Live τώρα    
Βολιβία / Σε κλίμα απειλών και έντασης η ορκωμοσία Άρθε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βολιβία / Σε κλίμα απειλών και έντασης η ορκωμοσία Άρθε

Άρθε, Βολιβία

Ένα πακέτο δυναμίτη άφησαν έξω από τα γραφεία του Κινήματος για τον Σοσιαλισμό (MAS) στη Λα Πας, όπου βρισκόταν ο Λουίς Άρθε και στενοί συνεργάτες του, λίγες ώρες πριν από την αυριανή ορκωμοσία του στην προεδρία της Βολιβίας, μετά την πανηγυρική εκλογή του με 55,1% στις 18 Οκτωβρίου.

Ο Άρθε θα ορκιστεί Πρόεδρος σε μια Βολιβία που μετρά σχεδόν 9.000 θύματα και σχεδόν 150.000 κρούσματα από την πανδημία και με τις πληγές του στρατιωτικού πραξικοπήματος ακόμη ανοιχτές, με εκατοντάδες οικογένειες να ζητούν δικαιοσύνη για τις σφαγές και τη βία της αστυνομίας και του στρατού.

Ο δρόμος του εκδημοκρατισμού της χώρας μετά το πραξικόπημα δεν θα είναι εύκολος, ενώ οι ανησυχίες για την ορκωμοσία του Άρθε αυξάνονται, δεδομένου ότι θα παρευρεθούν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες και ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, οι οποίοι προσκλήθηκαν από το MAS. Η «προσωρινή» κυβέρνηση κάλεσε τον «προσωρινό» Πρόεδρο της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό.

«Κανείς δεν έπαθε τίποτα. Αλλά δεν είδαμε καμιά ανακοίνωση από τον υπουργό Εσωτερικών Αρτούρο Μουρίγιο. Πιστεύουμε ότι είμαστε στο έλεος του εαυτού μας, εντελώς απροστάτευτοι και κανείς δεν μας δίνει τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια της νέας αρχής», τόνισε ο εκπρόσωπος του MAS Σεμπαστιάν Μίτσελ. «Ο Άρθε συνεχίζει να μην έχει καμία προστασία από το κράτος», κατήγγειλε ο Μίτσελ, αποκλείοντας κατηγορηματικά ότι το MAS σκοπεύει να δώσει όπλα στους πολίτες, γιατί «δεν είναι ανεκτό» από την κοινωνία μας, όπως ζήτησαν στελέχη της Συμφωνίας Ενότητας που στήριξαν τον Άρθε.

«Καταδικάζουμε την απόπειρα εναντίον των γραφείων μας στη Λα Πας. Μικρές ομάδες προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα σύγχυσης και βίας, αλλά δεν θα τα καταφέρουν. Εμείς δεν θα πέσουμε σε κανενός είδος προβοκάτσια. Η επανάστασή μας είναι ειρηνική και δημοκρατική», έγραψε, στα κοινωνικά δίκτυα, από την Αργεντινή ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες. Αποχαιρετώντας τους ηγέτες των μεγαλυτέρων συνδικαλιστικών οργανώσεων της Αργεντινής και ευχαριστώντας τους «για τη χωρίς όρια αλληλεγγύη τους» προς τον ίδιο και τη Βολιβία, ο Μοράλες υπογράμμισε ότι θα επιστρέψει τη Δευτέρα οδικώς στη Βολιβία και ότι, μετά από ένα τριήμερο «ιστορικό ταξίδι», όπως το χαρακτηρίζουν ήδη οι συνεργάτες του, θα φθάσει στη γενέτειρά του, όπου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη γιορτή υποδοχής του. Ο Μοράλες θα επιστρέψει στο Τσιμορέ στις 11 Νοεμβρίου, την ημέρα που πριν από ένα χρόνο οι πραξικοπηματίες τον ανάγκασαν να φύγει στο Μεξικό.

Οι ομάδες των τραμπούκων του ακροδεξιού Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, που πήρε 14% στις προεδρικές εκλογές, διοργάνωσαν διήμερη πολιτική απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Σάντα Κρους, το πιο πλούσιο τμήμα της Βολιβίας, καταγγέλλοντας νοθεία στις πρόσφατες εκλογές. Συμμορίες του Καμάτσο και οργανωμένες ομάδες του ισχυρού επιχειρηματικού κόσμου της Σάντα Κρους συνεχίζουν μετά τις εκλογές σποραδικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Άρθε.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Βολιβίας COB ανακοίνωσε ότι την Κυριακή θα διασφαλίσει την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας στον Άρθε. «Ανακοινώσαμε ότι το συνδικάτο βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να διασφαλίσουμε την ειρήνη και να μην υπάρξει αντιπαράθεση ανάμεσα σε αδέλφια μας κατά τη μεταβίβαση της εξουσίας», τόνισε ο επικεφαλής του COB Χουάν Κάρλος Ουαράτσι.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0