Ενδεικτική των ισορροπιών που θα αναζητήσει στο κυβερνητικό του σχήμα είναι οι πρώτοι διορισμοί που ανακοίνωσε ο νικητής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ρέινς Πρίμπους, τυπικός εκπρόσωπος του ρεπουμπλικανικού κατεστημένου με το οποίο συγκρούστηκε προεκλογικά ο επιχειρηματίας, αναλαμβάνει προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, ενώ ο ακροδεξιός Στίβεν Μπάνον θα είναι υπεύθυνος για τη στρατηγική του.
Η επιλογή του Πρίμπους αποτελεί "γέφυρα" προς το Κογκρέσο, καθώς πρόκειται για έναν πολιτικό που διατηρεί άριστες σχέσεις με τον επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Πολ Ράιαν. Στην πρώτη του άλλωστε δήλωση από το νέο του πόστο, ο Πρίμπους έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το Κογκρέσο "είναι απολύτως διατεθειμένο" να συνεργαστεί με τον νέο πρόεδρο.
Στην αντίποδα του Πρίμπους βρίσκεται ο Στίβεν Μπάνον, ο οποίος εκπροσωπεί κάτι εντελώς διαφορετικό, τη λεγόμενη "εναλλακτική Δεξιά", που συμπλέει συχνά με τους Ρεπουμπλικανούς, χωρίς ωστόσο να υιοθετεί πάντα τους ίδιους στόχους. Εκτός από επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ, ο Μπάνον ήταν και διευθυντής του ακραία συντηρητικού ιστότοπου Breitbart News, που διακρίνεται για τη διάδοση "ειδήσεων" συνωμοσιολογικού χαρακτήρα με έντονα ρατσιστικό χρώμα.
Προσφιλείς στόχοι του Breitbart News κατά την προεκλογική περίοδο ήταν οι μουσουλμάνοι, που σχεδόν πάντοτε ταυτίζονται με την τρομοκρατία, οι μετανάστες, που σχεδόν πάντοτε ταυτίζονται με την εγκληματικότητα, και οι ακτιβιστές του κινήματος Black Lives Matter, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία σε βάρος των μειονοτήτων.
Όπως ήταν επόμενο, ο διορισμός του Μπάνον προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις όχι μόνο των Δημοκρατικών αλλά και πολλών οργανώσεων για την υπεράσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων. "Είναι εύκολο να διακρίνει κανείς γιατί η Κου Κλουξ Κλαν θεωρεί τον Τραμπ σύμμαχό της όταν εκείνος διορίζει έναν από τους βασικούς εκφραστές της ρητορικής περί λευκής υπεροχής ως κορυφαίο σύμβουλό του" τόνισε ο Άνταμ Τζέντλεσον, εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στη Γερουσία.
Μέσα στο σαββατοκύριακο, εξάλλου, ο Τραμπ και το επιτελείο του φρόντισαν να δείξουν ότι ορισμένες από τις πιο ακραίες προεκλογικές δεσμεύσεις του προγράμματός του θα υλοποιηθούν άμεσα. Συνεργάτες του αποκάλυψαν σε δημοσιογράφους ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος αναζητεί "άμεσο τρόπο" για την αποχώρηση της χώρας του από τη διεθνή συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο ίδιος ο Τραμπ υποσχέθηκε, την ίδια ώρα, να προχωρήσει εξίσου άμεσα στην απέλαση έως και τριών εκατομμυρίων μεταναστών. "Θα πάρουμε εκείνους που είναι εγκληματίες και που είναι καταχωρημένοι στα ποινικά μητρώα, τα μέλη των συμμοριών, τους διακινητές ναρκωτικών ουσιών... Αναμφίβολα πρόκειται για έναν αριθμό 2 εκατομμυρίων, ενδεχομένως 3 εκατομμυρίων. Θα τους διώξουμε από τη χώρα ή θα τους βάλουμε στη φυλακή" τόνισε.
Στη σκληρή γραμμή επέμεινε και η Κέλι Αν Κόνγουεϊ, υπεύθυνη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, σημειώνοντας ότι πολλοί από εκείνους που εξακολουθούν να διαδηλώνουν κατά του νέου προέδρου είναι "πληρωμένοι επαγγελματίες". “Είναι πραγματικά η ώρα για τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα και την πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον να πουν σε αυτούς τους διαδηλωτές: 'Αυτός ο άνθρωπος είναι ο πρόεδρος μας', δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα "New York Times", o Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος έχασε το χρίσμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών από τη Χίλαρι Κλίντον, εκφράζει, τέλος, την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το κόμμα έχει χάσει την επιρροή του στη λευκή εργατική τάξη, από την οποία, όπως σημειώνει, προέρχεται και ο ίδιος.
"Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι εκατομμύρια που ψήφισαν τον κ. Τραμπ το έκαναν επειδή έχουν απηυδήσει από το οικονομικό, πολιτικό και μιντιακό status quo" αναφέρει, προειδοποιώντας πάντως τον νέο πρόεδρο ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας συμβιβασμός σε θέματα ρατσισμού, ξενοφοβίας και σεξισμού. "Θα τα πολεμήσουμε σε όλες τους τις μορφές όταν και όπου επανεμφανιστούν" υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.