Μπορεί ο Μοσκοβισί, ο καθ' ύλην αρμόδιος επίτροπος, να μίλησε τη γλώσσα του ρεαλισμού και να εισηγήθηκε το σβήσιμο των «κλήσεων» που η γραφειοκρατία των Βρυξελλών ήθελε να "κόψει" σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για δημοσιονομικές -και «άλλες παραβάσεις»...-, ωστόσο ο άνθρωπος που φέρεται να έπαιξε ρόλο - κλειδί στην προχθεσινή... «απαλλακτική» απόφαση της Κομισιόν και στη μη επιβολή χρηματικών προστίμων σε Μαδρίτη και Λισσαβώνα δεν ήταν άλλος από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτό άφηναν να διαρρεύσει χθες πηγές της Ε.Ε., σε μια σκόπιμη ίσως διαρροή που δεν φαίνεται να έχει άλλο νόημα από το να επιβεβαιώσει πέραν κάθε αμφιβολίας ποιος κινεί τα νήματα και έχει τον τελευταίο λόγο σε τέτοιου είδους κρίσιμες «ετυμηγορίες» εντός της ευρωένωσης.
Άκρως αποκαλυπτικές πληροφορίες για το παρασκήνιο της «δίκης» που στήθηκε με «κατηγορούμενες» τις δύο χώρες της Ιβηρικής και την «ετυμηγορία» στην οποία κατέληξε η «ακροαματική διαδικασία» έφερε στο φως της δημοσιότητας η "El Pais".
Δίνοντας γραμμή
Σύμφωνα με την έγκυρη ισπανική εφημερίδα, ο κύβος ερρίφθη το περασμένο σαββατοκύριακο στην Κίνα, στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της ομάδας G20, όταν ο Σόιμπλε τηλεφώνησε στον Γερμανό επίτροπο Γκιούντερ Έτιγκερ (επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας) και του είπε «να μαλακώσει» τη θέση του στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Την Τρίτη, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κομισιόν, ο Γερμανός υπουργός έκανε κι άλλα τηλεφωνήματα, επικοινωνώντας και "δίνοντας γραμμή" σε όλους τους επιτρόπους που πρόσκεινται στην ευρωομάδα του Λαϊκού Κόμματος (14 τον αριθμό). Τηλεφώνησε επίσης και στον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, το μήνυμα του Σόιμπλε προς τους ανθρώπους με τους οποίους μίλησε την Τρίτη συνοψίζονταν στην εξής διατύπωση: «Οι κυρώσεις δεν είναι απαραίτητες για τη Γερμανία. Αρκεί η απόφαση του ECOFIN, που λέει ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έλαβαν αποτελεσματικά μέτρα (για να μειώσουν τα ελλείμματά τους) και ότι θα παραμείνουν υπό αυστηρή επιτήρηση». Σημειώνεται ότι αναφορά στις ίδιες πληροφορίες έκανε χθες και η γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt", δίχως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να διαψεύσει το δημοσίευμά της.
Στην τρίωρη θυελλώδη συνεδρίαση της Επιτροπής προχθές, όπου οι οπαδοί της αυστηρής «δημοσιονομικής πειθαρχίας» έδωσαν σκληρή μάχη μέχρι τέλους -ήταν μόλις τέσσερις, Ντομπρόβσκις, Κατάινεν, Μάλμστρομ και Έτιγκερ-, ο Γιούνκερ έδωσε πρώτα τον λόγο σε όσους τάσσονταν κατά των κυρώσεων. Μόνο όταν έγινε ξεκάθαρο ότι υπερίσχυε η πλευρά τους μίλησαν οι οπαδοί των κυρώσεων. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν συντριπτικά υπέρ των δύο «κατηγορούμενων» χωρών, 23 ψήφοι κατά των κυρώσεων και μόλις 4 υπέρ.
Υπολογισμένη κίνηση
«Το παρελθόν είναι παρελθόν και καμία τιμωρία δεν πρόκειται να το αλλάξει αυτό. Η απειλή για πάγωμα των κονδυλιών και οι νέοι στόχοι για το έλλειμμα, σε συνδυασμό με την αυστηρή επιτήρηση, είναι η σωστή στρατηγική για να βάλουν σε τάξη τους προϋπολογισμούς τους οι δύο χώρες» είπε ο Γιούνκερ.
«Ο Ισπανός επίτροπος Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε (Ενέργειας) και ο Πορτογάλος συνάδελφός του Κάρλος Μοέντας (επίτροπος Επιστήμης και Έρευνας) προσπαθούσαν επί μέρες να ανοίξουν τον δρόμο για μια τέτοια απόφαση, αλλά ήταν η απόλυτη εξουσία των τηλεφωνικών κλήσεων του Σόιμπλε που έκανε τους σκληροπυρηνικούς να αφήσουν κάτω τις ασπίδες τους» σχολίασε χαρακτηριστικά η "El Pais".
Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, που επικαλείται πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει, «Τα τηλεφωνήματα του Σόιμπλε ήταν μια καλά υπολογισμένη πολιτική κίνηση. Σόιμπλε και Γιούνκερ ήθελαν να βοηθήσουν έναν δικό τους να παραμείνει στην εξουσία. Η Ισπανία είναι σύμμαχος της Γερμανίας τα τελευταία χρόνια και οι ψήφοι του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να πάρει ο Γιούνκερ την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ήταν λοιπόν καιρός να ανταμειφθεί ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για την αφοσίωσή του στο Βερολίνο».
Τη μεροληπτική στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κατακεραυνώνει σε χθεσινό σχόλιό του και το "Speigel", κατηγορώντας ανοιχτά τον ισχυρό άνδρα του Βερολίνου ότι απέρριψε κάθε επιείκεια προς την αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας, την ώρα που οι οικονομολόγοι προειδοποιούσαν ότι η αυστηρή εφαρμογή των υπαγορευθέντων μέτρων λιτότητας στραγγαλίζει την ανάκαμψη. «Στην Ελλάδα, όμως, η αντίσταση προήλθε από μια αριστερή κυβέρνηση. Αντίθεταμ στην Ισπανία ο Σόιμπλε υποστηρίζει τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι» σχολίασε δηκτικά το γερμανικό περιοδικό.
Και τώρα τι;
Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει "φρόνιμη" από οικονομικής πλευράς την "απαλλακτική" απόφαση της Κομισιόν, με τον αρθρογράφο να καλεί εμμέσως το Βερολίνο να δείξει την ίδια επιείκεια και σε άλλους της Ευρωζώνης. "Η ανάκαμψη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας παραμένει εύθραυστη. Το να αφαιρέσεις χρήματα από τις δύο χώρες μέσω υψηλών κυρώσεων σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση θα ήταν παραφροσύνη, ιδίως μετά το Brexit. Θα είχε δικαιώσει όλους εκείνους που θεωρούν εκτός πραγματικότητας τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών".
Και τώρα τι, αναρωτιέται, όμως, το γερμανικό περιοδικό. "Μεσοπρόθεσμα η Ε.Ε. πρέπει είτε να αλλάξει τους κανόνες της, είτε να αφήσει να τους εφαρμόσει μια πραγματικά ανεξάρτητη αρχή. Μέχρι τότε, θα έπρεπε η κατανόηση με την οποία αντιμετωπίστηκε η Ισπανία και η Πορτογαλία να ισχύσει και για άλλους. Για κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί μέχρι τώρα να γίνει λόγος".
"Στην περίπτωση της Ελλάδας", γράφει το "Spiegel", "ο Σόιμπλε απέρριψε επί μακρόν κάθε αίτημα για επιείκεια. Εντούτοις, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η εφαρμογή ακόμα και στο ελάχιστο των υπαγορευθέντων μέτρων λιτότητας στραγγαλίζουν την ανάκαμψη. Στην Ελλάδα, βέβαια, η αντίσταση προήλθε από μια αριστερή κυβέρνηση. Αντίθετα, στην Ισπανία ο Σόιμπλε υποστηρίζει τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος αγωνίζεται εδώ και καιρό για να διατηρήσει την εξουσία του".
"Με δύο μέτρα και δύο σταθμά φαίνεται πως αντιμετωπίζονται και άλλοι. Στο ερώτημα γιατί γίνονται ανεκτά τα ελλείμματα της Γαλλίας, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε δώσει την εκπληκτική απάντηση: 'Επειδή είναι η Γαλλία'. Οι απειλές κατά της Βρετανίας δεν απέτρεψαν ως γνωστόν τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit. Το αντίθετο. Όταν η Ε.Ε. δίνει την εντύπωση ότι μεταχειρίζεται τις χώρες ανάλογα με την ισχύ και τα πολιτικά τους φρονήματα, τότε η κρίση της Ευρώπης απλώς θα μεγαλώνει" καταλήγει το σχόλιο του γερμανικού περιοδικού.