Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
ΗΠΑ - Ρωσία / Χρειαζόμαστε ηγέτες με νέα σκέψη, όχι νέα όπλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ - Ρωσία / Χρειαζόμαστε ηγέτες με νέα σκέψη, όχι νέα όπλα

ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντιούνται στη Γενεύη για την πρώτη προσωπική σύνοδο κορυφής της Προεδρίας του Μπάιντεν, θα έχουν την ευκαιρία να αντιστρέψουν μια επικίνδυνη -και με πολλούς τρόπους άνευ προηγουμένου- επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και να δρομολογήσουν μια νέα πορεία.

Οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας έχουν φτάσει σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη στιγμή. Η κυβέρνηση επέβαλε πρόσφατα νέες κυρώσεις στη ρωσική οικονομία και απέλασε δέκα Ρώσους διπλωμάτες απαντώντας στις εικαζόμενες προσπάθειες της χώρας αυτής για εκλογικές παρεμβάσεις - επιδεινώνοντας περαιτέρω τις σχέσεις μας.

Η Ρωσία με τη σειρά της απέλασε δέκα διπλωμάτες των ΗΠΑ από τη χώρα απειλώντας να λάβει «οδυνηρά μέτρα» εναντίον επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο μέλλον και ανακοίνωσε επικείμενη απαγόρευση στις Ηνωμένες Πολιτείες να προσλαμβάνουν Ρώσους υπηκόους.

Για να επιδεινωθεί η διπλωματική δυσλειτουργία, τα τελευταία δύο προξενεία των ΗΠΑ στη Ρωσία έκλεισαν πρόσφατα αφήνοντας όλες τις προξενικές υπηρεσίες να τις διαχειρίζεται η υπερφορτωμένη και ανεπαρκής πρεσβεία, η οποία επιβραδύνει με τρομερούς ρυθμούς την επεξεργασία των θεωρήσεων για ταξίδια (βίζες).

Έχουν περάσει μήνες από τότε που ο πρεσβευτής από οποιαδήποτε από τις δύο χώρες ήταν παρών στην άλλη. Αντίθετα οι πρεσβευτές παρέμειναν στη θέση τους ακόμη και σε μερικές από τις πιο επικίνδυνες στιγμές του Ψυχρού Πολέμου, όπως η κρίση των πυραύλων της Κούβας. Αυτά τα διπλωματικά κανάλια ήταν ζωτικής σημασίας για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης των εντάσεων και, χωρίς αμφιβολία, σώθηκαν ζωές.

Είναι δύσκολο να υπερεκτιμήσουμε τις τρομερές παγκόσμιες επιπτώσεις εάν η σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας συνεχίσει να επιδεινώνεται. Ο πρώην υπουργός  Άμυνας Γουίλιαμ Πέρι τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια η πιθανότητα μιας μεγάλης πυρηνικής καταστροφής έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη απ’ ό,τι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου -και οι ψυχροί πόλεμοι τροφοδοτούν το στρατιωτικό, βιομηχανικό και κοινοβουλευτικό κατεστημένο, ενδυναμώνουν τα φιλοπολεμικά κόμματα και τους σκληροπυρηνικούς και μπορεί ουσιαστικά να εξαλείψουν τον χώρο για τη διαφωνία μεταξύ απόψεων.

Δεύτερον, υπάρχει η ανάγκη μιας κρίσιμης και ουσιαστικής διακήρυξης: Ο Μπάιντεν πρέπει να ζητήσει από τον Πούτιν να συμφωνήσουν, να επαναλάβουν την αρχή ότι «δεν μπορεί να κερδηθεί ένας πυρηνικός πόλεμος και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί», την οποία συμφώνησαν ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν και ο Σοβιετικός Πρόεδρος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στη συνάντησή τους το 1985 Γενεύη.

Όπως έκαναν πριν από 36 χρόνια σε μια άλλη στιγμή επικίνδυνων εντάσεων, μια τέτοια δήλωση θα ήταν ένας απλός αλλά ισχυρός τρόπος να υποχωρήσουν οι φόβοι σε όλο τον κόσμο για περαιτέρω κλιμάκωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τρίτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται μια βαθύτερη αλλαγή στην προσέγγισή μας για την εμπλοκή μας στον κόσμο. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν είμαστε το «απαραίτητο έθνος» και να απαλλαγούμε από αυτό το ξεπερασμένο, θριαμβευτικό παράδειγμα της εθνικής ασφάλειας.

Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ήταν συνετό να επικεντρωθεί στην προετοιμασία του σπιτιού μας, στα εν τω οίκω μας, αναζωογονώντας τη δημοκρατία μας που απειλείται, αντί να συνεχίσουμε να κάνουμε σταυροφορίες σε όλο τον κόσμο για να υπαγορεύσουμε και επιβάλουμε αξίες που δεν έχουμε εφαρμόσει σε εμάς τους ίδιους.

Φανταστείτε να προχωρήσουμε σε μια ανακατανομή ακόμη και ενός κλάσματος των 778 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ξοδέψαμε πέρσι για τις στρατιωτικές δαπάνες, σε κοινωνικές δαπάνες και υποδομές για τις ανθρώπινες ανάγκες.

Όπως μου είπε σε μια πρόσφατη συζήτησή μας ο πρόεδρος του Quincy Institute for Responsible Statecraft  Άντριου Μπάσεβιτς, χρειαζόμαστε μια νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας επικεντρωμένη στην «παροχή ασφάλειας και ευημερίας του αμερικανικού λαού, των Αμερικανών πολιτών, εκεί που ζουν». Αυτό δεν είναι απομόνωση. Αυτός είναι ο ρεαλισμός.

Οι συλλογικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε απαιτούν επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν διπλωματία όχι μόνο με τη Ρωσία, αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Μπάιντεν και η ομάδα του θα έκαναν καλά να προχωρήσουν με ταπεινότητα, προσοχή και αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τη ψευδή σύγχυση αυτών των ιδιοτήτων με την αδυναμία.  Όπως δηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε μια ανοιχτή επιστολή που έφθασε σε γυναίκες από την Αμερική και τη Ρωσία, «η νέα σκέψη, όχι τα νέα όπλα, είναι το καλύτερο μέτρο ενός πολύτιμου ηγέτη αυτή τη στιγμή».

* Η Κατρίνα Βάντεν Χιούβελ είναι σχολιογράφος της Washington Post

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL