Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.4°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C17.1°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.7°C17.1°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.8°C16.6°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 76%
Ενρίκε Σαντιάγκο, γραμματέας του ισπανικού Κ.Κ., ηγετικό στέλεχος Ενωμένης Αριστεράς και Unidos Podemos: / Ενρίκε Σαντιάγκο: Η Αριστερά στηρίζει στη Βουλή την αντιστροφή της λιτότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενρίκε Σαντιάγκο, γραμματέας του ισπανικού Κ.Κ., ηγετικό στέλεχος Ενωμένης Αριστεράς και Unidos Podemos: / Ενρίκε Σαντιάγκο: Η Αριστερά στηρίζει στη Βουλή την αντιστροφή της λιτότητας

Συνέντευξη στον Αργύρη Παναγόπουλο

“Επιτέλους, οι Σοσιαλιστές φαίνεται πως κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα χωρίς την Αριστερά και όσους στήριξαν την πτώση της Δεξιάς. Κάναμε ένα πρώτο βήμα για να ξεπεράσουμε τον σκληρό νεοφιλελευθερισμό του Ραχόι και συμφωνήσαμε να καταργήσουμε το βέτο της Γερουσίας, η οποία ελέγχεται πλήρως από τη Δεξιά, στο θέμα του ύψους του ελλείμματος του προϋπολογισμού" τόνισε στην “Αυγή” ο Ενρίκε Σαντιάγκο, ο γνωστός δικηγόρος για θέματα δικαιωμάτων, γραμματέας του ισπανικού Κ.Κ. και ηγετικό στέλεχος της Ενωμένης Αριστεράς και του Unidos Podemos.

“Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας μέσω τεσσάρων επιτροπών που θα αντιμετωπίσουν βασικά θέματα για την Αριστερά, ενώ στοχεύουμε και σε μια συμφωνία για την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων με βάση την πραγματική άνοδο των τιμών και όχι στις προβλέψεις” συμπλήρωσε ο Σαντιάγκο, ικανοποιημένος επίσης γιατί η πλειοψηφία της Βουλής θα ψηφίσει υπέρ της εκταφής της σορού του Φράνκο από το μαυσωλείο-κολαστήριο που κατασκεύασε.

*Η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει έναν διάλογο και συνεργασία με την Αριστερά;

Ο καιρός θα το δείξει. Το Unidos Podemos το είχε υποστηρίξει από την αρχή. Στη συνάντηση ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και τη συνομοσπονδιακή Κοινοβουλευτική Ομάδα του Unidos Podemos, του En Comù της Καταλωνίας και του En Marea της Γαλικίας, αποφασίστηκαν δύο σημαντικά πράγματα: η μεταρρύθμιση του Νόμου του Συμφώνου Σταθερότητας του Ραχόι και η αναπροσαρμογή των συντάξεων με άξονα την πραγματική άνοδο των τιμών.

Για να προχωρήσουν όμως μπροστά αυτά τα δύο ζητήματα, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο διάλογος με άξονα τέσσερις ομάδες που θα εξετάσουν το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης, των συντάξεων και της απασχόλησης, το ζήτημα της αναβάθμισης των δημοσίων υπηρεσιών, ιδιαίτερα μετά την καταστροφική πολιτική του Ραχόι στην Υγεία, την Παιδεία και τη βοήθεια των εξαρτημένων ατόμων, το ζήτημα των οικονομικών και της χρηματοδότησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το θέμα των εσόδων του κράτους.

Για εμάς, είναι σημαντικό να ξεπεράσουμε τη λιτότητα και τα θεσμικά κατασκευάσματα του Ραχόι, όπως το βέτο της Γερουσίας στην αύξηση του δημοσίου ελλείμματος ή την αύξηση των συντάξεων χωρίς να χάνουν αγοραστική δύναμη οι συνταξιούχοι.

*Η συμφωνία αυτή θα ισχύει από τον προϋπολογισμό που θα πρέπει να ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες ή από αυτόν του 2019;

Η συμφωνία, εάν περάσει από τη Βουλή με τις ψήφους των κομμάτων που στήριξαν την πτώση της Δεξιάς, θα μπορεί να ισχύει άμεσα. Το Unidos Podemos ζήτησε την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 0,5%, κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα. Για τους προϋπολογισμούς έως τη λήξη της θητείας της Βουλής θα συζητήσουμε αργότερα. Είναι σημαντικό να παγιωθεί μια νέα πλειοψηφία στη Βουλή που να ξεπερνά τη λιτότητα.

*Πώς αντιδρούν η Δεξιά και οι Πολίτες;

Η Δεξιά καταλαβαίνει ότι χάνει ένα μεγάλο χαρτί της για να εκβιάζει με τον απόλυτο έλεγχο που διατηρεί στη Γερουσία. Το τελευταίο διάστημα έχει πραγματοποιήσει και μια πιο συντηρητική και ακροδεξιά στροφή, όπως είδαμε και για το θέμα της εκταφής του Φράνκο. Οι Πολίτες είναι εναντίον οποιασδήποτε προοδευτικής και δημοκρατικής αλλαγής στη χώρα μας.

*Η συμφωνία φαίνεται να διευκολύνει τους μεγάλους δήμους που ελέγχει η Αριστερά και αποτελούν πρότυπα διαχείρισης...

Οι “Δήμοι της Αλλαγής”, όπως αποκαλούμε τους δήμους της Αριστεράς, έχουν ανάγκη να μπορούν να επενδύουν σε τομείς όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ το ασφυκτικό πλαίσιο των κυβερνήσεων Ραχόι απαγορεύει τη δαπάνη του πλεονάσματος. Πόλεις όπως η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη πρέπει να μπορούν να προσφέρουν στις πολίτες στήριξη για την απασχόληση και υπηρεσίες. Προσπαθούμε να απελευθερώσουμε τους δήμους από το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο του Ραχόι.

*Πώς είναι η κατάσταση στην Καταλωνία;

Η κατάσταση στην Καταλωνία πρέπει να εξομαλυνθεί. Υπάρχει μια νέα τοπική κυβέρνηση και πρέπει να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος χωρίς την απειλή της καταστολής. Η Αριστερά δεν είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά θεωρούμε σωστό να μεταφερθούμε από τη στείρα αντιπαράθεση στο πεδίο της αντιμετώπισης των πραγματικών προβλημάτων του κόσμου. Πρέπει να δημιουργηθούν συνεργασίες και συμμαχίες με άξονα τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές που θα εφαρμοστούν και όχι με άξονα ποιος είναι υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας. Η Αριστερά στην Καταλωνία εργάζεται πάντα με βάση το συμφέρον των πολιτών και των στρωμάτων που έχουν πληγεί από την κρίση.

* Ο Ενρίκε Σαντιάγκο είναι γραμματέας του ισπανικού Κ.Κ., ηγετικό στέλεχος Ενωμένης Αριστεράς και Unidos Podemos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL