Η ισπανική Δεξιά ζητεί την παράδοση άνευ όρων του Σοσιαλιστικού Κόμματος, απειλώντας με τρίτες εκλογές για να το συντρίψει και στις κάλπες, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Φερνάντεθ παρατείνει έως το έσχατο όριο την ημερομηνία απόφασης για τη στήριξη της δεξιάς κυβέρνησης από τους Σοσιαλιστές βουλευτές.
Η προσωρινή ηγεσία των Σοσιαλιστών επιχειρεί με τον τρόπο αυτό να αποτρέψει τις πιέσεις της ομάδας του Σάντσεθ και της αριστερής πτέρυγας, που θέλουν να αποφασίσει η βάση για μια «τεχνική αποχή» στη Βουλή υπέρ του Ραχόι και της δεξιάς κυβέρνησής του. Από τα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Μαδρίτη απολύθηκε η πρώτη 20μελής ομάδα εργαζομένων γιατί ήταν πιστοί στον πρώην γενικό γραμματέα.
Ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλωνίας Ιθέτα προειδοποίησε ότι η αποχή υπέρ του Ραχόι θα σήμαινε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποποιείται της άσκησης αντιπολίτευσης, ενώ ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βαλένθια Άβαλος απέρριψε την αποχή υπέρ μιας κυβέρνησης σκανδάλων και διαφθοράς. Από την πλευρά του, ο πρώην οργανωτικός γραμματέας και βουλευτής του PSOE Λουένα ζήτησε από τα μέλη του κόμματος να «συνεχίσουν και να μη φύγουν γιατί εκείνοι θα αποφασίσουν το μέλλον του».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος στη Βουλή Ερνάνδο υπογράμμισε ότι το κόμμα του «θα συνεισφέρει» στην αλλαγή πολιτικής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, εκτιμώντας ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού αποτελεί ένα πρώτο πεδίο συμφωνιών, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ήδη στελέχη της Δεξιάς «διατηρούν επαφές» με τους Σοσιαλιστές.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Διαχείρισης του PSOE Χιμένεθ τόνισε ότι το κόμμα του δεν θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, όπως ήθελε ο Σάντσεθ, εξαιτίας των αμοιβαίων βέτο των Πολιτών και του Podemos και των θέσεων των αποσχιστικών κομμάτων. Για τον Χιμένεθ, «Εάν η Ομοσπονδιακή Επιτροπή επιλέξει την αποχή, όλοι οι βουλευτές θα το κάνουν, συμπεριλαμβανομένου του Σάντσεθ».
Η κινηματική δήμαρχος της Βαρκελώνης Κολάου κατήγγειλε ότι το PSOE της Ντίαθ διαμέσου μιας «τρισάθλιας διαδικασίας» θα διευκολύνει την κυβέρνηση της Δεξιάς. "Η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων αηδιάζει στην ιδέα ότι το Λαϊκό Κόμμα του σκανδάλου Γκουρτέλ θα βγει ατιμώρητο και, ακόμη χειρότερα, σχηματίζοντας κυβέρνηση» συμπλήρωσε η Κολάου στα κοινωνικά δίκτυα.