Live τώρα    
Επιτέλους συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιτέλους συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Έναν από τους μεγαλύτερους σκοπέλους στο πλέγμα των παγκόσμιων σχέσεων φαίνεται πως αφήνουν πίσω τους η Δύση και το Ιράν, αψηφώντας τις υστερικές αντιδράσεις του Ισραήλ, με τη χθεσινή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές ύστερα από μαραθώνιο διαβουλεύσεων στις συνομιλίες της Λωζάνης. Την ιστορική συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και τη διεθνή κοινότητα ανακοίνωσαν αργά το βράδυ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας και η ιρανική προεδρία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, η συμφωνία που επιτεύχθηκε καθορίζει το πλαίσιο της τελικής συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στα βασικά σημεία που θα πρέπει να περιλαμβάνονται σ' αυτήν την τελική συμφωνία, διευκρίνισε με μήνυμά του στο Twitter ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί τόνισε, από την πλευρά του, ότι έχουν βρεθεί οι λύσεις για τις "παραμέτρους-κλειδιά" του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, σημειώνοντας ότι η σύνταξη του κειμένου της τελικής συμφωνίας θα ξεκινήσει άμεσα και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί "μέχρι την 30ή Ιουνίου".

Δυτική διπλωματική πηγή σημείωσε ότι, στο πλαίσιο της συμφωνίας, το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει το Ιράν θα καταστραφεί ή θα εξαχθεί από τη χώρα. Επιπροσθέτως, το Ιράν δέχτηκε να γίνονται επιθεωρήσεις στι πυρηνικές εγκαταστάσεις του για δέκα χρόνια -το διάστημα ισχύος της συμφωνίας- και, όπως ανέφεραν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, θα διατηρήσει σε λειτουργία τις 6.000 από τις 19.000 μηχανές φυγοκέντρησης που διαθέτει.

"Βρήκαμε τις λύσεις, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα τη σύνταξη του προσχεδίου", επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ μέσω του λογαριασμού του στο Twitter. Ως "καλή είδηση" χαιρέτισε την ανακοίνωση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. "Μεγάλη ημέρα, πίσω στη δουλειά σύντομα για την τελική συμφωνία", έγραψε επίσης στο Twitter ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ προειδοποιούσε πως "οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να ελαττώσει σημαντικά τις πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν και να βάλει τέλος στην τρομοκρατία και την επιθετικότητά του".

Ο υπουργός Πληροφοριών της ισραηλινής κυβέρνησης, Γιουβάλ Στάινιτς, είχε τονίσει νωρίτερα ότι όλες οι επιλογές, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης, παραμένουν στο τραπέζι προκειμένου η χώρα του να αντιμετωπίσει την "απειλή" του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0