Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Ο Εργατικός Στάρμερ μεταξύ εμβολίων, Brexit και Κόρμπιν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Εργατικός Στάρμερ μεταξύ εμβολίων, Brexit και Κόρμπιν

ΣΤΑΡΜΕΡ

Ο βρετανικός φορέας φαρμάκων έδωσε επείγοντος την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου το πράσινο φως για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer / BioNTech. Μέσα στις επόμενες μέρες θα αρχίσει ο εμβολιασμός των πρώτων 800.000 ατόμων. Η αδειοδότηση του εμβολίου χρησιμοποιήθηκε για μια σκληρή αντιπαράθεση για το Brexit, και μάλιστα με ακραία ίσως εθνικιστικά χαρακτηριστικά και από τις δύο όχθες της Μάγχης, δείχνοντας μια πλήρη ένδειξη αδιαφορίας και σεβασμού από τους κυβερνώντες για τον πόνο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το Εργατικό Κόμμα δεν έχει δείξει προς το παρόν ότι έχει μια εναλλακτική πολιτική για την πλειοψηφία των εργαζομένων, της κοινωνίας και όσων πλήττονται από την πανδημία και την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, με αποτέλεσμα να απέχει στην τελευταία ψηφοφορία για την επιβολή καινούργιων περιοριστικών μέτρων. Η ηγεσία του κόμματος εξακολουθεί να καταναλώνεται και να πυροδοτεί εσωκομματικές αντιπαραθέσεις που εντείνουν τις καθετοποιήσεις στο κόμμα.

Η διαμάχη αμβλύνθηκε μετά από την απάντηση του Τζέρεμι Κόρμπιν στο πόρισμα της Επιτροπής για την Ισότητα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία κατέληγε ότι το Εργατικό Κόμμα είναι υπεύθυνο για σειρά παράνομων διεργασιών σε καταγγελίες αντισημιτισμού.

Ο Κόρμπιν τότε δήλωσε ότι «η κλίμακα του προβλήματος υπερεκτιμήθηκε δραματικά για πολιτικούς λόγους από τους αντιπάλους μας», δήλωση που οδήγησε σε αντιπαράθεση με τον αρχηγό των Εργατικών Κιρ Στάρμερ. Ο τελευταίος είχε δηλώσει μετά το πόρισμα ότι όποιος αρνείται το πρόβλημα του αντισημιτισμού είναι ο ίδιος μέρος του προβλήματος.

Η προσωρινή αναστολή της ιδιότητας μέλους του Τζέρεμι Κόρμπιν και ιδιαίτερα η μετέπειτα μη ολική αποκατάστασή του προκάλεσαν πλήθος διαμαρτυριών από την Αριστερά μέσα και έξω από το κόμμα. Οι ηγέτες οκτώ συνδικάτων που έχουν άμεση σχέση με το Εργατικό Κόμμα, που ας μην ξεχνάμε δημιουργήθηκε από τα συνδικάτα, υπέγραψαν κοινή δήλωση την περασμένη εβδομάδα εκφράζοντας την ανησυχία τους.

Πέρα όμως από τις εσωτερικές διαμάχες, ο Στάρμερ συνεχίζει μια υποτονική αντιπολιτευτική πολιτική και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει σύντομα. Το επόμενο νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή αφορά την πιθανή συμφωνία Ε.Ε. και Βρετανίας για το Brexit.

Ο Στάρμερ υποστηρίζει ότι οι Εργατικοί βουλευτές πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, δεδομένου του ότι η μη συμφωνία είναι η χειρότερη κατάληξη, ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Εργατικών είναι διχασμένη.

Αν και η λογική του Στάρμερ έχει στόχο τους ψηφοφόρους του Εργατικού κόμματος που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης και αυτούς που αποτελούσαν το «κόκκινο τείχος» του Βορρά και έσπασαν την παράδοση ψηφίζοντας Συντηρητικούς εξαιτίας του Brexit, πολλοί αριστεροί -και όχι μόνο- βουλευτές θέλουν να καταψηφίσουν την ενδεχόμενη συμφωνία. Πιστεύουν ότι έτσι θα διαχωρίσουν τη θέση τους από τα προβλήματα που θα ακολουθήσουν, την οικονομική ύφεση.

Οι ανησυχίες για το Brexit ταλανίζουν και τους Συντηρητικούς από τη στιγμή που ο Μπόρις Τζόνσον δεν μπορεί να βασίζεται στη βοήθεια του Ντόναλντ Τραμπ για μια γρήγορη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι προτεραιότητά του είναι οι επενδύσεις σε αμερικανικές εταιρείες και η προστασία των Αμερικανών εργαζομένων. Δηλώσεις που έβαλαν τέλος στο αφήγημα του Τζόνσον ότι μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα αποτελούσε ένα από τα πρώτα μεγάλα οφέλη της αποχώρησης από την Ε.Ε.

Για το Ηνωμένο Βασίλειο η οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια σε συνδυασμό με την πανδημία και το Brexit οδηγεί σε τραγικές συνθήκες εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, με τους ανέργους να ξεπερνούν ήδη τα 1,6 εκατομμύρια άτομα. Οι Συντηρητικοί σχεδιάζουν μια νέα επίθεση στην εργασία, ιδιαίτερα εάν η ρητορική των επενδύσεων οδηγήσει στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας από τους λιγοστούς ελέγχους και δικλίδες ασφάλειας που έχουν απομείνει στη χώρα.

Η μάχη για να βγει η κοινωνία όρθια από τη σφαγή που προκαλεί η πανδημία ίσως αποτελέσει τη μεγαλύτερη δοκιμασία για το Εργατικό Κόμμα, που θα αναγκάσει τη μετριοπαθή ηγεσία του να κάνει επίπονες γι’ αυτήν επιλογές προς τα αριστερά, ή την οριστική παρακμή του.

* Η Μαρίνα Πρεντουλή είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης και Πολιτικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL