Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.6°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C19.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.8°C25.8°C
7 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C14.5°C
0 BF 100%
Βρετανία / Στέλνει Ευρωπαίους σε κέντρα κράτησης μεταναστών – Ανάμεσά τους και Έλληνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανία / Στέλνει Ευρωπαίους σε κέντρα κράτησης μεταναστών – Ανάμεσά τους και Έλληνες

Βρετανία Αεροδρόμιο
EPA/NEIL HALL

Καταγγελίες ότι πολίτες της ΕΕ που μεταβαίνουν στη Βρετανία χωρίς άδεια εργασίας κρατούνται και στη συνέχεια μεταφέρονται πίσω στη χώρα προέλευσης, δημοσιεύει ο Guardian, στον απόηχο του Brexit και της βρετανικής πολιτικής «εχθρικού περιβάλλοντος», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον Guardian, πολίτες της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας περιλαμβάνονται σε όσους έχουν κρατηθεί είτε σε αεροδρόμιο είτε σε κέντρο κράτησης μεταναστών.

Όπως αναφέρει το ίδιο μέσο, Ευρωπαίοι που μετέβησαν στη Βρετανία για να δώσουν συνέντευξη για εργασία, δημοσίευσαν την «τραυματική και ταπεινωτική» εμπειρία που έζησαν στο Λονδίνο όταν τέθηκαν υπό κράτηση και στη συνέχεια απελάθηκαν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την προηγούμενη εβδομάδα τουλάχιστον 10 Ευρωπαίοι, κυρίως νεαρές γυναίκες, τέθηκαν υπό κράτηση για πάνω από 48 ώρες στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ και στη συνέχεια απελάθηκαν. Μεταξύ όσων επαναπροωθήθηκαν ήταν και ένας Έλληνας, όπως επίσης και άτομα από την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Βουλγαρία.

Η Ευγενία, μια 24χρονη Ισπανίδα, έφτασε στο Γκάτγουικ από το Μπιλμπάο στις 2 Μαΐου. Σχεδίαζε να κοιτάξει μια προσφορά εργασίας, να επιστρέψει στη χώρα της για να υποβάλλει αίτηση για βίζα και στη συνέχεια να ταξιδέψει εκ νέου στη Βρετανία για να ζήσει με τον Ισπανό φίλο της, που εργάζεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και διαμένει στη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια. «Είχα εισιτήριο επιστροφής και είχα συμπληρώσει μια ταξιδιωτική φόρμα διαδικτυακά, όπου εξηγούσα όλα τα παραπάνω», λέει. Ωστόσο, στο Γκάτγουικ της πήραν το κινητό και την έθεσαν υπό κράτηση σε δωμάτιο για 24 ώρες, μαζί με άλλα έξι άτομα. Τότε, την έβαλαν και πάλι σε πτήση για τη Βαρκελώνη, μαζί με μια άλλη Ισπανίδα που επίσης είχε φτάσει για συνέντευξη για δουλειά.

Οι κοπέλες, που ζήτησαν να μιλήσουν με άλλα ονόματα, αναφέρουν ότι ανάμεσα σε όσους κρατήθηκαν ήταν δύο Ισπανοί, μία Γαλλίδα και μία Τσέχα που είχε ταξιδέψει από το Μεξικό και την έστειλαν πίσω. «Ήταν απελπισμένη» είπε η Ευγενία. Όταν μάλιστα προσφέρθηκε να πληρώσει μια πτήση για την Πράγα της το αρνήθηκαν και την απέλασαν στο Μεξικό. Απελάσεις έγιναν και κατά Ιταλών, Πορτογάλων και πολιτών με διαβατήρια Ανατολικής Ευρώπης. 

Την ίδια στιγμή τα εν λόγω περιστατικά προκαλούν σύγχυση για το κατά πόσο οι πολίτες χωρών της ΕΕ μπορούν πλέον να αναζητούν δουλειά στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια να κάνουν αίτηση για βίζα.

Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε από την πλευρά του ότι οι κανόνες στη μετά-Brexit εποχή είναι ξεκάθαροι. «Απαιτούμε αποδείξεις για το δικαίωμα κάποιου να ζήσει και να εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο». Ωστόσο, όπως τονίζει ο Guardian, προβλέπεται η δυνατότητα για τους μη Βρετανούς «να παρευρίσκονται σε συναντήσεις, συνέδρια, σεμινάρια, συνεντεύξεις» και «να διαπραγματεύονται και να υπογράφουν συμφωνίες και συμβόλαια».

«Συνεργαζόμαστε αρκετά στο πνεύμα και στους όρους των συμφωνιών που έχουμε με την Ε.Ε.» δήλωσε εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον, μετά από σχετική επιστολή 8 ευρωβουλευτών προς την πρόεδρο της Κομισιόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL