Εκατοντάδες νεκρούς προκαλεί το κύμα καύσωνα που πλήττει την Ινδία τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα η θερμοκρασία σε πολλές περιπτώσεις να αγγίζει τους 50 βαθμούς Κελσίου. Οι αρχές προειδοποίησαν ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς η καταμέτρηση δεν αφορά τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για άμεση υποχώρηση του καύσωνα.
Το κύμα καύσωνα που πλήττει τμήματα της νότιας αλλά και της βόρειας Ινδίας έχει στοιχίσει μέχρι τώρα τη ζωή σε 539 ανθρώπους και αναμένεται να συνεχιστεί όλη την εβδομάδα. Η πιο υψηλή θερμοκρασία καταγράφηκε στην Αλαχαμπάντ, πόλη στο βόρειο ομόσπονδο κρατίδιο του Ούταρ Πραντές, όπου ο υδράργυρος έφτασε τους 47,7 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή, ενώ στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί καταγράφηκε ανώτατη θερμοκρασία 43,5 βαθμούς Κελσίου.
Τα περισσότερα από τα 539 επίσημα καταγεγραμμένα θύματα ήταν εργάτες οικοδομών, ηλικιωμένοι και άστεγοι στα νότια ομόσπονδα κρατίδια Άντρα Πραντές και Τελανγκάνα, δήλωσαν αξιωματούχοι, αν και ορισμένοι θάνατοι καταγράφηκαν επίσης στα κρατίδια Ούταρ Πραντές, Οντίσα και Δυτική Βεγγάλη.
Ο διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών του κρατιδίου Άντρα Πραντές, Κ. Νταναντζάγια Ρέντι, δήλωσε ότι 325 άνθρωποι πέθαναν από θερμοπληξία ή αφυδάτωση στο κρατίδιο μέσα στις τελευταίες τρεις ημέρες. "Συμβουλεύουμε τους πολίτες να μην εργάζονται από τις 10:00 ώς τις 16:00", σημείωσε ο Ρέντι. "Έχουμε επίσης ανοίξει κέντρα σε διάφορες περιοχές, ειδικά σε αστικές περιοχές, για να διανέμεται νερό και βουτυρόγαλα".
Η κυβέρνηση ακύρωσε τις άδειες όλων των γιατρών, καθώς τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από κρούσματα θερμοπληξίας. Εξάλλου στο γειτονικό κρατίδιο Τελανγκάνα, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους 204 άνθρωποι, αξιωματούχοι συμβούλευσαν τους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του μεσημεριού και των πρώτων απογευματινών ωρών, να πίνουν πολλά υγρά και να φορούν φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
Οι οδηγοί ταξί στην Κολκάτα -την πρωτεύουσα της Δυτικής Βεγγάλης, παλαιότερα γνωστή ως Καλκούτα- όπου έχουν αναφερθεί τέσσερις θάνατοι αρνούνται πλέον να εργαστούν από τις 11.00 ώς τις 16.00, αφού δύο συνάδελφοί τους έχασαν τη ζωή τους μέσα στα αυτοκίνητά τους την περασμένη εβδομάδα. Ο μουσώνας, ο οποίος προβλέπεται, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, να πλήξει τις νότιες ακτές της Ινδίας την 31η Μαΐου, θα ανακουφίσει τον πληθυσμό από τις υψηλές θερμοκρασίες.