Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C21.1°C
0 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C18.3°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
8.9°C16.1°C
1 BF 94%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.3°C20.6°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.1°C16.7°C
1 BF 67%
ΗΠΑ / Μέχρι και Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι στηρίζουν τα οικονομικά μέτρα Μπάιντεν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ / Μέχρι και Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι στηρίζουν τα οικονομικά μέτρα Μπάιντεν

ΜΠΑΙΝΤΕΝ
Ιστορική εικόνα χαρακτήρισε το 74%, οι τρεις στους τέσσερις, την παρουσία των δύο γυναικών πολιτικών μαζί με τον Μπάιντεν ενώ εκφωνούσε την ομιλία του (EPA)

Το 73% των Αμερικανών σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για το πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι εγκρίνει το οικονομικό πρόγραμμα του Προέδρου Μπάιντεν, όπως το παρουσίασε στο Κογκρέσο την Τετάρτη.

Όπως δείχνει η δημοσκόπηση, οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι είναι διχασμένοι όσον αφορά την πολιτική της «διάχυσης του πλούτου από τα πάνω προς τα κάτω» (trickle-down economics) την οποία υιοθετούν οι ηγέτες του κόμματος από την εποχή του Ρόναλντ Ρίγκαν, πριν από περίπου 40 χρόνια.

Κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο ο Μπάιντεν καταφέρθηκε κατά αυτής της θεωρίας, σύμφωνα με την οποία οι φοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις και η φορολογική ελάφρυνση των μεγάλων εισοδημάτων θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση όλων των κοινωνικών στρωμάτων, δεν λειτούργησε ποτέ. Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μετά την ομιλία του με το 73% συνολικά να δηλώνει ότι εγκρίνει το πρόγραμμα.

Η θεωρία «trickle-down economics» αποτελεί αντικείμενο έντονης δημόσιας συζήτησης από την εποχή που ο Πρόεδρος Ρίγκαν την έθεσε στο επίκεντρο της οικονομικής στρατηγικής του, τη δεκαετία του 1980. Μια μελέτη του 2020 του London School of Economics που περιλαμβάνει στοιχεία από 18 χώρες σε διάστημα 50 ετών δείχνει ότι η μοναδική ουσιαστική επίπτωση της σημαντικής φοροελάφρυνσης των πλουσίων ήταν να αυξηθεί η εισοδηματική ανισότητα. Ελάχιστα ήταν τα οφέλη για τη μείωση της ανεργίας ή την οικονομική ανάπτυξη.

Το 51% των Αμερικανών σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Ipsos, συμφωνεί με τη δήλωση ότι «η οικονομία της διάχυσης του πλούτου δεν λειτούργησε ποτέ στην Αμερική» ενώ το 26% διαφωνεί. Μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων, τέσσερις στους δέκα συμφωνούν ότι πρόκειται για μια αποτυχημένη θεωρία και τρεις στους δέκα διαφωνούν. Στους Δημοκρατικούς, οι επτά στους δέκα συμφωνούν και δύο στους δέκα διαφωνούν.

Στην εθνική δημοσκόπηση συμμετείχαν 735 πολίτες που απάντησαν ότι εγκρίνουν το οικονομικό μήνυμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Πιο αναλυτικά:

  • Το 69% συμφωνεί να δίνουν οι εργοδότες 12 εβδομάδες πληρωμένη άδεια για οικογενειακούς και ιατρικούς λόγους.
  • Το 65% συμφωνεί τα δύο πρώτα χρόνια σπουδών σε κοινοτικά κολέγια να είναι δωρεάν για όλους.
  • Το 65% στηρίζει τις αυξήσεις φόρων για τους πλούσιους.
  • Το 64% συμφωνεί να αυξηθούν οι έρευνες των φορολογικών αρχών στους εύπορους φοροφυγάδες.
  • Το 63% συμφωνεί στην αύξηση του ομοσπονδιακού κατώτερου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα.

Επίσης το 74%, οι τρεις στους τέσσερις χαρακτήρισαν «ιστορική» την εικόνα με τις δύο κορυφαίες γυναίκες πολιτικούς, την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, να στέκουν πίσω από τον Μπάιντεν ενώ εκείνος εκφωνούσε την ομιλία του, το βράδυ της Τετάρτης.

Η δημοσκόπηση έγινε διαδικτυακά, στα αγγλικά, σε δείγμα 1.000 ενηλίκων, εκ των οποίων οι 290 δηλώνουν Ρεπουμπλικάνοι και οι 360 Δημοκρατικοί. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος ανέρχεται στις 5 μονάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL