Live τώρα    
Συρία / Συρία: Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε "ενδοεπικοινωνία" με τις ΗΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συρία / Συρία: Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε "ενδοεπικοινωνία" με τις ΗΠΑ

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν χθες στόχους ανταρτών στη Συρία προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από πλευράς Δύσης, που υποστήριξε ότι εκείνοι που χτυπήθηκαν δεν ήταν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αλλά άμαχοι και δυνάμεις της λεγόμενης "μετριοπαθούς" αντιπολίτευσης, καταγγελία που το Κρεμλίνο απέρριψε αμέσως κάνοντας λόγο για "επικοινωνιακό πόλεμο".

Με στόχο να αποφευχθεί κάποιο "ατύχημα" με καταστροφικές συνέπειες, τα στρατιωτικά επιτελεία ΗΠΑ και Ρωσίας άρχιζαν ταυτόχρονα συνομιλίες "ώστε να αναζητήσουν τρόπους για να μην υπάρξει εμπλοκή των αεροσκαφών τους από λάθος", όπως χαρακτηριστικά δήλωσε υπό συνθήκες ανωνυμίας στέλεχος του Αμερικανού υπουργείου Άμυνας.

Νωρίτερα πάντως, το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις των δύο πλευρών είχε τροφοδοτήσει η δήλωση του Αμερικανού γερουσιαστή Τζον Μακέιν ότι δύο από τις σχεδόν 30 ρωσικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη χθεσινή ημέρα έπληξαν στρατόπεδο εκπαίδευσης ανταρτών που είχαν εκπαιδευτεί από τη CIA. Σημειώνεται ότι η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών είχε θέσει σε εφαρμογή πολυδάπανο πρόγραμμα εκπαίδευσης "μετριοπαθών" ανταρτών που αντιμάχονται το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Με την έναρξη, άλλωστε, των ρωσικών επιδρομών την Τετάρτη, οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης άρχισαν να καταγγέλλουν τον θάνατο δεκάδων αμάχων από τους βομβαρδισμούς. Σχολιάζοντας ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε έτοιμος για τον "πόλεμο προπαγάνδας", υποστηρίζοντας πως οι πληροφορίες μεταδόθηκαν πριν ακόμη τα ρωσικά αεροσκάφη βρεθούν στους συριακούς ουρανούς.

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι οι επιδρομές δεν έχουν στόχο μόνο το Ισλαμικό Κράτος αλλά και πολλές άλλες οργανώσεις που η Ρωσία θεωρεί τρομοκρατικές. "Οι οργανώσεις αυτές είναι γνωστές και οι στόχοι επιλέγονται σε συντονισμό με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις" δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ ερωτηθείς εάν η Ρωσία και η Δύση έχουν διαφορετική άποψη σχετικά με τον ορισμό της τρομοκρατικής οργάνωσης. Ο υπουργός Εξωτερικών Σερκέι Λαβρόφ διευκρίνισε πάντως ότι η Μόσχα δεν θεωρεί ως τέτοια οργάνωση τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδιδε ότι εκατοντάδες Ιρανοί στρατιώτες έφθασαν στη Συρία πριν από δέκα ημέρες με όπλα προκειμένου να λάβουν μέρος σε χερσαίες επιχειρήσεις σε περιοχές υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη βόρεια Συρία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή και η λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ ετοιμάζεται να ενταχθεί στην επιχείρηση που θα έχει στόχο την ανακατάληψη εδαφών από τον συριακό στρατό.

Διχασμένες, ως ήταν αναμενόμενο, οι διεθνείς αντιδράσεις για τις ρωσικές επιχειρήσεις. Τη βαθιά της ανησυχία εξέφρασε η Σαουδική Αραβία, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η χώρα του "δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα" στα σύνορά της. Την εκτίμηση ότι η επέμβαση των μεγάλων δυνάμεων στη Συρία μπορεί να παρατείνει τον αιματηρό εμφύλιο εξέφρασαν, από την πλευρά τους, στρατιωτικοί εκπρόσωποι των Κούρδων της Συρίας.

Στην άλλη όχθη, την "ανεπιφύλακτη υποστήριξή" της στις ρωσικές επιχειρήσεις εξέφρασε η Τεχεράνη κάνοντας λόγο για κρίσιμο βήμα για την επίλυση της κρίσης. "Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θεωρεί πως η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των τρομοκρατικών ένοπλων οργανώσεων στη Συρία είναι ένα στάδιο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στην επίλυση της τρέχουσας κρίσης στην περιοχή", ανέφερε ο ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί βρήκαν έναν απρόσμενο υποστηρικτή και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπάντι που δήλωσε ότι "θα καλωσόριζε" ανάλογες ρωσικές επιδρομές και στη χώρα του εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0