Την επιχείρηση απομάκρυνσης των περίπου 7.000 μεταναστών και προσφύγων που διέμεναν εδώ και μήνες σε αυτοσχέδιο καταυλισμό προσφύγων έξω από το Καλέ, ελπίζοντας κάποια στιγμή να διασχίσουν τα στενά της Μάγχης φτάνοντας στη Βρετανία, άρχισαν χθες οι γαλλικές αρχές.
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, η γαλλική Αστυνομία επιβίβασε σε εκατοντάδες λεωφορεία τους κατοίκους του καταυλισμού ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός με την ονομασία "ζούγκλα του Καλέ", με σκοπό να τους μεταφέρει σε 450 κέντρα υποδοχής προσφύγων σε όλη τη χώρα. Μόλις η εκκένωση ολοκληρωθεί, ο καταυλισμός θα αρχίσει να κατεδαφίζεται από ειδικά συνεργεία.
Παρ’ ότι η επιχείρηση κύλισε σε γενικές γραμμές ομαλά, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις που συμπαραστέκονται στους πρόσφυγες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την τύχη των περίπου 1.300 ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονταν στον καταυλισμό. Περίπου 500 από αυτά έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν οικογένεια στη Βρετανία. Η Γαλλίδα υπουργός Στέγασης Εμανουέλ Κοσέ επέκρινε χθες τη Βρετανία για τη διστακτικότητά της να επιτρέψει στα παιδιά αυτά να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.
Την ίδια στιγμή, στη γειτονική Ιταλία, οι αρχές ανακοίνωναν ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που έχουν αποβιβαστεί στις ακτές της από τις αρχές 2016 έφτασαν ήδη τους 153.450, κάτι που συνιστά αύξηση 10% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται, μάλιστα, οι 4.300 μετανάστες και πρόσφυγες που διασώθηκαν τις τρεις τελευταίες ημέρες βόρεια των λιβυκών ακτών.
"Η χώρα μας, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, δίνει τη συμβολή της με πολιτισμένο τρόπο, αλλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε μόνοι μας. Πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές ότι αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε σε όλη την Ευρώπη" σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πάολο Τζεντιλόνι.
Στην Ισπανία, περίπου 50 μετανάστες που διαμένουν σε ένα κέντρο κράτησης αλλοδαπών στη Βαρκελώνη ξεκίνησαν απεργία πείνας, λίγες ημέρες μετά την "εξέγερση" που σημειώθηκε σε ένα άλλο κέντρο φιλοξενίας, στη Μαδρίτη. Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας μεταναστών σημειώθηκαν και στο μεγαλύτερο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Βουλγαρίας, με 300 Αφγανούς να ζητούν να τους επιτραπεί να συνεχίσουν τον δρόμο τους προς τη δυτική Ευρώπη.