Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Έκθεση / Θεσμικό ρατσισμό των αστυνομιών αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκθεση / Θεσμικό ρατσισμό των αστυνομιών αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

ΜΑΤ

Πριν από έναν χρόνο η δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ από τον αστυνομικό Nτέρεκ Σόβιν στις ΗΠΑ μας έκανε να συζητάμε για τον τρόπο που η αστυνομία -όχι μόνο στις ΗΠΑ- αστυνομεύει μειονότητες ή συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες βάσει ρατσιστικών στερεοτύπων, με λίγα λόγια για τον θεσμικό ρατσισμό στην αστυνομία, που έχει σαν αποτέλεσμα συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες να υπερ-αστυνομεύονται και να αποτελούν τα συχνότερα θύματα αστυνομικής αυθαιρεσίας. Χθες, στη συμπλήρωση της επετείου της δολοφονίας του Τζ. Φλόιντ, ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής  Ένωσης (FRA) κάλεσε τα κράτη - μέλη τής Ε.Ε. να σταματήσουν τις διακρίσεις και δημοσίευσε έκθεση για τους ελέγχους των αστυνομιών τής Ε.Ε. που επιβεβαιώνει ότι ο θεσμικός ρατσισμός στην άσκηση του αστυνομικού έργου δεν είναι αποκλειστικά αμερικανικό προϊόν, αλλά... φύεται και στη Γηραιά  Ήπειρο.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η αστυνομία στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. προτιμά να σταματά συχνότερα νέους, άνδρες, εθνικές μειονότητες, μουσουλμάνους και μη ετεροφυλόφιλους. Συγκεκριμένα, στις χώρες της Ε.Ε. η αστυνομία σταμάτησε για έλεγχο το 21% των νεαρών πολιτών ηλικίας 16 - 29 ετών τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ενώ το ίδιο ποσοστό για τις ηλικίες 65+ είναι μόλις 6%. Επίσης, υπέβαλε σε έλεγχο το 22% των ανθρώπων που δηλώνουν ότι ανήκουν σε εθνική μειονότητα, ενώ το ίδιο ποσοστό στον γενικό πληθυσμό ανέρχεται σε 13%.

Φυσικά, ανάλογα με τη χώρα τα ποσοστά αλλάζουν. Συγκεκριμένα, κατά τον τελευταίο χρόνο η αστυνομία στην Αυστρία σταμάτησε για έλεγχο το 49% των μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική, ενώ στην Κροατία σταμάτησε το 33% των Ρομά. Αντίθετα, μόλις το 4% των Ρομά στη Βουλγαρία ή το 3% των μεταναστών από την Ασία στη Βρετανία ελέγχθηκαν από την αστυνομία το ίδιο χρονικό διάστημα.

Για τη χώρα μας η έρευνα αναφέρει ότι η αστυνομία σταμάτησε το 18% του γενικού πληθυσμού, το 33% των Ρομά και το 26% των μεταναστών από τη νότια Ασία.

Επιπλέον, η έρευνα διαπιστώνει ότι στην περίπτωση των ατόμων με μεταναστευτικό προφίλ ο έλεγχος της αστυνομίας περιλαμβάνει πιο συχνά σωματική έρευνα ή έρευνα του αυτοκινήτου τους σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Αξιοσημείωτο είναι και το εύρημα της έρευνας σχετικά με το εάν αντιλαμβάνονται οι υπό έλεγχο πολίτες τον αστυνομικό έλεγχο σαν διάκριση, εάν δηλαδή το εθνοτικό τους προφίλ είναι η αιτία του ελέγχου. Σύμφωνα με την έρευνα το ότι το εθνοτικό τους προφίλ είναι η αιτία του αστυνομικού ελέγχου είναι κοινή πεποίθηση για τους μετανάστες από τη νότια Ασία στην Ελλάδα (89%) και τους Ρομά στην Ολλανδία (86%) και την Πορτογαλία (84%). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κατά τους ελέγχους της αστυνομίας το 80% του γενικού πληθυσμού δήλωσε ότι η αστυνομία τούς φέρθηκε με σεβασμό, ποσοστό που στην περίπτωση των μειονοτήτων πέφτει δραματικά στο 46%. Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 77% για τον γενικό πληθυσμό, 46% για τους Ρομά και 50% για τους μετανάστες από τη νότια Ασία.

Η έκθεση καταγράφει επίσης και διαφορές στις εμπειρίες ανάλογα με το πού τους σταμάτησε η αστυνομία για έλεγχο. Για παράδειγμα, για τον γενικό πληθυσμό στην Ελλάδα οι περισσότεροι έλεγχοι της αστυνομίας (94%) έγιναν ενώ οδηγούσαν ή κινούνταν με κάποιο όχημα. Αντίθετα, στο 78% των μεταναστών από τη νότια Ασία πραγματοποιήθηκε έλεγχος ενώ κινούνταν με τα πόδια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL