Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.9°C16.1°C
3 BF 25%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.6°C17.0°C
3 BF 25%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.7°C17.0°C
2 BF 25%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.0°C
4 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C17.2°C
1 BF 27%
Διαβατήριο εμβολιασμού / «Όχι» από Γαλλία και Γερμανία στην πρόταση Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαβατήριο εμβολιασμού / «Όχι» από Γαλλία και Γερμανία στην πρόταση Μητσοτάκη

Εμβολιασμός
EPA

Κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τεθεί το θέμα που έχουν θέσει κάποιες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα σχετικά με έκδοση διαβατηρίου εμβολιασμού σε μια προσπάθεια διάσωσης της τουριστικής σεζόν. Αντίθετη με το ενδεχόμενο παραχώρησης προνομίων στους εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού, εμφανίστηκε η Καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ.

Στη Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στην επεξεργασία ενός σχεδίου έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού για τους πολίτες της ΕΕ που έχουν εμβολιαστεί κατά  του κορωνοϊού.

Παρά το ότι οι εμβολιασμοί στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καθυστερήσει πολύ, με τις φαρμακευτικές εταιρείες να δηλώνουν η μία μετά την άλλη για καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων, θεωρείται πολύ πρόωρη η συζήτηση για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους άλλωστε τα ταξίδια με πιστοποιητικά εγείρουν νομικά ζητήματα, καθώς εκείνοι που βρίσκονται στο τέλος της σειράς στα προγράμματα εμβολιασμών θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι η ελευθερία μετακίνησης τους περιορίζεται άδικα από τις συχνά πολύμηνες αναμονές για χορήγηση ενός εμβολίου.

Επισημαίνουν επίσης ότι δεν υπάρχει ακόμη καμιά οδηγία από υπηρεσίες του ΠΟΥ και της ΕΕ για το κατά πόσον οι άνθρωποι που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού μπορούν ακόμα να είναι φορείς του νέου κορωνοϊού και να μολύνουν άλλους, ακόμη και αν οι ίδιοι δεν είναι πλέον ευάλωτοι.

Αρνητικές δηλώνουν Γαλλία και Γερμανία στην απόφαση για κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό που λειτουργεί ως διαβατήριο εμβολιασμού, καθώς θα δημιουργήσει μια de facto υποχρέωση εμβολιασμού και θα εισαγάγει διακρίσεις για όσους δεν μπορούν ή δεν θα λάβουν το εμβόλιο.

Μάλιστα η Γαλλία, όπου η αντιεμβολιαστική τάση είναι ιδιαίτερα ισχυρή και όπου η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην καταστήσει τους εμβολιασμούς υποχρεωτικούς, θεωρεί την ιδέα των διαβατηρίων εμβολιασμού «πρόωρη», σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο.

«Ζητούμε να συνεχιστούν οι εργασίες για μια κοινή προσέγγιση στα πιστοποιητικά εμβολιασμού», τονίζει ένα προσχέδιο ανακοίνωσης της αυριανής τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters. Ωστόσο, στο προσχέδιο δεν γινόταν αναφορά σε κάποιο χρονοδιάγραμμα προς κάποια τελική απόφαση.

«Υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε», υπογράμμισε ένας ανώτερος αξιωματούχος κράτους μέλους του ευρωπαϊκού μπλοκ. «Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να φτάσουμε σε μια κοινή γραμμή», πρόσθεσε.

«Μπορεί κανείς να προβλέψει» ενδεχόμενη σύνδεση του πρόσφατου αρνητικού τεστ και του εμβολιασμού με την αποκατάσταση ελευθεριών που έχουν περιοριστεί λόγω της πανδημίας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, διαχωρίζοντας ωστόσο το ιδιωτικό από το δημόσιο πεδίο.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γ. Σπαν μιλώντας σήμερα στην Bundestag μετά από ερώτηση βουλευτών ανέφερε είναι τον προβληματισμό του διαχωρίζοντας τη χρησιμότητα ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού στο ιδιωτικό από το δημόσιο πεδίο.  Διευκρινίζοντας ότι υπάρχει διαφορά αν το θέμα αφορά το ιδιωτικό πεδίο - αν π.χ. προσκαλεί κάποιος στο σπίτι του και ζητά από τους καλεσμένους να είναι εμβολιασμένοι - ή αν αφορά τον δημόσιο τομέα, π.χ. τα νοσοκομεία ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Δήλωσε επίσης κατηγορηματικά ότι στο δημόσιο πεδίο «δεν μπορεί και δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση»

Αγκελα Μέρκελ: Όχι σε προνόμια των εμβολιασμένων

Αντίθετη δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ σε παραχώρηση προνομίων στους εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού διευκρινίζοντας ότι ίσως στο μέλλον να αλλάξει όταν θα έχει εμβολιαστεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων και όταν θα έχει γίνει σαφές ότι οι εμβολιασμένοι δεν παραμένουν μολυσματικοί.

Η Καγκελάριος εμφανίστηκε πάντως πεπεισμένη για την διάθεση των Γερμανών να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού. «Δεν είναι καθόλου άσχημη - και συνεχώς αυξάνεται. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κανένας λόγος απαισιοδοξίας», σημείωσε, ενώ ταυτόχρονα απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού, εξηγώντας ότι υπάρχουν ήδη αρκετοί πρόθυμοι να εμβολιαστούν προκειμένου να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης. Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό της ίδιας, η 'Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα τηρηθεί η προτεραιότητα των ηλικιωμένων και εκείνων οι οποίοι έχουν αναπόφευκτα στενή επαφή με πολλά άτομα. Πρόσθεσε δε ότι «όταν θα έχουμε περισσότερα εμβόλια, θα έχουμε και μεγαλύτερη ευελιξία».

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL