Live τώρα    
Αύριο οι ιστορικές εκλογές / Τέλος εποχής και για την ισπανική "μεταπολίτευση"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αύριο οι ιστορικές εκλογές / Τέλος εποχής και για την ισπανική "μεταπολίτευση"

Με την πλέον αβέβαιη, αμφίρροπη αλλά και πρωτόγνωρη, από πολλές πλευρές, εκλογική αναμέτρηση θα βρεθεί αύριο αντιμέτωπη η Ισπανία, 40 χρόνια μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα. Την ίδια ώρα, οι προοπτικές αναγέννησής αυτής της Δημοκρατίας, με νέο πολιτικό "αίμα", φρέσκιες ιδέες και ρηξικέλευθες προτάσεις εν μέσω της δίνης της ευρωκρίσης και των αδιέξοδων πολιτικών λιτότητας και συρρίκνωσης του κράτους πρόνοιας δημιουργούν μεγάλες ελπίδες και προσδοκίες ειδικά ανάμεσα στη νέα γενιά. Μετά και την πολιτική αλλαγή στη γειτονική Πορτογαλία τον περασμένο μήνα και τη μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα στις αρχές του χρόνου, η ισχυροποίηση του μετώπου της αντιλιτότητας στην Ισπανία θα δημιουργήσει βάσιμες ελπίδες να βρεθεί ο ευρωπαϊκός Νότος επικεφαλής της μεγάλης πορείας αλλαγής στην Ευρώπη.

Νεόκοπα κόμματα αναμένεται να εξασφαλίσουν μεγάλη στήριξη έναντι των παραδοσιακά κυρίαρχων πολιτικών στρατοπέδων της Δεξιάς και των Σοσιαλιστών, καθιστώντας δύσκολες τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης. Η εκλογική αυτή μάχη σηματοδοτεί εξάλλου το τέλος του μοντέλου του δικομματισμού που κυριάρχησε και πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή τής χώρας μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο το 1975, σηματοδοτώντας την απαρχή της ευρωπαϊκής πορείας της Ισπανίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά δεν θα εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία. Ο Ραχόι δήλωσε ανοιχτός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας για να διασφαλιστεί η "σταθερή διακυβέρνηση" της χώρας -όπως είπε- σε βάθος τετραετίας, αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν απορρίψει σύσσωμα την "προσφορά" του. Η πλειονότητα του ισπανικού λαού θεωρεί τις εκλογές αυτές μια ευκαιρία για να ταρακουνηθεί το ανεπαρκές και διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο και όχι για να παραταθεί η διάρκεια ζωής του με "τεχνική υποστήριξη".

«Το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές έχουν χάσει τη δυναμική τους. Έχουν υποσχεθεί πράγματα που δεν έκαναν ποτέ και ελπίζω ότι το Podemos θα σημάνει μια αλλαγή» λέει ο Κριστιάν Θιουδάδ, που εργάζεται σε ιχθυοπωλείο στη λαϊκή αγορά της Βαλένθια. Οι Σοσιαλιστές του PSOE αναμένεται να βγουν δεύτεροι, με το Podemos και τους λαϊκιστές φιλελεύθερους Ciudadanos (Πολίτες) να συναγωνίζονται για την τρίτη θέση, που θα τους χρήσει ρυθμιστές στις μετεκλογικές εξελίξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0