Ραγδαίες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας αποτυπώνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών τον άλλο μήνα, εμφανίζοντας πλέον ως πρώτο κόμμα στη χώρα το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων του κωμικού ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο.
Αντανακλώντας τη "ριζοσπαστικοποίηση" του ιταλικού λαού απέναντι στον ευρωμονόδρομο της λιτότητας, των περικοπών, της εργασιακής απορρύθμισης και των πολιτικών "δημοσιονομικής πειθαρχίας" που "εκπορεύονται" από το Βερολίνο και τις Βρυξέλες και διαρκούν ήδη πάνω από πέντε χρόνια, οι "Πέντε Αστέρες" του Γκρίλο φαίνεται πως έχουν καταφέρει να "καρπωθούν" μεγάλο μέρος της λαϊκής δυσφορίας στην Ιταλία.
Δημοσκόπηση της εταιρείας Index Research που έγινε για λογαριασμό της τηλεοπτικής εκπομπής Piazzapulita του καναλιού La7 ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών του επόμενου μήνα έδειξε ότι το 28,4% των Ιταλών ψηφοφόρων θα ψήφιζαν οι Πέντε Αστέρες εάν διεξάγονταν σήμερα εθνικές εκλογές, ενώ το 28% θα ψήφιζε το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντζι. Η ακροδεξιά, αυτονομιστική Λέγκα του Βορρά καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 13%, ενώ η Forza Italia του Μπερλουσκόνι καταποντίζεται στην τέταρτη θέση με 12,6% της πρόθεσης ψήφου.
Είναι η πρώτη δημοσκόπηση στη χώρα που εμφανίζει το Κίνημα Πέντε Αστέρων να προηγείται έναντι των Δημοκρατικών. Το αντισυστημικό κόμμα του δημοφιλούς κωμικού, που έχει δεσμευθεί να κάνει δημοψήφισμα για το ευρώ, είδε τα δημοσκοπικά ποσοστά του να αυξάνονται θεαματικά τον τελευταίο χρόνο καθώς η χώρα παραμένει σε οικονομικό τέλμα και η ανεργία μειώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το κίνημα καταγράφει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά μεταξύ των νέων ψηφοφόρων. Αυτοπροβάλλεται άλλωστε ως το μοναδικό κόμμα που είναι σε θέση να προχωρήσει σε "κάθαρση" και να "επιτεθεί στο κατεστημένο".
Παρά το ότι οι Πέντε Αστέρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε επίπεδο τοπικών εκλογών λόγω έλλειψης οργανωτικής δομής, ο υποψήφιός τους για τον δήμο της Ρώμης προηγείται δημοσκοπικά και εάν κερδίσει, θα πρόκειται για επιτυχία χωρίς προηγούμενο για το νεόκοπο σχήμα. Οι επόμενες εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν το 2018, ωστόσο αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνουν του χρόνου λόγω της "αστάθειας" στον κυβερνητικό συνασπισμό Κεντροαριστεράς - Κεντροδεξιάς υπό τον Ρέντζι.