Βασανιστήρια και κακομεταχείριση σε βάρος πολλών ανθρώπων που συνελήφθησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία κατήγγειλε χθες το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), τονίζοντας ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιβλήθηκε στη χώρα και παραμένει σε ισχύ, δίνει εν λευκώ εξουσιοδότηση στις υπηρεσίες ασφαλείας να προβαίνουν σε καταχρήσεις.
Τα διατάγματα που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης είχαν αρνητικές επιπτώσεις στις συνθήκες κράτησης στα αστυνομικά τμήματα και γενικότερα στα δικαιώματα των κρατουμένων, αναφέρει η HRW σε έκθεσή της 43 σελίδων. Στέρηση ύπνου, ξυλοδαρμοί, σεξουαλική κακοποίηση και απειλή βιασμού συμπεριλαμβάνονται στα 13 πιο σοβαρά συμβάντα που κατέγραψε η HRW, παίρνοντας συνεντεύξεις από 40 και πλέον πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων, ιατροδικαστών και πρώην κρατουμένων.
Σύμφωνα με την έκθεση, ένας αστυνομικός απείλησε κρατούμενο λέγοντάς του: «Λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, κανένας δεν θα νοιαστεί εάν σε σκοτώσω. Απλά θα πω ότι σε πυροβόλησα ενώ προσπαθούσες να αποδράσεις». Η οργάνωση κάνει λόγο για γενικευμένο κλίμα φόβου στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τη νύχτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης παρατείνεται η διάρκεια νόμιμης κράτησης χωρίς την απαγγελία κατηγοριών στις 30 ημέρες.
Για τον Χιου Ουίλιαμσον, επικεφαλής της διεύθυνσης της HRW για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, με την «αναστολή των εγγυήσεων κατά των βασανιστηρίων, η τουρκική κυβέρνηση έδωσε πρακτικά εν λευκώ εξουσιοδότηση στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να βασανίζουν και να κακομεταχειρίζονται τους κρατουμένους κατά βούληση».