Σε λειτουργία τέθηκαν αυτή την εβδομάδα τα νέα κέντρα διοίκησης του ΝΑΤΟ, οι Εθνικές Μονάδες Ενσωμάτωσης Δυνάμεων. Τα νέα κέντρα στη Σόφια, το Βουκουρέστι και τις πρωτεύουσες άλλων τεσσάρων χωρών της ανατολικής Ευρώπης υπογραμμίζουν την αναβαθμισμένη παρουσία της συμμαχίας στα Βαλκάνια και τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας.
Η δημιουργία των νέων δομών διοίκησης εντάσσεται στα μέτρα που ελήφθησαν από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία σε απάντηση στη μεταβαλλόμενη κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή και στοχεύει στη βελτίωση της ικανότητας του ΝΑΤΟ να απαντά αποφασιστικά σε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια εναντίον κράτους - μέλους του.
Στη διάρκεια της επίσημης τελετής, στη Σόφια, απηύθυνε χαιρετισμό ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ από το Βίλνιους, όπου επίσης εγκαινιάστηκε νέο κέντρο διοίκησης της Συμμαχίας. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σόφια, ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ντάνιελ Μίτοφ δήλωσε ότι η Εθνική Μονάδα Ενσωμάτωσης Δυνάμεων θα συντονίζει δράσεις που αφορούν τη συλλογική άμυνα, τις επικείμενες ασκήσεις και θα είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό πιθανής ανάπτυξης δυνάμεων, αν κριθεί αναγκαίο.
Το κέντρο διοίκησης του ΝΑΤΟ στη Σόφια στελεχώνουν 40 άτομα, εκ των οποίων οι 20 είναι Βούλγαροι αξιωματικοί και οι 20 αξιωματικοί από χώρες του ΝΑΤΟ. Η Εθνική Μονάδα Ενσωμάτωσης Δυνάμεων στη Σόφια θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τον προσεχή Δεκέμβριο.
Στην αντίστοιχη τελετή στο Βουκουρέστι, ο Ρουμάνος υπουργός Άμυνας Μιρτσέα Ντούσα τόνισε ότι η δημιουργία της συγκεκριμένης μονάδας του ΝΑΤΟ έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Ρουμανία και αποτελεί «ιστορικό γεγονός». Ο διοικητής της NFIU στο Βουκουρέστι Καταλίν Τικουλέσκου ανακοίνωσε ότι η πρώτη στρατιωτική άσκηση που θα συντονιστεί στην περιοχή από τη μονάδα θα πραγματοποιηθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής του επόμενου έτους.