Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Τουρκία / Επιστροφή στον Μεσαίωνα η αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκία / Επιστροφή στον Μεσαίωνα η αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

EPA

Η ανακοίνωση της αποχώρησης της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών έχει προκαλέσει μεγάλες διαδηλώσεις στη γειτονική χώρα και καταδίκες από γυναικείες οργανώσεις και ευρωπαίους πολιτικούς και ηγέτες. Χιλιάδες άνθρωποι που διαδήλωσαν μαζικά στην Τουρκία, ζητούσαν από τον πρόεδρο Ερντογάν να αναθεωρήσει την απόφασή του και να μην αποσύρει τη χώρα από τη διεθνή σύμβαση για την καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών.

Υπενθυμίζεται ότι η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας που υπογράφτηκε το 2011, στην Κωνσταντινούπολη, από όπου πήρε και το όνομα της ως «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», έχει σκοπό την  παρεμπόδιση και την  καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών, την προστασία των θυμάτων θέτοντας παράλληλα τέλος στην ατιμωρησία των δραστών ενώ προβλέπει κάθε χώρα να νομοθετήσει για την ενδοοικογενειακή βία και για εγκλήματα όπως είναι ο βιασμός εντός γάμου, ο γάμος της κακοποιημένης ανήλικης από το βιαστή της  ή ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τέθηκε σε ισχύ το 2014 και είναι το πρώτο διεθνώς νομικά δεσμευτικό κείμενο του είδους του - τα κράτη που την επικυρώνουν πρέπει να ακολουθούν ενδελεχή, δεσμευτικά κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας.

Για οπισθοδρόμηση και κίνηση που προκαλεί ιδιαίτερη απογοήτευση κάνει λόγω το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «Η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας αποτελεί μια οπισθοδρόμηση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προκαλεί ιδιαίτερη απογοήτευση». Σύμφωνα με το υπουργείο «η Ελλάδα πιστεύει ότι θα πρέπει να ενταθεί ο αγώνας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Στο πλαίσιο αυτό, η διαφύλαξη της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης είναι εξαιρετικά σημαντική».

Σύμφωνα τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, η Τουρκία στέλνει τα λάθος μηνύματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν αποσύρεται από ένα σύμφωνο, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπισθεί η βία εναντίον των γυναικών, και όταν κλείνει το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Οπως τονίζει μάλιστα «αυτό που βλέπουμε τις λίγες τελευταίες ημέρες, η απαγόρευση του HDP και ιδιαίτερα η αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, είναι απολύτως τα λάθος μημνύματα», δήλωσε ο Μάας κατά την άφιξη του για τη συνάντηση με τους ομολόγους του της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Επιστροφή στον Μεσαίωνα» χαρακτήρισε την κίνηση ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν. «Δεν έχω καμία κατανόηση για την απόφαση του Προέδρου Ερντογάν», δήλωσε προσερχόμενος τη Δευτέρα (22/3) στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Ανησυχία και οργή από γυναικείες οργανώσεις

Σειρά ανακοινώσεων εξέδωσαν γυναικείες οργανώσεις και το τμήμα Φεμινιστικής πολιτικής/φύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την απόσυρση της Τουρκία από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Σημειώνεται ότι στην Τουρκία καταγράφηκαν 300 γυναικοκτονίες μέσα σε ένα χρόνο.

Το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία χαιρετίζει τον αγώνα χιλιάδων γυναικών στην Τουρκία που αυτές τις ημέρες βρίσκονται στους δρόμους και διαδηλώνουν μαζικά,  ενάντια στην απόφαση του Ερντογάν να εγκαταλείψει η χώρα του τη Διεθνή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών, ζητώντας να ακυρώσει την απόφαση αυτή.

Τονίζεται επίσης ότι το Τμήμα είναι αλληλέγγυο  με τις Τουρκάλες γυναίκες που εδώ και ένα χρόνο, όταν οι ακραίες δυνάμεις της πατριαρχίας άρχισαν να πιέζουν για την έξοδο από τη Σύμβαση, αντιστέκονταν και διαδήλωναν σε πόλεις της Τουρκίας για την αύξηση των θυμάτων   ενδοοικογενειακής βίας και τις γυναικοκτονίες (300 γυναικοκτονίες μέσα σε ένα χρόνο σύμφωνα με την οργάνωση We Will Stop Femicide.) και απαιτούσαν η κυβέρνηση να παραμείνει συμβαλλόμενο μέρος.

Επισημαίνεται παράλληλα ότι σε περίοδο πανδημίας του Covid-19 που η βία κατά των γυναικών έχει αυξηθεί δραματικά παγκόσμια, η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης έχει βοηθήσει τον αγώνα των γυναικών κατά της έμφυλης βίας, όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στις χώρες που την έχουν νομοθετήσει, όπως έγινε και στην Ελλάδα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (ν.4531/18).

Οι γυναίκες στη Τουρκία πρέπει να νικήσουν. Θα είναι μια νίκη για όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται για  τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη χειραφέτηση τους, καταλήγει το Τμήμα φεμινιστικής πολιτικής/φύλου.

Η Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών και τα μέλη της εκφράζουν επίσης την έντονη ανησυχία για την απόσυρση και απόρριψη από την Τουρκική Κυβέρνηση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

Όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση, η χώρα μας , μετά από αγώνες των γυναικείων Οργανώσεων έχει κυρώσει και καταστήσει εθνικό δίκαιο, όπως και σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ,την σημαντική αυτή σύμβαση, που ουσιαστικά και πρακτικά προστατεύει τις γυναίκες και τα παιδιά από κάθε μορφή βίας

Το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει επίσης τη βαθειά του απογοήτευση για την αναγγελθείσα καταγγελία της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης εκ μέρους της Τουρκίας.

Όπως σημειώνει το Ίδρυμα, η υιοθέτηση του υπ’ αριθμ. 3718 Προεδρικού διατάγματος από τον κ. Ερντογάν αποτελεί αναμφίβολα σημαντική οπισθοδρόμηση και θίγει την προσπάθεια συντονισμένης προστασίας των γυναικών αλλά και των δικαιωμάτων του ανθρώπου γενικότερα. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη φορά στην ιστορία του Συμβουλίου της Ευρώπης που κράτος μέλος του έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την αποχώρησή του από Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τονίζεται επίσης ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης θεωρείται ευρέως ως η πιο σημαντική νομική πρωτοβουλία στο πεδίο της πρόληψης και της καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, στη διεθνή δικαιοταξία. Στηρίζεται στις αρχές και τις αξίες της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και ενσαρκώνει το όραμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εξάλειψη κάθε μορφής έμφυλης βίας.

Το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου, ενώνει κι αυτό τη φωνή του με όλους τους θεσμούς και φορείς, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, που καλούν την Τουρκία να αναθεωρήσει την προτιθέμενη αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Πάνω από όλα, όμως, το Ίδρυμα εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στις πάμπολλες γυναίκες στην Τουρκία που διαμαρτύρονται για την εν λόγω πρωτοβουλία που θα οδηγήσει στην εξασθένιση του προστατευτικού πλαισίου ενάντια στην έμφυλη βία, ιδίως σε μια περίοδο κατά την οποία το φαινόμενο αυτό καταγράφει δυστυχώς ανοδική πορεία.

Παράλληλα η Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια στην οποία συμμετέχουν 24 γυναικείες οργανώσεις και φεμινιστικές συλλογικότητες, εκφράζει  την οργή της  για την απόσυρση και απόρριψη από την Τουρκική Κυβέρνηση της «Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας».

Χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα επικίνδυνο το πισωγύρισμα αυτό της Τουρκίας για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών, ιδιαίτερα εν μέσω της κρίσης από την πανδημία Covid.

Η καταγγελία της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την Τουρκία δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος για τα δικαιώματα της Γυναίκας.

Όπως αναφέρει είναι πιο αναγκαία από ποτέ η σθεναρή στήριξη και πλήρης εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, που η Ελλάδα έχει κυρώσει με τον Ν. 4531/2018, και καταδικάζει την καταγγελία της Σύμβασης από την Τουρκία, ενώνοντας παράλληλα τη φωνή του με τις φωνές των γυναικών της Τουρκίας και της διεθνούς κοινότητας, αλλά και κορυφαίων οργάνων και αξιωματούχων του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών. 

 Επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή στην Τουρκία δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, είναι αποτέλεσμα συστηματικών πιέσεων ισχυρών πολιτικών κέντρων, που ζητούσαν να καταγγελθεί η Σύμβαση, επειδή ορίζει τη βία κατά των γυναικών ως «μία μορφή έμφυλης βίας που διαπράττεται σε βάρος των γυναικών, επειδή είναι γυναίκες», όπως αναφέρεται στην εθνική έκθεση για την Τουρκία του Δικτύου Ανεξάρτητων Νομικών Εμπειρογνωμόνων για την Ισότητα των Φύλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόκειται όπως σημειώνει για το αποκορύφωμα σειράς οπισθοδρομήσεων της τελευταίας 10ετίας στην Τουρκία, σε βάρος θεμελιωδών δικαιωμάτων που σηματοδοτήθηκαν, το 2012, από τη μετονομασία του τουρκικού Υπουργείου Γυναικείων Υποθέσεων σε «Υπουργείο Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής» (και πάλι, το 2018, σε «Υπουργείο Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών»), το 2013, η προσπάθεια νομοθέτησης περιορισμού του δικαιώματος σε άμβλωση,  το 2016, από την προσπάθεια τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Αλλά και το 2017 με την καθιέρωση υποχρεωτικής διαιτησίας στις εργατικές υποθέσεις, περιλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία,  το 2018 με νομοσχέδιο για την υποχρεωτική διαβούλευση και διαμεσολάβηση σε υποθέσεις διαζυγίου, και το 2019, με τη συμμαχία πολιτικών με διαζευγμένους άνδρες που αρνούνται την πληρωμή διατροφής, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση των χαμηλού εισοδήματος μητέρων.  

Παράλληλα ο Σύνδεσμος για τα δικαιώματα της Γυναίκας, ζητά από την Ελληνική Κυβέρνηση να προβεί σε πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, και να προβεί σε άμεση κύρωση και επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 190 για την Βία και την Παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας και να την εφαρμόσει πλήρως, αλλά και να αποσύρει το οπισθοδρομικό και επικίνδυνο νομοσχέδιο για την «αναμόρφωση» του Οικογενειακού Δικαίου, το οποίο καταλύει τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα του Οικογενειακού μας Δικαίου. Καθώς επίσης και να εμμείνει στην προσχώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL