Μετά τους δημοσιογράφους στην Ελλάδα που "εκπαιδεύονταν" από το ΔΝΤ για να προωθούν τις... "θέσεις" του, ακόμη μία αποκάλυψη - βόμβα για τις μεθοδεύσεις και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, που χρησιμοποιήθηκαν ως τακτικές από τους μηχανισμούς των Βρυξελλών για να υπαχθούν οι αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης σε δανειακές "διασώσεις" με σκληρά μέτρα λιτότητας, είδε χτες το φως της δημοσιότητας.
Καταθέτοντας στην αντίστοιχη "επιτροπή αλήθειας" του ιρλανδικού Κοινοβουλίου, που συστήθηκε για να διερευνήσει την τραπεζική κρίση του 2010 εξαιτίας της οποίας η Ιρλανδία κατέφυγε στην τρόικα για το πακέτο "διάσωσης" των 64 δισ. ευρώ, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Κέβιν Κάρντιφ αποκάλυψε πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χρησιμοποιούσαν συστηματικά την τακτική των ανώνυμων "ενημερώσεων" και των διαρροών προς τα ΜΜΕ με σκοπό να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην Ιρλανδία και να εντείνουν την πίεση προς την κυβέρνηση του Δουβλίνου ώστε να αποδεχτεί τη "συμφωνία στήριξης" του 2010 με τους σκληρούς όρους που τη συνόδευαν.
Ο Κάρντιφ, που είχε τότε τη θέση του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Οικονομικών, δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν οι αξιωματούχοι αυτοί ανήκαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους δύο θεσμούς που προωθούσαν επίμονα τη δανειακή σύμβαση με το Δουβλίνο, τόνισε ωστόσο πως "τη στιγμή που μπήκαμε σε αυτό [σ.σ.: στη δανειακή σύμβαση] πιεζόμασταν πολύ σκληρά".
"Ήταν ξεκάθαρα απρεπές το ότι, την ώρα που εμείς προσπαθούσαμε να πάρουμε αποφάσεις, αυτοί, με τις ενημερώσεις τους στα ΜΜΕ πίσω από κλειστές πόρτες, υπονόμευαν τη θέση μας στις αγορές, ώστε να αυξηθεί η πίεση που δεχόμασταν" σημείωσε ο Ιρλανδός αξιωματούχος.
Υπονόμευση της Δημοκρατίας
"Τα δημοκρατικά συστήματα δεν θα έπρεπε να βασίζονται στην υπονόμευση της αξιοπιστίας των κυβερνήσεων και την παραπληροφόρηση μέσω διαρροών στα ΜΜΕ" είπε ο Κέβιν Κάρντιφ, επαναλαμβάνοντας πως η τότε κυβέρνηση της χώρας "πιέστηκε πολύ σκληρά" από την ΕΚΤ προκειμένου να υπαχθεί σε δανειακή σύμβαση, καθώς ο ανώτατος θεσμός τού ευρωοικοδομήματος είχε αποκλείσει κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα να υποστούν ζημίες οι ιδιώτες επενδυτές που διακρατούσαν μεγάλο μέρος τραπεζικών αξιογράφων.
Σύμφωνα με τον Κάρντιφ, η κυβέρνηση του Δουβλίνου είχε εξασφαλίσει αρχικά την υποστήριξη του τότε γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν όσον αφορά το σχέδιό της να επιβάλει απώλειες στους μεγαλομετόχους των ιρλανδικών τραπεζών. Όμως η λύση αυτή απορρίφθηκε τελεσίδικα σε μια τηλεδιάσκεψη που έγινε μεταξύ της ιρλανδικής κυβέρνησης και στελεχών της Κομισιόν και της ΕΚΤ.
Όπως είπε ο Κάρντιφ, υπήρξε μια "σθεναρή αρνητική αντίδραση εκ μέρους της ΕΚΤ και άλλων, οι οποίοι ξεκαθάρισαν πως το ''πρόγραμμα στήριξης' της Ε.Ε. και του ΔΝΤ δεν θα προχωρούσε αν έμπαινε στο τραπέζι η πρόταση να μοιραστούν τις ζημιές οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών και όσοι διακρατούσαν μεγάλο μέρος του χρέους" της Ιρλανδίας.
"Φυσικά, επισήμως, η απόφαση να μην καούν οι ομολογιούχοι και οι μεγαλομέτοχοι ελήφθη από την κυβέρνηση της Ιρλανδίας, αλλά ήταν μία από τις αποφάσεις εκείνες για τις οποίες δεν έχεις και πολλά περιθώρια επιλογής" τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην γ.γ. του ιρλανδικού υπουργείου Οικονομικών στην "επιτροπή αλήθειας".
Υπενθυμίζεται ότι, με επιστολή του τον Νοέμβριο του 2010, ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ είχε διαμηνύσει στην κυβέρνηση του Δουβλίνου ότι η έκτακτη χορήγηση ρευστότητας στις ιρλανδικές τράπεζες δεν θα συνεχιζόταν εάν η χώρα δεν προχωρούσε στη σύναψη της δανειακής σύμβασης. Η Ιρλανδία υπέγραψε τη συμφωνία δύο ημέρες αργότερα...