Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Σοφία / Ζωγράφος ρομπότ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σοφία / Ζωγράφος ρομπότ

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Ζούμε σε παράξενους καιρούς και βιώνουμε πράγματα μπροστά στα οποία ωχριούν οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας και οι σεναριογράφοι τους καίνε τα πτυχία τους. Η μισή και βάλε καθημερινότητά μας είναι πλέον ψηφιακή, από τη δουλειά και το μάθημα μέχρι τις ευχές στη μανούλα και το φλερτ με τον άγνωστο - ας όψονται το home office, η τηλεκπαίδευση, η απαγόρευση κυκλοφορίας και τα κλειστά μπαρ. Ψηφιακή είναι και η τέχνη, μέχρι να ξανανοίξει ο πλανήτης, ψηφιακές και οι δημοπρασίες που μας αφήνουν με ανοιχτό το στόμα. Μόλις πριν από 15 μέρες πουλήθηκε σε μια από αυτές ένα ψηφιακό κολάζ του Μάικ Βίνκελμαν έναντι σχεδόν 70 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το νέο αστέρι της ψηφιακής τέχνης, πάντως, δεν είναι άνθρωπος, όπως ο Μάικ, αλλά ρομπότ: Η Σοφία, που έκανε το ντεμπούτο της την Τετάρτη 24 Μαρτίου στην αγορά, πουλώντας την αυτοπροσωπογραφία της έναντι 688.000 δολαρίων.

Το έργο, στο οποίο η Σοφία “ερμηνεύει” μια απεικόνιση του προσώπου της, προσφέρθηκε ως NFT -(non-fungible token ή μη εύφλεκτο διακριτικό, σε κακά ελληνικά, για καλύτερα ακούμε προτάσεις), με την κρυπτογραφημένη ψηφιακή υπογραφή που έχει φέρει επανάσταση στην αγορά της τέχνης τους τελευταίους μήνες.

Η εικόνα δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον 31χρονο Ιταλό ψηφιακό καλλιτέχνη Αντρέα Μπονατσέτο, που έχει γίνει γνωστός για τα πολύχρωμα πορτραίτα διάσημων ανθρώπων, όπως το αφεντικό της Tesla Έλον Μασκ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνει η “μαμά” της Σοφίας, η εταιρεία Hanson Robotics με έδρα το Χονγκ Κονγκ, πρώτα ζωγράφισε ο Ιταλός το πορτραίτο του ρομπότ και μετά η Σοφία ζωγράφισε μια ερμηνεία της εικόνας. Ό, τι και αν σημαίνει αυτό.

Πάντως, και ο καπιταλισμός του 21ου αιώνα κατάφερε να δημιουργήσει άλλο ένα είδος “επένδυσης” - και η Σοφία αρέσει. Εάν το απολαμβάνει κιόλας, δεν το ξέρουμε. Δήλωσε, πάντως, χωρίς καμία αυξομείωση στον τόνο της φωνής της, πως ελπίζει να αρέσει η δουλειά της στους ανθρώπους και ότι “οι άνθρωποι και εγώ θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε στο μέλλον με νέους και συναρπαστικούς τρόπους”.

Με υπηκοότητα

Η Σοφία είναι το πιο διάσημο ανθρωποειδές ρομπότ της εποχής μας. Κατασκευάστηκε το 2016 και έχει ιδιαίτερα ανθρώπινη εμφάνιση και συμπεριφορά σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες παραλλαγές ρομπότ. Μιμείται τις ανθρώπινες χειρονομίες και τις εκφράσεις του προσώπου και είναι σε θέση να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις και να πραγματοποιήσει απλές συζητήσεις σχετικά με προκαθορισμένα θέματα. Η Σοφία εμφανίστηκε το 2017 και στα Ηνωμένα Έθνη και είχε μια σύντομη συνομιλία με την αναπληρωτή γενική γραμματέα του ΟΗΕ Αμίνα Μοχάμεντ.

Είναι το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που έχει υπηκοότητα, και δη της Σαουδικής Αραβίας, μια που ο οίκος των Σαούντ τιμά τα γκατζετάκια περισσότερο από τις γυναίκες. Ως ρομπότ, η Σοφία μπορεί να κινείται ελεύθερα χωρίς άντρα κηδεμόνα -εάν υποθέσουμε ότι τα ρομπότ κινούνται ελεύθερα-, κάτι που δεν επιτρέπεται στις γυναίκες σ’ αυτή τη χώρα με την οποία έχουμε “άριστες σχέσεις”, όπως τόνισε πρόσφατα και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL