Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.2°C13.0°C
2 BF 74%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
8.5°C11.4°C
2 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.2°C14.0°C
4 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.5°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.2°C
0 BF 93%
Σύνοδος για το κλίμα / Δέσμευση Μπάιντεν για μείωση κατά 50% των αερίων θερμοκηπίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύνοδος για το κλίμα / Δέσμευση Μπάιντεν για μείωση κατά 50% των αερίων θερμοκηπίου

Μπάιντεν σύνοδος για το κλίμα
EPA

«Ανοίγοντας» τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα που είχε συγκαλέσει και η οποία πραγματοποιείται διαδικτυακά σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τη δέσμευση για μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από την μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως μεταξύ του 50% και 52% ως το 2030 σε σχέση με το 2005.

Ο στόχος που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ σχεδόν διπλασιάζει την προηγούμενη δέσμευση της Ουάσινγκτον για μείωση μεταξύ του 26% και του 28% με χρονικό ορίζοντα το 2025, με τον Τζο Μπάιντεν να καλεί παράλληλα τους διεθνείς ηγέτες να αναλάβουν με τη σειρά τους επείγουσα δράση για το Κλίμα.

Προειδοποίησε «το τίμημα της απραξίας» κάνοντας έκκληση στον υπόλοιπο κόσμο να ακολουθήσει το αμερικανικό παράδειγμα. «Πρέπει να αναλάβουμε δράση, όλοι μας», «πρέπει να επιταχύνουμε», επισημαίνοντας ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να επιλύσει αυτή την κρίση μόνη της».

Ο ένας μετά τον άλλον, οι ηγέτες που προσκλήθηκαν στην  τηλεδιάσκεψη κορυφής σχεδόν 100 ημέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Μπάιντεν, ανακοίνωσαν τις δικές τους δεσμεύσεις και χαιρέτισαν τη στροφή της Ουάσινγκτον, μετά από τέσσερα χρόνια απραξίας και άρνησης, επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

 

Στη διεθνή σύνοδο που συγκάλεσε ο Τζο Μπάιντεν έχουν προσκληθεί, μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ , καθώς και οι ηγέτες Ινδίας, Γαλλίας, ακόμη και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Η δέσμευση Μπάιντεν συνιστά την αμερικανική συμβολή ώστε να διατηρηθεί η άνοδος παγκοσμίως της θερμοκρασίας κάτω των 2 βαθμών Κελσίου, ακόμη και στο +1,5 βαθμό Κελσίου, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως προβλέπει η συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα που είχε υπογραφή το 2015.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν από την πρώτη ημέρα της προεδρίας του τον Ιανουάριο επανέφερε τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα από την οποία την είχε αποσυρθεί ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι είναι «πολύ ευχαριστημένη που βλέπω ότι οι ΗΠΑ επιστρέφουν για να εργαστούν μαζί μας για το κλίμα», συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κόσμος χρειάζεται τη δική σας συμβολή, αν θέλουμε πραγματικά να τηρήσουμε τους φιλόδοξους στόχους μας». Η καγκελάριος έκρινε ότι η νέα κλιματική δέσμευση των ΗΠΑ στέλνει «ένα σαφές μήνυμα στη διεθνή κοινότητα».

Για ιστορική επιλογή Μπάιντεν έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «να επιταχυνθεί η εφαρμογή των δεσμεύσεων με ορίζοντα το 2030». «Ένας μόνο στόχος υπάρχει για τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες: να επιταχύνουμε» ανέφερε ζητώντας να καθοριστεί «ένα συγκεκριμένο, μετρήσιμο και επαληθεύσιμο πλάνο δράσης».

Ο Μακρόν ζήτησε μεταξύ άλλων «να δοθεί μια τιμή στον άνθρακα» συμπεριλαμβάνοντας «την κλιματική διάσταση στο κόστος των επενδύσεων και των εμπορικών σχέσεών μας», παραπέμποντας στον φόρο άνθρακα που θέλει να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα σύνορά της. Επίσης, αναφέρθηκε στην προσεχή σύνοδο της 18ης Μαΐου που θα διεξαχθεί στο Παρίσι με αντικείμενο τη βιώσιμη χρηματοδότηση των οικονομιών της Αφρικής και ζήτησε να πιεστούν οι δημόσιες αναπτυξιακές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν έργα ουδέτερα σε άνθρακα.

«Η δέσμευση του Μπάιντεν αλλάζει τα δεδομένα», δήλωσε με τη σειρά του ο Μπόρις Τζόνσον. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον από την πλευρά του χαιρέτισε και αυτός τους νέους στόχους της αμερικανικής πολιτικής οι οποίοι, όπως σχολίασε, «αλλάζουν τα δεδομένα» όσον αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, που είχε στενές σχέσεις με τον Ντ. Τραμπ, δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στην παράνομη εκδάσωση του Αμαζονίου μέχρι το 2030 και να προωθήσει την ουδετερότητα άνθρακα της χώρας του μέχρι το 2050, δηλαδή μία δεκαετία νωρίτερα από τον προηγούμενο στόχο. Είπε επίσης ότι θα διπλασιάσει τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL