Με τη Λεπέν να χάνει τον δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή στη Γαλλία, μη κερδίζοντας ούτε σε μια Περιφέρεια, αλλά με το Εθνικό Μέτωπο να αυξάνει τη δύναμή του σε απόλυτο αριθμό ψήφων κερδίζοντας 6,82 εκατομμύρια ψηφοφόρους -σχεδόν άλλο ένα εκατομμύριο σε σχέση με τον πρώτο γύρο (810.000 για την ακρίβεια)- η κατάσταση μόνο πανηγυρισμούς και εφησυχασμό δεν δικαιολογεί, κάτι το οποίο αναγνώρισε ευθέως τόσο το πολιτικό προσωπικό της χώρας όσο και ο Τύπος. Η Λεπέν επαναβεβαίωσε και εδραίωσε τη θέση της ως υποψήφια «πρώτης γραμμής» για τη διεκδίκηση της προεδρίας στις εκλογές του 2017, ενώ πλέον η Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία, που ήταν «δομημένη» πάνω στον δικομματισμό Δεξιάς - Σοσιαλιστών, έχει de facto «διολισθήσει» σε ένα τρικομματικό σύστημα, με την Ακροδεξιά να αποτελεί το τρίτο «συστατικό» και αδιαμφισβήτητο στοιχείο της.
Στην ψηφοφορία της Κυριακής, η Δεξιά κέρδισε τις επτά από τις 13 μητροπολιτικές Περιφέρειες της Γαλλίας, συγκεντρώνοντας το 40,24% της εθνικής ψήφου, οι Σοσιαλιστές εξέλεξαν υποψήφιούς τους σε άλλες πέντε, αποσπώντας το 32,12%, ενώ το Εθνικό Μέτωπο κράτησε το ποσοστό του στο 27,1%. Στην Περιφέρεια της Κορσικής κέρδισαν τα τοπικά εθνικιστικά κόμματα.
Αυξημένη συμμετοχή
Η συμμετοχή ήταν αυξημένη σχεδόν κατά 10% συγκριτικά με τον πρώτο γύρο (πήγε στο 58,53% από 49% την προηγούμενη Κυριακή), ενώ σε σχέση με τον β' γύρο των προηγούμενων εκλογών του 2010 ήταν μεγαλύτερη κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που μαρτυρά σημαντική κινητοποίηση των εκλογέων.
Οι τακτικές των Σοσιαλιστών με την απόσυρση ψηφοφόρων στις κρίσιμες περιοχές, οι παραινέσεις αλλά και σαφείς προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς για τις «ανεξέλεγκτες καταστάσεις» που θα πυροδοτούσε μια πιθανή νίκη της Ακροδεξιάς φαίνεται πως λειτούργησαν, ψαλιδίζοντας τα φτερά της Λεπέν, που είχε πάρει φόρα με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου. Σε δύο Περιφέρειες που το Σοσιαλιστικό κόμμα απέσυρε τους υποψήφιούς του προς ενίσχυση των Ρεπουμπλικάνων του Σαρκοζί, η Δεξιά κέρδισε με σημαντική διαφορά το Εθνικό Μέτωπο. Επίσης, υποψήφιοι της Ακροδεξιάς που ήρθαν πρώτοι σε τέσσερις Περιφέρειες στον πρώτο γύρο δεν κατάφεραν να εκλεγούν στον δεύτερο. Προφανώς, η άτυπη «συμπόρευση» Δεξιάς - Σοσιαλιστών εξόργισε την Λεπέν που έσπευσε να «καταγγείλει» την «αμοιβαία υποστήριξη» η οποία -όπως είπε- «αποκάλυψε τις κρυφές διασυνδέσεις μεταξύ εκείνων που νέμονται την εξουσία και την απολαμβάνουν». Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της που ο γαλλικός λαός κατάλαβε το παιχνίδι που παίζεται...
"Τίποτα δεν μας σταματά"...
Η Λεπέν έδωσε θετικό τόνο στην ήττα της, υποσχόμενη ότι θα συνεχίσει να επεκτείνει την επιρροή του κόμματος ,κηρύσσοντας μάλιστα "πανστρατιά" το επόμενο διάστημα. Τις επόμενες εβδομάδες θα «κινητοποιήσω όλους τους Γάλλους, όλων των εθνικοτήτων, που θέλουν να έρθουν μαζί μας. Τίποτα δεν μας σταματά» είπε η ακροδεξιά ηγέτης σε δηλώσεις της ενώπιον των οπαδών της μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Στην Περιφέρεια που ήταν η ίδια υποψήφια ηττήθηκε κατά κράτος από τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, τον Ζαβιέ Μπερτράν, συγκεντρώνοντας το 42,23% των ψήφων έναντι 57,77% του αντιπάλου της. Ανάλογες ήταν οι επιδόσεις και για την ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ - Λεπέν, που πήρε 46% στην Περιφέρεια Προβάνς - Άλπεις - Κυανή Ακτή, σε σύγκριση με το 53,7% του συντηρητικού δημάρχου της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί.
Σημειώνεται, πάντως, ότι μεταξύ των "πολύτιμων" Περιφερειών που έπεσαν στα χέρια της Δεξιάς ήταν και αυτή του Παρισιού, που για πολλά χρόνια κερδίζονταν από τους Σοσιαλιστές.
Η Λεπέν εξαπέλυσε μύδρους κατά του "συστήματος", καταγγέλλοντας την «καμπάνια δυσφήμισης που αποφασίστηκε στα παλάτια της (Γαλλικής) Δημοκρατίας» και κατηγορώντας τους αντιπάλους της για "τακτική φόβου". Δεν ξέχασε φυσικά και τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, που την Παρασκευή είχε προειδοποιήσει ότι το Εθνικό Μέτωπο θα μπορούσε να οδηγήσει τη Γαλλία σε «εμφύλιο πόλεμο».
Ο γαλλικός Τύπος παραμένει πάντως συγκρατημένος στα σχόλιά του, με τη "Le Monde" να επισημαίνει τη μεγάλη διείσδυση της Ακροδεξιάς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου από τους 118 περιφερειακούς συμβούλους που διέθετε από τις εκλογές του 2010, χθες κατόρθωσε να εκλέξει 358!
Σκεπτικισμός
Δεδομένα όπως αυτά έκαναν τα γαλλικά ΜΜΕ να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικά, υπογραμμίζοντας πως ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμη.
Παρά την ήττα του, το Εθνικό Μέτωπο έστειλε ένα μήνυμα στους Γάλλους, προειδοποίησε επίσης ο πρωθυπουργός Βαλς, λέγοντας ότι το ακροδεξιό κόμμα παραμένει «επικίνδυνο», γι' αυτό η χώρα πρέπει να ενωθεί ώστε να αντιμετωπίσει τον εξτρεμισμό. «Η Γαλλία βρίσκει πάντα καταφύγιο στις αληθινές αξίες της» είπε χαρακτηριστικά ο Βαλς.
Πολιτικοί από όλο το πολιτικό φάσμα Δεξιάς - Αριστεράς κατέστησαν εξάλλου σαφές ότι τα κόμματα θα πρέπει να επανεξετάσουν τις προτεραιότητές τους έναντι της ανόδου της Ακροδεξιάς. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι - πρέπει να δράσουμε» είπε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν - Κριστόφ Καμπαντελίς.
Προβληματισμός και στον γαλλικό Τύπο
Ο γαλλικός Τύπος χρησιμοποίησε αμφίσημους τίτλους όπως "Ήττα για όλους" ή "Εκλογές χωρίς νικητή" στα χτεσινά δημοσιεύματά του, επισημαίνοντας ότι το Εθνικό Μέτωπο ναι μεν βγήκε "χαμένο" από τον β' γύρο, αλλά με ένα νέο ποσοστό ρεκόρ.
Εδώ και μία εβδομάδα, η "Liberation" είχε κυκλοφορήσει με πρωτοσέλιδο τίτλο "Πλησιάζει", μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών όπου η Ακροδεξιά ήρθε πρώτη σε έξι Περιφέρειες. "Ανακουφισμένοι, αλλά...", ήταν ο χθεσινός τίτλος της εφημερίδας. "Η ρεπουμπλικανική άμυνα απέτρεψε τα χειρότερα. Ήρθε η ώρα να περάσουμε στην επίθεση" έγραψε στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα.
"Η ανακούφιση είναι μεγάλη μεταξύ των μετριοπαθών ψηφοφόρων (...) απετράπη ο άμεσος κίνδυνος. Αλλά, εάν δεν θέσουμε σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον, δεν θα έχουμε κερδίσει παρά μία αναβολή" προειδοποιεί η εφημερίδα "La Croix", η οποία τιτλοφορεί την πρώτη της σελίδα με την αυστηρή φράση "Ήττα για όλους".
"Είναι μία ψηφοφορία χωρίς νικητή" ήταν επίσης ο τίτλος της μεγάλης τοπικής εφημερίδας "La Voix du Nord". "Το Εθνικό Μέτωπο κερδίζει στον πρώτο γύρο και χάνει στον δεύτερο, η Δεξιά δεν επωφελείται από την παραδοσιακή τιμωρητική ψήφο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα χάνει την τοπική υπεροχή του" έγραψε η εφημερίδα.
Έχοντας εξασφαλίσει την πρώτη θέση σε πέντε και επτά Περιφέρειες αντίστοιχα, "η Αριστερά και η Δεξιά δεν πρέπει να κάνουν το λάθος να επιστρέψουν στις δουλίτσες τους, σαν να μη συνέβη τίποτε" προειδοποιεί η δεξιά "Le Figaro". "Το Εθνικό Μέτωπο δεν εξαφανίστηκε, το αντίθετο. Για τους αντιπάλους του, η υποχρέωση να αρθούν στο ύψος της εμπιστοσύνης που ανανεώθηκε απέναντί τους είναι ακόμη μεγαλύτερη".
"Χθες, οι Γάλλοι ανέλαβαν τις ευθύνες τους: ψήφισαν μαζικά. Περιμένουμε από τους αιρετούς να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες και να συμφιλιωθούν με τον λαό" έγραψε με τη σειρά της εφημερίδα "Le Parisien".
"Οι βεβαιότητες πρέπει να ανατραπούν, οι ρουτίνες πρέπει να εγκαταλειφθούν, πρέπει να δοκιμαστούν πολιτικές... αλλά δεν θα είναι δυνατόν να παραμείνουμε με το όπλο παρά πόδα", έγραψε η "L' Umanite", η οποία χαιρετίζει την "έγερση των πολιτών" στον δεύτερο γύρο.
Για την οικονομική εφημερίδα "Les Echos", "Η ισχυρή κινητοποίηση έφερε την ήττα του Εθνικού Μετώπου. Η απώθηση που εμπνέει το κόμμα της Μαρίν Λεπέν παραμένει πλειοψηφική τάση και ωθεί τους ψηφοφόρους στην κινητοποίηση όταν εμφανίζεται ο κίνδυνος".