Live τώρα    
Ο παράγοντας Σκωτία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο παράγοντας Σκωτία

Αν οι Εργατικοί χάσουν και αυτή τη φορά τις εκλογές, αυτό θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιδόσεις των Σκωτσέζων αυτονομιστών, που οκτώ μήνες μετά το δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο διεκδικώντας ρόλο ρυθμιστή στις πολιτικές εξελίξεις της Βρετανίας.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) ενδέχεται να κερδίσει τις 57 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στις εκλογές της 7ης Μαΐου. Για να συνειδητοποιήσει κανείς το μέγεθος του προβλήματος για τους Εργατικούς, αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι στις προηγούμενες εκλογές, παρά την γενικότερη ήττα του, το κεντροαριστερό κόμμα είχε εκλέξει 41 βουλευτές στη Σκωτία.

Η υποστήριξη για το SNP ανέβηκε κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που οι αναλυτές αποδίδουν στην πειστική εμφάνιση της ηγέτιδάς του Νίκολα Στέρτζον στα τηλεοπτικά ντιμπέιτ. Η Στέρτζον εκμεταλλεύτηκε τον τηλεοπτικό χρόνο της για να καταγγείλει την πολιτική λιτότητας της συγκυβέρνησης Τόρις - Φιλελευθέρων και να προβάλει το κόμμα της ως μια αξιόπιστη εναλλακτική στα αριστερά των Εργατικών.

Στο εκλογικό του πρόγραμμα το SNP ζητεί, μεταξύ άλλων, την κατάργηση των περικοπών, τη θέσπιση κατώτατου ωρομισθίου 8,7 λιρών μέσα στην επόμενη πενταετία και τη μείωση των πανεπιστημιακών διδάκτρων. Δεν προκαλεί έκπληξη ότι το 71% των νέων ψηφοφόρων της Σκωτίας δηλώνουν ότι θα το ψηφίσουν.

Οι Τόρις και ο Ντέιβιντ Κάμερον καλοβλέπουν, όπως είναι αναμενόμενο, το ενδεχόμενο εκλογικής συντριβής των Εργατικών στη Σκωτία και επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την άνοδο του SNP για να συσπειρώσουν το συντηρητικό ακροατήριό τους. Η Στέρτζον επιθυμεί "ό,τι καλύτερο για τη Σκωτία και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο ας πάει να κρεμαστεί, γιατί δεν θέλει να ανήκει σε αυτό, δεν θέλει την επιτυχία του" δήλωσε ο Κάμερον προαναγγέλλοντας "ανένδοτο αγώνα" για την αποτροπή σχηματισμού μιας συγκυβέρνησης Εργατικών - Σκωτσέζων αυτονομιστών.

"Είναι καθήκον μου να αφιερώσω τις επόμενες δέκα ημέρες για τη νίκη με απόλυτη πλειοψηφία. Δέκα ημέρες για να σώσω το Ηνωμένο Βασίλειο" τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Times. Και όλα αυτά παρότι οι Εργατικοί του Μίλιμπαντ απορρίπτουν -προς το παρόν τουλάχιστον- το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το SNP. Από την πλευρά του, το κόμμα της Στέρτζον δεν αποκλείει τίποτε και υπόσχεται να εργαστεί για να φέρει μία "προοδευτική αλλαγή" στο Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση που αναδειχτεί σε ρυθμιστή των εξελίξεων.

Μιχάλης Τρίκκας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0