Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Ιταλία / Οργή για τα ανοχύρωτα σχολεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Οργή για τα ανοχύρωτα σχολεία

ΙΤΑΛΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ

Πεντέμισι εκατομμύρια μαθητές στην Ιταλία ήρθαν, την προηγούμενη Τρίτη, σε επαφή με μια νέα πραγματικότητα περνώντας, σε πολλές περιπτώσεις, μετά από ενάμιση σχεδόν μήνα τις πόρτες των σχολείων μετά το τέλος των διακοπών για το Καθολικό Πάσχα, αφού η κυβέρνηση Ντράγκι αποφάσισε την επαναλειτουργία τους έως τις 30 Απριλίου. Ορισμένες Περιφέρειες της χώρας συνέστησαν πάντως στους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά στα σπίτια τους συνεχίζοντας τη διαδικτυακή διδασκαλία.

Όταν τα σχολεία είχαν ανοίξει, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, στις 7 Ιανουαρίου, στην Ιταλία είχαν καταγραφεί 18.416 κρούσματα και 414 θύματα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να κλείσει μετά από λίγο τα σχολεία σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρας. Όταν τα σχολεία άνοιξαν, την Τρίτη μετά το Καθολικό Πάσχα, στις 6 Απριλίου, η Ιταλία είχε 13.708 κρούσματα και 627 θύματα από τον κορωνοϊό. Έχοντας, στην πράξη, την ίδια επιδημιολογική κατάσταση η κυβέρνηση πήρε δύο αντίθετες αποφάσεις.

«Δεν υπάρχουν εμβόλια για τα μικρά και μεγαλύτερα παιδιά. Ο ιός λοιπόν μπορεί να συνεχίσει να κυκλοφορεί ανάμεσά τους χωρίς φραγμούς και να κάνει τη δουλειά του. Να μολύνει. Και θα συνεχίσει να το κάνει πολύ καλά. Ποια τιμή είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε με όρους διασποράς του ιού, βαριά περιστατικά και θανάτους για να διασφαλίσουμε τη φυσική παρουσία στις τάξεις;» διερωτήθηκε η Μαρία Κιρόνα, η υπεύθυνη του Εργαστηρίου Covid της Πολυκλινικής του Μπάρι, του μεγαλύτερου νοσοκομείου της πόλης.

Πολλοί γονείς αδιαφόρησαν μπροστά στις καθησυχαστικές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας και κράτησαν τα παιδιά στα σπίτια τους, γνωρίζοντας ότι ο εξαερισμός των τάξεων, τα γρήγορα τεστ, ο διπλασιασμός του αριθμού των σχολικών τάξεων με το ίδιο προσωπικό και η ενίσχυση των δημοσίων συγκοινωνιών αποτελούσε περισσότερο τμήμα προεκλογικών διακηρύξεων από το υπουργείο Παιδείας παρά την πραγματικότητα.

Το κίνημα εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών «Προτεραιότητα στο Σχολείο», που υποστηρίζει με πάθος την επαναλειτουργία των σχολείων με ασφάλεια, προειδοποίησε ότι στο Λέτσε της Νότιας Ιταλίας περίπου το 70% των γονιών κράτησαν τα παιδιά των δημοτικών και των γυμνασίων στα σπίτια τους και ότι στο γειτονικό Μπάρι η εγκατάλειψη του σχολείου εκτινάχθηκε κατά 30% την εποχή της πανδημίας.

Η κυβέρνηση Ντράγκι χορήγησε 150 εκατ. για την αγορά εξοπλισμού και υπηρεσιών εναντίον του κορωνοϊού στα σχολεία, από την πιο σίγουρη προστατευτική μάσκα FFP2 και την ψυχολογική στήριξη των μαθητών έως την επιτήρησή τους από νοσηλευτικό προσωπικό και τη στήριξη των μαθητών με ειδικές ανάγκες την εποχή της πανδημίας. Μόνο που αυτά τα 150 εκατ. αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι αναλογούν σε 18.000 ευρώ για το κάθε σχολείο για να αγοράσει μάσκες, αντισηπτικά, καθαριστικά χώρων και άλλο εξοπλισμό, καθώς και τις απαραίτητες υπηρεσίες προσωπικού.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση υπογράμμισε ότι η νομοθεσία δεν προβλέπει την υποχρεωτική διεξαγωγή τεστ για την είσοδο των μαθητών στα σχολεία, παραβλέποντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ντράγκι διατηρεί μια σχεδόν μονολιθική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και θα μπορούσε ακόμη και μέσα σε ένα βράδυ να ψηφίσει έναν τέτοιο κανονισμό ή να εκδώσει ένα διάταγμα με ισχύ νόμου. Δεν το έκανε διαψεύδοντας δεκάδες πολιτικούς των κυβερνητικών κομμάτων που υποστήριξαν ότι μετά το Πάσχα όλοι οι μαθητές θα έκαναν τεστ πριν μπουν στις τάξεις τους.

Έτσι το υπουργείο Παιδείας, δηλαδή η κυβέρνηση, πέταξε την μπάλα ή το μπαλάκι στην εξέδρα, αναθέτοντας στους δήμους, τις Περιφέρειες, έως και στις σχολικές διευθύνσεις, τη διεξαγωγή των τεστ όπου κριθούν αναγκαία.

Οι πολίτες και οι μαθητές των μεγάλων πόλεων, από τη Ρώμη και το Μιλάνο έως το Τορίνο, τη Νάπολη ή το Παλέρμο, δεν είδαν σχεδόν κανένα επιπλέον μέσο μεταφοράς στις αστικές συγκοινωνίες, παρά τις υποσχέσεις της δεύτερης κυβέρνησης Κόντε και της πρώτης κυβέρνησης Ντράγκι, που μετέθεσε τη σχετική επίλυση του προβλήματος στους πόρους από το ταμείο ανάκαμψης.

Ορισμένοι διευθυντές σχολείων κατήγγειλαν ότι το πρόβλημα δεν είναι οι μαθητές, αλλά η διασπορά του ιού στις οικογένειές τους και στο φιλικό και γειτονικό περιβάλλον τους.

Οι καθυστερήσεις στον εμβολιασμό της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπαιδευτικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού, οδήγησαν σε ένα χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων με την πρώτη δόση και ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό με τη δεύτερη δόση, ενώ η πρώτη δόση προστατεύει μόνο κατά 60% και η δεύτερη κατά 80% από τον ιό. Την ίδια στιγμή, τα πρωτόκολλα που ισχύουν για τη λειτουργία των σχολείων έχουν εκδοθεί στις 7 Αυγούστου του 2020 και θεωρούνται ξεπερασμένα από τον ιατρικό κόσμο. Ακόμη χειρότερα, ο πρόεδρος του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας (ISS) Σίλβιο Μπουσαφέρο προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν πολλά ακριβή στοιχεία για την κατάσταση στα σχολεία, εκτός τού ότι τη διασπορά του ιού στα παιδιά 9 ετών από τα τέλη του 2020 έως τα τέλη Μαρτίου του 2021 εκτινάχθηκε κατά 96,7% και αυτή ανάμεσα στα 10 και 19 έτη κατά 73,3% ή από 250 σε 450 χιλιάδες κρούσματα. Καμία άλλη ομάδα ηλικίας δεν έχει καταγράψει τόσο μεγάλη διασπορά τη συγκεκριμένη περίοδο, προειδοποίησε το ISS.

Αντιδράσεις και κινηματικές δράσεις

Η επαναλειτουργία των σχολείων στην Ιταλία συνοδεύτηκε με εκατοντάδες κινηματικές δράσεις από την πλευρά των μαθητών, των γονιών και του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Στην Μπρέσια της Βόρειας Ιταλίας, που πλήγηκε μαζί με το γειτονικό Μπέργκαμο όσο καμιά άλλη ιταλική πόλη από τον κορωνοϊό, οι μαθητές αρκετών σχολείων έβγαλαν τα θρανία τους στα προαύλια των σχολείων και έβαλαν επάνω τους τα λάπτοπ ή τα τάμπλετ τους για να συνεχίσουν τη διδασκαλία από απόσταση, ενώ στη Νάπολη η επιστροφή στο σχολείο συνοδεύτηκε με χειροκροτήματα, πλακάτ, πανό, διαμαρτυρίες και τη διακριτική ή αδιάκριτη παρουσία της δημοτικής αστυνομίας.

Σε εκατοντάδες σχολεία της Ιταλίας, από το Μιλάνο, το Τορίνο και την Τεργέστη έως το Παλέρμο, τη Μεσήνα και το Κάλιαρι, έχουν τοποθετηθεί πανό που υποστηρίζουν ότι «Η διδασκαλία από απόσταση δεν είναι σχολείο» και άλλα που ζητούν «Λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια», ενώ σε πολλά άλλα πραγματοποιούνται «διαρκείς παιδαγωγικές συνελεύσεις», με την παρουσία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών, που υποστηρίζουν ότι το σχολείο αποτελεί τη βάση του δημοκρατικού πολιτεύματος και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της πολιτείας.

Χιλιάδες μαθητές λυκείων, που πρέπει να παρακολουθούν κατά 50% τα μαθήματα με φυσική παρουσία και κατά 50% από το Διαδίκτυο, έγραψαν σε δημάρχους, διευθυντές σχολείων και τις υπηρεσίες Υγείας ζητώντας συνεχή τεστ για να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σχολεία τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL