Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.0°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.4°C
4 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.1°C24.0°C
4 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.0°C26.7°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.3°C24.0°C
2 BF 33%
Έρευνα / Οι ηλικιωμένοι ανταποκρίνονται λιγότερο στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρευνα / Οι ηλικιωμένοι ανταποκρίνονται λιγότερο στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Εμβολιασμός
Εμβολιασμός σε ηλικιωμένους στο γηροκομείο Άργους, (Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Απάντηση για την ύπαρξη κρουσμάτων κορωνοϊού σε οίκους ευγηρίας παρά τους διπλούς εμβολιασμούς των ηλικιωμένων επιχειρούν να δώσουν οι ερευνητές του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Βερολίνου Charité.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ιολογική ανάλυση σε μία δομή ηλικιωμένων όπου εμφανίστηκαν κρούσματα. Τα αποτελέσματα της έρευνα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases. Από τη μία επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, ταυτόχρονα όμως δείχνουν καθυστερημένη και ελαφρώς μειωμένη ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το Charité, το ανοσοποιητικό σύστημα των ηλικιωμένων αντιδρά λιγότερο αποτελεσματικά στον εμβολιασμό από ό,τι στους νεότερους. Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχει ανοσοποιηθεί το προσωπικό και οι επισκέπτες. Τα μέτρα υγιεινής και τα διαγνωστικά τεστ παραμένουν σημαντικά. Μεσοπρόθεσμα, τίθεται το ερώτημα εάν είναι απαραίτητος ένας περαιτέρω ενισχυτικός εμβολιασμός για τους ηλικιωμένους προκειμένου να βελτιωθεί η προστασία του εμβολιασμού τους, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η έρευνα ξεκίνησε από τον Φεβρουάριου σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων του Βερολίνου. Εκτός από τις 11 νοσοκόμες που δεν είχαν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, είχαν νοσήσει περίπου 20 διαμένοντες ηλικιωμένοι από την μετάλλαξη Alpha (B 1.1.7). Όλοι εκτός από τέσσερεις είχαν εμβολιαστεί πλήρως με το εμβόλιο των εταιρειών Biontech / Pfizer.

Οι τέσσερις μη εμβολιασμένοι ηλικιωμένοι αρρώστησαν τόσο σοβαρά που έπρεπε να υποβληθούν σε θεραπεία σε νοσοκομείο. Μόνο το ένα τρίτο αυτών που είχαν εμβολιαστεί είχαν συμπτώματα όπως βήχα ή δύσπνοια. Σύμφωνα με το Charité, δύο εμβολιασμένοι που διέμεναν στη Μονάδα πέθαναν, αλλά πιθανόν όχι εξαιτίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του εργαστηρίου που διεξήγαγε την έρευνα, «από τη μία πλευρά, διαπιστώνουμε ότι ο εμβολιασμός έχει προστατεύσει στο σύνολό τους αυτούς που διαμένουν στη Μονάδα, αφού η πορεία της νόσου ήταν πολύ ηπιότερη. Ταυτόχρονα όμως, ο αυξημένος αριθμός των λοιμώξεων στους ηλικιωμένους καθιστά σαφές ότι το εμβόλιο μερικές φορές δεν είναι πλήρως αποτελεσματικό γι αυτούς».

Σε μια δεύτερη μελέτη που διεξήχθη, η ερευνητική ομάδα συνέκρινε την ανοσολογική ανταπόκριση στο εμβόλιο των εταιρειών Biontech / Pfizer ασθενών άνω των 70 ετών ενός ιατρείου με εκείνη του νοσηλευτικού προσωπικού του Charité, οι οποίοι ήταν κατά μέσο όρο 34 ετών.

Οι αναλύσεις αίματος έδειξαν ότι μόλις τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, περίπου το 87% των νεότερων είχαν αναπτύξει αντισώματα κατά του Sars-CoV-2. Μεταξύ των ηλικιωμένων το ποσοστό ήταν σχεδόν μόνο 31%.

Ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση, σχεδόν όλοι οι νέοι που εμβολιάστηκαν, κατά 99% είχαν αναπτύξει αντισώματα στο αίμα τους. Μεταξύ των ηλικιωμένων, το ποσοστό ήταν περίπου 91%. Επιπλέον, τα αντισώματα ωριμάζουν πιο αργά στους ηλικιωμένους, έτσι ήταν λιγότερο ικανοί να αντιμετωπίσουν τον ιό. Ο δεύτερος σημαντικός βραχίονας της ανοσοαπόκρισης, η απόκριση Τ-κυττάρων, ήταν επίσης ασθενέστερος.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η ανοσοαπόκριση σε ηλικιωμένους καθυστερεί σημαντικά μετά τον εμβολιασμό και δεν φτάνει στο επίπεδο των εμβολιασμένων νεότερης ηλικίας», συνοψίζει ο καθηγητής Λάιφ Έρικ Ζάντερ, ερευνητής εμβολίων της πανεπιστημιακής κλινικής του Charite με ειδικότητα στις μολυσματικές ασθένειες και την πνευμονολογία.

Ο παρακάτω πίνακας από την έρευνα αποτυπώνει τα συμπτώματα των 24 ηλικιωμένων της Μονάδας Φροντίδας μετά την διάγνωση τους με κορωνοϊό.

Στο Α) οι τέσσερις μη εμβολιασμένοι κάτοικοι.

Στο Β) οι 20 ηλικιωμένοι που είχαν εμβολιαστεί και με την δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer.

Οι διακεκομμένες γραμμές υποδηλώνουν αναπνευστικά συμπτώματα και οι συνεχείς γραμμές υποδεικνύουν νοσηλεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL