Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
ΗΠΑ / Ιστορικό βήμα προς την αποποινικοποίηση της κάνναβης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ / Ιστορικό βήμα προς την αποποινικοποίηση της κάνναβης

Κάνναβη και μαριχουάνα
(PIXABAY.COM)

Την απόσυρση της κάνναβης από τον ομοσπονδιακό κατάλογο «επικίνδυνων ναρκωτικών ουσιών» ψήφισε σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων, ένα ιστορικό βήμα προς την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας στις ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 228 ψήφους υπέρ έναντι 164 κατά. Υπέρ ψήφισαν και 5 Ρεπουμπλικάνοι αντιπρόσωποι. Είναι πιθανόν ωστόσο να απορριφθεί από τη Γερουσία όπου σήμερα πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Αποποινικοποιείται έτσι σε ομοσπονδιακό επίπεδο η κατοχή κάνναβης, την οποία η DEA, η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών, θεωρεί ισοδύναμη με την κοκαΐνη, την ηρωίνη και το LSD. Υπενθυμίζεται ότι η κατανάλωση κάνναβης είναι νόμιμη σε πολλές Πολιτείες, για ιατρικούς ή ψυχαγωγικούς λόγους. Ενώ παράλληλα θα ακυρωθούν και οι καταδίκες που έχουν επιβληθεί από ομοσπονδιακά δικαστήρια για παραβάσεις ήσσονος σημασίας του νόμου περί ναρκωτικών. Οι προασπιστές του νόμου υποστηρίζουν ότι από τις μαζικές φυλακίσεις για κατοχή μικροποσοτήτων κάνναβης πλήττονται κυρίως οι μειονότητες.

Σύμφωνα με την οργάνωση NORML, που τάσσεται υπέρ της αποποινικοποίησης, είναι η πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια που η Βουλή των Αντιπροσώπων επανεξετάζει την κατηγοριοποίηση της κάνναβης. «Είναι μια ιστορική στιγμή», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία η Τούλσι Γκάμπαρντ, που εκλέγεται στη Χαβάη με τους Δημοκρατικούς.

Είναι «ένα βήμα προς το τέλος του δαπανηρού και καταστροφικού πολέμου εναντίον αυτού του ναρκωτικού που κατέστησε εγκληματίες πολλούς απλούς Αμερικανούς, κατέστρεψε τόσες οικογένειες και τόσες ζωές», εξήγησε.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα επιβληθεί επίσης φόρος ύψους 5% στις πωλήσεις κάνναβης και παραγώγων της, για να χρηματοδοτηθεί με τα έσοδα η επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία.

Σε δημοσκοπήσεις πάνω από τα δύο τρίτα των Αμερικανών συμφωνούν με τη νομιμοποίηση της κάνναβης.

Η κάνναβη δεν θα γίνει νόμιμη σε όλη τη χώρα, αφού η κάθε Πολιτεία διατηρεί το δικαίωμα να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους για τα ναρκωτικά. Σήμερα, η χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς είναι νόμιμη σε 33 από τις 50 Πολιτείες, καθώς και στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον. Έντεκα Πολιτείες και η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα έχουν επίσης νομιμοποιήσει τη χρήση της για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

«Οι περισσότερες συλλήψεις για κάνναβη αφορούν την κατηγορία της απλής κατοχής και γίνονται με βάση την πολιτειακή νομοθεσία, από τις αστυνομικές αρχές των Πολιτειών», εξήγησε ο δικηγόρος Βινς Σλιουόσκι.

O OHE αφαίρεσε την κάνναβη από τη λίστα των πιο επικίνδυνων ναρκωτικών

Πρόσφατα η Επιτροπή Ναρκωτικών Ουσιών του ΟΗΕ αποφάσισε έπειτα από ψηφοφορία να αφαιρέσει την κάνναβη από τη λίστα των ναρκωτικών Κατηγορίας IV, στην οποία περιλαμβάνονται επικίνδυνα, εθιστικά ναρκωτικά όπως η ηρωίνη. Η απόφαση, την οποία στήριξαν η ΕΕ και οι ΗΠΑ, αναμένεται να ανοίξει το δρόμο στις επιστημονικές έρευνες για τη θεραπευτική χρήση του φυτού.

Στο εξής η κάνναβη θα εμφανίζεται μόνο στη λίστα της Κατηγορίας Ι, όπως αυτή ορίζεται από τη διεθνή Συνθήκη για τις Ναρκωτικές Ουσίες του 1961.

Οι 53 χώρες-μέλη της Επιτροπής ενέκριναν την υποβάθμιση της κάνναβης με 27 ψήφους υπέρ έναντι 25 κατά. Η Ουκρανία απείχε, ενώ η Ρωσία, η Κίνα, η Αίγυπτος, η Νιγηρία και το Πακιστάν ψήφισαν κατά.

Η απόφαση θεωρείται απίθανο να οδηγήσει σε χαλάρωση των διεθνών περιορισμών, καθώς κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να επιτρέπει ή να απαγορεύει τη χρήση οποιασδήποτε ουσίας. Ωστόσο σύμφωνα με τους New York Times η υποβάθμιση της κάνναβης περιορίζει τα γραφειοκρατικά εμπόδια στη διενέργεια βιοϊατρικών μελετών.

Η ψηφοφορία έρχεται έπειτα από τη σύσταση που εξέδωσε το 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για αφαίρεση της κάνναβης από την Κατηγορία IV.

Ο ΠΟΥ επισήμαινε στη σύστασή του ότι η κάνναβη μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες και να προκαλέσει εξάρτηση. Αναγνώριζε όμως την αποτελεσματικότητα της κάνναβης στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου και της ναυτίας, καθώς και την ελάφρυνση των συμπτωμάτων σε παθήσεις όπως η ανορεξία, η επιληψία και η πολλαπλή σκλήρυνση. Ο ΠΟΥ επισήμαινε ακόμα ότι, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τα οπιοειδή ναρκωτικά, η κάνναβη δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL