Live τώρα    
Τουρκία: Ο Ερντογάν "βολιδοσκοπεί" τους κεμαλιστές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκία: Ο Ερντογάν "βολιδοσκοπεί" τους κεμαλιστές

Σενάρια για πιθανή κυβέρνηση από τους κεμαλιστές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος παίζουν από χτες στην Άγκυρα, μετά την αιφνίδια συνάντηση που είχε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον αρχαιότερο εκλεγέντα βουλευτή του κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ. Με την ιδιότητά του αυτή, ο Μπαϊκάλ θα είναι ο προεδρεύων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που προέκυψε από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής όταν θα συγκληθεί σε σώμα.

«Έμεινα με την εντύπωση ότι ο πρόεδρος δεν θα έχει αντίρρηση για το ενδεχόμενο η αντιπολίτευση να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού» είπε ο Μπαϊκάλ μετά τη συνάντηση. Έτσι απαντήθηκε, τουλάχιστον με βάση τις εντυπώσεις του Μπαϊκάλ, ένα βασικό ερώτημα σε σχέση με την απρογραμμάτιστη αυτή συνάντηση. Κι αυτό αφορά το αν ο Ερντογάν, σε περίπτωση που αποτύχει ο πρώτος εντολοδόχος πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται να είναι ο αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Αχμέτ Νταβούτογλου, θα δώσει ή όχι την εντολή στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του δεύτερου κόμματος, δηλαδή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Αυτό που αναπαράγεται από χτες, ειδικά από τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στο ΑΚP, είναι το σενάριο να οδηγηθεί εκ νέου η χώρα σε εκλογές αν ο Νταβούτογλου αποτύχει να σχηματίσει κυβέρνηση. Μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, ο Μπαϊκάλ είπε ότι ο πρόεδρος συμφωνεί "στο να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό η αβεβαιότητα και ότι είναι ανοιχτός σε κάθε είδους κυβέρνηση συνασπισμού". Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του Ερντογάν.

Στο μεταξύ, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο ηγέτης του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) κατηγόρησε την τουρκική ηγεσία για εσκεμμένη αδράνεια απέναντι στην αυξανόμενη πολιτική βία στη νοτιο-ανατολική Τουρκία. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν προχτές στο Ντιγιάρμπακιρ μετά τον φόνο τού επικεφαλής ισλαμιστικής Ακροδεξιάς οργάνωσης. Η έκρηξη της βίας ακολουθεί την ιστορική εκλογική νίκη του HDP στις βουλευτικές εκλογές και την είσοδό του στο Κοινοβούλιο, που στέρησε την αυτοδυναμία από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

"Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος δεν φαίνονται πουθενά. Θα σκεφτόταν κανείς ότι περιμένουν να αφήσουν τη χώρα να ολισθήσει προς τον εμφύλιο πόλεμο για να μπορούν να πουν 'Κοιτάξτε πόσο πολύτιμο είναι το AKP'" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντεμιρτάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0