Φουντώνει η λαϊκή οργή στην Ιταλία για την πρωτοφανή για ευρωπαϊκή χώρα απώλεια των αποταμιεύσεων χιλιάδων πολιτών που εξαναγκάστηκαν από την ΕΚΤ να επωμιστούν το κόστος "διάσωσης" τεσσάρων υπο χρεοκοπία τραπεζών. Με την υπόθεση να παίρνει ανεξέλεγκτη τροπή και να αγγίζει πλέον την κυβέρνηση, δεδομένου ότι έδωσε την έγκρισή της για τις "διασώσεις", ο Ματέο Ρέντζι έχει πυκνώσει τα φραστικά πυρά του κατά της Γερμανίας και της Μέρκελ καλώντας την να σταματήσει να κωλυσιεργεί όσον αφορά την έγκριση του σχεδίου ευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων.
Εκατοντάδες μέτοχοι και μικρομολογιούχοι που είδαν τις οικονομίες μιας ζωής να εξανεμίζονται πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας της Ιταλίας στη Ρώμη. Συνολικά, περίπου 130.000 μικροεπενδυτές έχασαν τα χρήματά τους από τις "διασώσεις" των τεσσάρων τραπεζών, των Banca Etruria, Banca Marche, Cassa di Risparmio di Ferrara και Cassa di Risparmio di Chieti.
«Νιώθουμε ότι μας έχουν κοροϊδέψει, είμαστε θύματα απάτης», φώναζαν οι διαδηλωτές. Ανάμεσα στα βασικά αιτήματά τους είναι η επιστροφή των χρημάτων τους και η παραίτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας Ινιάτσιο Βίσκο, τον οποίο κατηγορούν για ελλιπείς και αναποτελεσματικούς ελέγχους. «Τα μικρά ψάρια πάνε φυλακή, τα μεγάλα κρουαζιέρα», «η αποταμίευση δολοφονήθηκε από τη χρηματοοικονομική τρομοκρατία» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην συγκέντρωση. Η επιτροπή αγώνα των ομολογιούχων ζήτησε υποστήριξη και αλληλεγγύη από τον Πάπα Φραγκίσκο.