Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
ΗΠΑ Εκλογές / «Κινήσεις δικτάτορα» από τον Τραμπ με παρεμβάσεις στο Πεντάγωνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ Εκλογές / «Κινήσεις δικτάτορα» από τον Τραμπ με παρεμβάσεις στο Πεντάγωνο

ΗΠΑ ΤΡΑΜΠ ΠΟΜΠΕΟ ΚΟΥΣΝΕΡ
EPA/LEIGH VOGEL / POOL

Όπως γράφει χαρακτηριστικά το CNN στην ιστοθέση του, η διοίκηση Τραμπ αποκτά χαρακτηριστικά ενός καθεστώτος που παραπαίει, με ελέγχους πίστης προς τον ηγέτη, παρεμβάσεις που προκαλούν αστάθεια στην δομή της στρατιωτικής διοίκησης, μία γενική ψυχολογία μάχης χαρακωμάτων και ολόενα αυξανόμενες δηλώσεις περί πολιτικής νίκης. Στον αντίποδα, ο Μπάιντεν με αυτοπεποίθηση προσπαθεί να προβάλλει ψυχραιμία εν μέσω του κλιμακούμενου χάους, παρά την άρνηση του Τραμπ και των Ρεπουμπλικανών να αποδεχθούν την ήττα στις προεδρικές εκλογές, «σε μία σοκαριστική απόκλιση από τις δημοκρατικές παραδόσεις της Αμερικής» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ήδη ο Μπάιντεν έχει προχωρήσει σε τηλεφωνικές επαφές με ηγέτες χωρών-παραδοσιακών συμμάχων και συνεργατών των ΗΠΑ, όπως τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τζόνσον, την καγκελάριο της Γερμανίας Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν και άλλους, παρότι συγκεκριμένες άλλες χώρες όπως Τουρκία, Ρωσία, Βραζιλία, Κίνα δεν είχαν αντιδράσει επίσημα μετά την εκλογική του επικράτηση (ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έστειλε σχετικό μήνυμα μόλις χτες Τρίτη). Το μήνυμα που κοινοποιεί ο Μπάιντεν σε όλους, είναι κατά τον ίδιο λακωνικό: «τους γνωστοποιώ ότι η Αμερική επέστρεψε».

Η αυτοπεποίθηση που δείχνει προς το εξωτερικό, ωστόσο, κάθε άλλο παρά στηρίζεται στην εικόνα εντός των ΗΠΑ, όπου ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί συνεχίζουν να «φορτώνουν» με αγωγές κατά της καταμέτρησης επιστολικών ψήφων τα πολιτειακά δικαστήρια, ελπίζοντας κάποιες από αυτές να φτάσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο όπου υπάρχει συντηρητική πλειοψηφία. Παράλληλα, με επιχείρημα την μη επίσημη επικύρωση των αποτελεσμάτων από τις αρμόδιες αρχές προς το παρόν, έχει μπλοκαριστεί το κονδύλι που λαμβάνει μετά την νίκη του κάθε νέος πρόεδρος προκειμένου να ετοιμάσει την δική του διοίκηση για την ανάληψη της εξουσίας τον επόμενο Ιανουάριο.

Μετά τις παραιτήσεις στη Δικαιοσύνη που προκάλεσε η προσπάθεια του γενικού εισαγγελέα Ουίλιαμ Μπαρ να κινητοποιήσει εισαγγελείς για την έρευνα περιπτώσεων νοθείας του αποτελέσματος σε διάφορες περιπτώσεις που κατήγγειλαν οι Ρεπουμπλικανοί, ήρθε η σειρά της άμυνας της χώρας. Αρχικά με το «ξήλωμα» του υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ που είχε τολμήσει να αντιταχθεί στην χρήση δυνάμεων του στρατού για την αντιμετώπιση των επεισοδίων που ακολούθησαν την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. 

Ακολούθησε σαρωτική παρέμβαση στο Πεντάγωνο με αλλαγές στην πολιτική του ηγεσία και απομάκρυνση αρκετών από τους κορυφαίους αξιωματούχους υπό τον Έσπερ, που αντικαταστάθηκαν με «έμπιστους» του Τραμπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από αυτούς φέρεται να υποστηρίζει θεωρίες συνωμοσίας και μεταξύ άλλων να έχει χαρακτηρίσει τον Ομπάμα τρομοκράτη. Πηγές που επικαλείται το CNN συνδέουν αυτές τις αλλαγές με το ότι ο Έσπερ αντιτασσόταν στην βιαστική αποχώρηση από το Αφγανιστάν χωρίς εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών για την επόμενη μέρα στη χώρα. «Είναι τρομακτικό, πάρα πολύ ανησυχητικό ... αυτές είναι κινήσεις δικτάτορα», σχολίασε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στο αμερικανικό δίκτυο.

Στην σκληρή γραμμή υπεράσπισης των θέσεων Τραμπ περί νοθείας τάχθηκε ευθέως ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η μετάβαση της εξουσίας θα γίνει ομαλά «στην δεύτερη διοίκηση Τραμπ». Χαρακτήρισε μάλιστα «γελοία» ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο η στάση της διοίκησης Τραμπ υπονομεύει την δυνατότητα των ΗΠΑ να πιέζουν μη αυταρχικά καθεστώτα για μεταρρυθμίσεις, παρότι μία ημέρα νωρίτερα το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ καυτηρίαζε την κατάσταση στην Μιανμάρ που προσπαθεί να μεταβεί από το παλιό στρατιωτικό καθεστώς σε μία δημοκρατική χώρα με αξιόπιστες εκλογικές διαδικασίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL