Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.0°C21.5°C
1 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.5°C18.9°C
1 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.0°C19.9°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C18.3°C
3 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.1°C
3 BF 72%
Δικαστικό μπλόκο στη συνεδρίαση της καταλανικής Βουλής μετά από προσφυγή των Σοσιαλιστών / Adiοs... στη Βαρκελώνη από τους τραπεζίτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δικαστικό μπλόκο στη συνεδρίαση της καταλανικής Βουλής μετά από προσφυγή των Σοσιαλιστών / Adiοs... στη Βαρκελώνη από τους τραπεζίτες

Οι Καταλανοί τραπεζίτες επιλέγουν τον Ραχόι από τον Πουτζντεμόν, ενώ οι Σοσιαλιστές της Βαρκελώνης σηκώνουν ανάστημα μπλοκάροντας με προσφυγή τους στο Συνταγματικό Δικαστήριο τη συνεδρίαση του τοπικού κοινοβουλίου, που το πρωί της Δευτέρας θα έπρεπε να συνεδριάσει για να ανακηρύξει πιθανώς μονομερώς την ανεξαρτησία. Τι αξία όμως έχει η απόφαση του ισπανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τους... αποσχιστές, μπροστά μάλιστα σε έναν Ραχόι που ετοιμάζεται να εφαρμόσει το άρθρο 115 του συντάγματος και να διαγράψει με μια μονοκοντυλιά την τοπική κυβέρνηση του Πουτζντεμόν και το κοινοβούλιο της Βαρκελώνης μεταφέροντας στην κεντρική κυβέρνηση κάθε αυτοδιοικητική αρμοδιότητα της Καταλωνίας;

Η πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου Φορκαδέλ διακωμώδησε πάντως την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που “ακυρώνει συνεδριάσεις της Βουλής που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί”, εκτιμώντας ότι αυτή ήταν “η νέα πρόταση για διάλογο”, ενώ ο γενικός γραμματέας και η νομική υπηρεσία του τοπικού κοινοβουλίου προειδοποίησαν τη Φορκαντέλ να μην επιτρέψει τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Οι καταλανικές τράπεζες "αλλάζουν" σημαία

H Caixabank, δεύτερη σε ενεργητικό ισπανική τράπεζα και η μεγαλύτερη της Καταλωνίας, ετοιμάζει τις... βαλίτσες της για να μεταφέρει την έδρα της από τη Βαρκελώνη στη Λας Πάλμας της Μαγιόρκας, στη γειτονική πρωτεύουσα των Βαλεαρίδων Νήσων, ενώ η Banco Sabadell, η τέταρτη σε ενεργητικό ισπανική τράπεζα και δεύτερη σε μέγεθος στην Καταλωνία, θα εγκαταλείψει και αυτή τη μεσογειακή Βαρκελώνη για να ξενιτευτεί στο ορεινό Οβιέδο, την πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου στις Αστουρίες, που βλέπει τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Οι μεγάλες τράπεζες της Καταλωνίας προτιμούν να παραμείνουν στην αγκαλιά της Ισπανίας -και κατ' επέκταση των σωσιβίων διάσωσης της Μαδρίτης και στην ασφάλεια της ΕΚΤ- αντί να μπουν στις περιπέτειες του Πουτζντεμόν και της νέας “Δημοκρατίας της Καταλωνίας”. Ο δήμος της μικρής Τζιρονέλα απέσυρε 300.000 ευρώ από την Banco Sabadell μετά την ανακοίνωση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας με θέμα την αλλαγή έδρας. Δύο από τις επτά καταλανικές εταιρείες του Γενικού Δείκτη της Μαδρίτης προτιμούν τον Ραχόι από τον Πουτζντεμόν, ενώ στη λίστα μπορεί να προστεθεί ο ενεργειακός κολοσσός Gas Natural Fenosa, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων στον κόσμο Albertis και η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία ασύρματων τηλεπικοινωνιών Cellnex.

Το CUP, το μικρό αριστερίστικο κόμμα που στηρίζει τον δεξιό Πουτζντεμόν και κατήγγειλε ως “προδότες” την υπόλοιπη καταλανική Αριστερά γιατί δεν είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, πρόσφερε την εύκολη λύση στον πρόεδρο της Καταλωνίας και την τοπική κυβέρνηση: θα σταματήσουμε να δουλεύουμε με την Caixa, τη Sabadell, τη βασκική BBVA. Η Καταλωνία, σύμφωνα με το CUP, θα πρέπει να μετατρέψει το Institut Català de Finances σε δημόσια τράπεζα, προϋποθέτοντας ότι θα βγει από το σύστημα των τραπεζών της Ευρωζώνης που ελέγχονται από την ΕΚΤ.

Πάντως η Ισπανία κατέβαλε υπερδιπλάσια επιτόκια κατά την έκδοση δημοσίων ομολόγων αξίας 4,6 δισ., με εκείνα του πενταετούς να φθάνουν στο 0,552%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο, όταν είχαν υποχωρήσει στο 0,223%. Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Eurona ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την έδρα της από τη Βαρκελώνη στον δήμο της Ρίνας - Βαθία Μαδρίδ, στην “κόκκινη” περιφέρεια της Μαδρίτης.

Ευχαριστούμε για το... ξύλο, λέει η Amichi

Η μεγάλη καταλανική αλυσίδα ένδυσης Amichi δημοσίευσε από την πλευρά της ολοσέλιδες διαφημίσεις για να ευχαριστήσει για τη δράση των “κρατικών δυνάμεων ασφαλείας” απέναντι στην κριτική που δέχθηκαν για την ωμή βία εναντίον ειρηνικών πολιτών και την εκδίωξη των αστυνομικών από πολλά ξενοδοχεία μετά τα αιματηρά επεισόδια. Έτσι η Amichi εξέφρασε “αγάπη και στήριξη” προς την εθνική αστυνομία και την Γκουάρδια Θιβίλ, που “μας σώζουν στη θάλασσα, στο βουνό ή στους αυτοκινητοδρόμους” και που “εμποδίζουν να μας κάνουν κακό”. Στη Θαραγκόθα χιλιάδες άτομα γέμισαν το κέντρο με ισπανικές σημαίες στηρίζοντας την αστυνομία και ζητώντας τη φυλάκιση του προέδρου της Καταλωνίας.

Φελίπε - Πουτζντεμόν: 1- 0

Το διάγγελμα πάντως του βασιλιά Φελίπε κέρδισε σε ακροαματικότητα αυτό του Πουτζντεμόν.Το βασιλικό διάγγελμα παρακολούθησαν από τριάντα κανάλια 12 εκατομμύρια άτομα ή το 76% του συνολικού αριθμού των τηλεθεατών. Το διάγγελμα του Πουτζντεμόν παρακολούθησαν στην Καταλωνία από πέντε κανάλια 1,55 εκατομμύρια άτομα, ενώ το διάγγελμα του Φελίπε παρακολούθησαν 1,67 εκατομμύρια άτομα στα ίδια κανάλια.

Ιγκλέσιας και καρδινάλιοι: Κοινός αγώνας η συνύπαρξη

Οι καρδινάλιοι της Μαδρίτης Οσόρο και της Βαρκελώνης Ομέλα φαίνεται ότι αποτελούν τους μόνους πραγματικούς διαμεσολαβητές ανάμεσα στον Ραχόι και τον Πουτζντεμόν, χάρις στον καθολικό αντιπρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης Χονκουέρας και τον ηγέτη του Unidos Podemos Ιγκλέσιας, που εργάζεται με συνέπεια για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της Ισπανίας. Η ανάμειξη των δύο καρδιναλίων στις προσπάθειες να διατηρηθούν κάποια κανάλια διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές σημαίνει ασφαλώς ότι έχουν πάρει την άδεια και από τον... Άγιο Πέτρο.

Η Δημοκρατική - Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας ERC χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Unidos Podemos για διάλογο και αναζήτηση δαμεσολαβητών, ενώ μαζί με τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα, τις αριστερές Εργατικές Επιτροπές CC.OO. και τη σοσιαλιστική UGT και τον Δικηγορικό Σύλλογο της Βαρκελώνης στην Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαμεσολάβησης, Διαλόγου και Συνύπαρξης μπήκε και η ομάδα της Μπαρτσελόνα. Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Κολάου ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει συνάντηση με τους πρόξενους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στη Βαρκελώνη για να συζητήσουν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Unidos Podemos Μοντέρο υπογράμμισε τη διάθεση της τοπικής κυβέρνησης για διάλογο. Το Unidos Podemos αποτελεί αυτή τη στιγμή τον μόνο εθνικό πολιτικό συνομιλητή της καταλανικής κυβέρνησης και των δύο από τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν.

Ο Αθνάρ έγινε... φαλαγγίτης;

Ο Ραχόι απάντησε στο διάγγελμα του προέδρου της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας τονίζοντας ότι δεν θα αποδεχθεί κανέναν εκβιασμό και τον προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν “μεγαλύτερα κακά” εάν ο Πουτζντεμόν δεν εγκαταλείψει τις “παράνομες ενέργειες και δεν επιστρέψει στη νομιμότητα”. Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γκονθάλεθ Πονς απέρριψε την αποστολή διαμεσολαβητή στην Καταλωνία ζητώντας από τον “πραξικοπηματία” Πουιδεχόντ να “κατεβάσει το πιστόλι” και να... ξεχάσει την ανεξαρτησία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Αθνάρ στοιχίστηκε με τις πλέον ακροδεξιές απόψεις των φαλαγγιτών ζητώντας με άρθρο του από τον Ραχόι την άμεση κατάργηση των αρμοδιοτήτων της κυβέρνησης και της Βουλής της Καταλωνίας. Πάνω από 430.000 άτομα πάντως υπέγραψαν ήδη το αίτημα για παραίτηση του Ραχόι και τη διενέργεια νέων εκλογών εξαιτίας της αστυνομικής καταστολής στην Καταλωνία, ευθυγραμμισμένοι με το αίτημα του Unidos Podemos και των Καταλανών Σοσιαλιστών του PSC που ζητούν πλέον εκλογές τόσο στη Μαδρίτη όσο και στη Βαρκελώνη.

Το Βαρόμετρο του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών CIS έδειξε ότι το τελευταίο δίμηνο τριπλασιάστηκε το ποσοστό των Ισπανών που ανησυχούν για την κατάσταση στην Καταλωνία (7,8%, έναντι 2,6% τον Ιούλιο). Το καταλανικό ζήτημα βρίσκεται στην τρίτη θέση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας μετά την ανεργία (69,5%) και τη διαφθορά (38%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL