Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
28.3°C32.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
31 °C
28.0°C33.3°C
3 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.8°C33.3°C
3 BF 47%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
27.2°C28.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
31 °C
30.1°C30.9°C
0 BF 33%
Εμβόλιο / Η ΕΕ στηρίζει τις πατέντες και η Pfizer εκτινάσσει τις πωλήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο / Η ΕΕ στηρίζει τις πατέντες και η Pfizer εκτινάσσει τις πωλήσεις

Εμβόλιο

Τη στιγμή που οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, με τη στήριξη της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, κέρδιζαν στη Γενεύη για άλλη μια φορά τον ανταρτοπόλεμο που δίνουν για να αποτρέψουν την άρση των πατεντών των εμβολίων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικο,ύ θριαμβολογούσε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την αναθεώρηση προς τα πάνω κατά 28,8%, στα 33,5 δισ. δολάρια για το 2021, των πωλήσεων του εμβολίου της εταιρείας που διευθύνει, γιατί κατάφερε να υπογράψει συμβόλαια για πωλήσεις 2,1 δισ. δόσεων για φέτος, σε σχέση με τα 1,6 δισ. δόσεις και τις αναμενόμενες πωλήσεις αξίας 26 δισ. δολαρίων που είχε ανακοινώσει τον Μάιο.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, που θα πάρει και παράσημο από την ελληνική κυβέρνηση, απέφυγε όμως να κάνει προβλέψεις για τις πωλήσεις των εμβολίων στο άμεσο μέλλον, παρ' όλο που έχει κάνει ήδη γνωστό ότι η Pfizer θα καταθέσει αίτημα στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές, και όχι μόνο προφανώς, για τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου της από το φθινόπωρο, ενώ η εταιρεία, όπως και η Moderna, δοκιμάζουν τη χορήγηση των εμβολίων τους σε παιδιά μεταξύ 5 και 11 ετών, μετά από αίτημα των αμερικανικών αρχών, όπως υποστηρίζουν οι New York Times. Εάν ισχυριζόταν κάποιος ότι η Pfizer και ο Μπουρλά ελπίζουν σε νέες πωλήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ή άνω του ενός δισεκατομμυρίου δόσεων τους επόμενους μήνες, δεν θα απείχε πολύ από την αλήθεια.

Δεκαεννιά μήνες μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού και επτά μήνες από την αδειοδότηση των πρώτων εμβολίων, το 75% των δόσεων έχουν καταλήξει σε δέκα χώρες, ενώ στις φτωχές χώρες του κόσμου μόλις το 1% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτές τις ημέρες έδωσε μία ακόμη πραγματική μάχη στη Γενεύη όχι μόνο για να μπλοκάρει τις προτάσεις της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής για την άρση των πατεντών, φροντίζοντας, παράλληλα, να δημιουργήσει ένα κλίμα ασάφειας ενόψει της συνέχισης των ανεπίσημων διαπραγματεύσεων τον Σεπτέμβριο και στοχεύοντας να οδηγηθούμε στην επίσημη σύνοδο των 1.564 μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στις 13 και 14 Οκτωβρίου με την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολυεθνικών του φαρμάκου στις πατέντες των εμβολίων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι στιγμής έχει κάνει τα πάντα μέσα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για να αποτρέψει το να καταλήξει η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση σε λεπτομέρειες. «Οι κινήσεις της Ε.Ε. είναι απίστευτα κυνικές και επικίνδυνες» κατήγγειλε η Λόρι Ουάλακ, η ιδρύτρια του Pubbil Citizen’s Global Trade Watch, υποστηρίζοντας ότι η Ε.Ε. «κατέθεσε ένα κείμενο που βασικά έρχεται σε αντίθεση με τις διαπραγματεύσεις που έχουν αρχίσει, σαν να λέει 'δεν θέλουμε καμία άρση των πατεντών'».

Από την πλευρά τους, οι λομπίστες των πολυθνικών του φαρμάκου προσπαθούσαν να πείσουν τους διπλωμάτες του ΠΟΕ ότι έως το τέλος του έτους οι εταιρείες του θα έχουν παράξει 11 δισ. δόσεις, που θα φτάσουν για τον εμβολιασμό όλου του ενήλικου πληθυσμού του πλανήτη, αποφεύγοντας να απαντήσουν στο ερώτημα πώς θα φτάσουν τα εμβόλια στις φτωχές χώρες. Οι καλοκαιρινές διακοπές αποδεικνύονται μεγάλος σύμμαχος για τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων και Κατασκευαστών Φαρμακευτικών Προϊόντων, που πιθανώς να βλέπει τη μετάλλαξη Δέλτα ως άλλη μία πηγή υψηλών κερδών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL