδών της Pfizer και προφανώς των μπόνους του.

Ο χρόνος και ο τρόπος που λέγονται ορισμένα πράγματα έχουν τη σημασία τους, κυρίως διότι αφορούν τις ζωές των ανθρώπων και όχι τη σφαίρα του φανταστικού, όπως οι ιστορίες του γνωστού Βαρόνου.

O σεβαστός συμπολίτης μας από τη Θεσσαλονίκη δεν αποτελεί εξαίρεση ανάμεσα στους μάνατζερ των Big Pharma, αλλά απλώς μπορεί να στοχοποιηθεί περισσότερο και με μεγαλύτερη ευκολία επειδή η εταιρεία πήρε τη μερίδα του λέοντος, για να μην πούμε σχεδόν όλη την τροφή από τις άλλες φαρμακευτικές στην Ευρώπη όπου ζούμε.

Η Pfizer αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού κατά 28,9%, στα 33,5 δισ. δολάρια, για φέτος με βάση τις συμφωνίες για την πώληση 2,1 δισ. δόσεων, σε σχέση με τα 26 δισ. δολάρια του Μαΐου, οπότε είχε υπογράψει συμβόλαια για 1,6 δισ. δόσεις.

Από τη στιγμή που ο  Ά. Μπουρλά έχει διασφαλίσει την αγορά των εμβολίων της Pfizer σχεδόν σε κατάσταση μονοπωλίου στην Ευρώπη, πόσα εκατομμύρια δόσεις θα αγοράσουμε μέχρι το τέλος του έτους ή και αργότερα, εάν πρέπει να κάνουμε την τρίτη, την τέταρτη ή την πέμπτη δόση;

Η AstraZeneca δεν κατάφερε να κυκλοφορήσει ακόμη το εμβόλιό της στην αμερικανική αγορά και συνεχίζει να δηλώνει ότι το προσφέρει σε τιμή κόστους, ενώ ανακοίνωσε αύξηση κατά 31% των πωλήσεών της σε ετήσια βάση χάρις στις πωλήσεις της σε άλλους τομείς. Οι πωλήσεις πάντως του εμβολίου οδήγησαν στα ταμεία της AstraZeneca 900 εκατ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, σε σχέση με τα 7,8 δισ. δολάρια που εισέπραξε η Pfizer το ίδιο διάστημα για το κατά πολύ ακριβότερο εμβόλιό της.

Χρειαζόμασταν την Oxfam τις άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για να μάθουμε ότι ο εμβολισμός του παγκόσμιου πληθυσμού είναι κατά 500% πιο ακριβός από το πραγματικό κόστος του κυρίως εξαιτίας των μονοπωλιακών συνθηκών που έχουν επιβάλει οι Big Pharma, ο κ. Μπουρλά και οι συνάδελφοί του;

Αυτές τις ημέρες οι διπλωμάτες των ευρωπαϊκών χωρών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσαν ολόκληρη μάχη στις ανεπίσημες διαπραγματεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στη Γενεύη για να σταματήσουν οποιαδήποτε συζήτηση που θα επανέφερε το θέμα της άρσης των πατεντών στη σύνοδο του διεθνούς οργανισμού τον Οκτώβριο.

Οι Big Pharma και οι πολιτικοί που τις στηρίζουν νομίζουν ότι μπορεί να συνεχίζουν να μας κοροϊδεύουν όλους μαζί όχι μόνο για τόσο πολύ, αλλά και για όσο χρειαστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL