Εφ' όλης της ύλης -Ρωσία, Ουκρανία, Ισλαμικό Κράτος, συμφωνία ΤΤIP- ήταν η συνάντηση που είχαν χθες στο Λευκό Οίκο, Μπάρακ Ομπάμα και Ντόναλντ Ντουσκ, με θέματα μεταξύ άλλων στην ατζέντα των συνομιλιών τους την "ελληνική κρίση" και την "ευρωπαϊκή ανάπτυξη".
"Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα και ό,τι άλλο μπορεί να γίνει για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, που έχει προφανώς υστερήσει και έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και στην οικονομία των ΗΠΑ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος. Για τον αρχηγό του Λευκού Οίκου τα θέματα προτεραιότητας είναι η κατάσταση στην Ουκρανία, οι σχέσεις με τη Ρωσία και η "διατλαντική συμμαχία", που πρέπει -όπως άφησε να εννοηθεί- να παραμείνει αραγής.
«Αντιμετωπίζουμε μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις. Προφανώς, ένα σημαντικό θέμα συζήτησης είναι η κατάσταση στην Ουκρανία. Είμαστε όλοι δεσμευμένοι στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, που έχουν απειληθεί από τη ρωσική επιθετικότητα. Έχουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε την ισχυρή ενότητά μας σε σχέση με τις κυρώσεις» είπε ο Ομπάμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, "μέρος της συζήτησής είναι πώς μπορούμε να παρακολουθούμε αποτελεσματικά το τι συμβαίνει στο έδαφος της Ουκρανίας και πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να διατηρήσουμε την πίεση προς τη Ρωσία ώστε οι αυτονομιστές να τηρούν τις συμφωνίες».
Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ έθεσε προτεραιότητα σε τρία θέματα: στις «κρίσιμες σχέσεις» με τη Ρωσία, στην τρομοκρατική απειλή και τη δράση του Ισλαμικού Κράτους και στις διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP).
Αναφερόμενος στο θέμα Ρωσίας - Ουκρανίας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υιοθέτησε σκληρή αντιρωσική ρητορική αναφερόμενος σε εκείνους που "διαπράττουν πράξεις βίας και καταπατούν την κυριαρχία των γειτόνων μας θέλοντας να αποδυναμώσουν την πολιτική δέσμευση του δυτικού κόσμου".
"Σήμερα μπορούμε να δούμε με απόλυτη σαφήνεια πως προσπαθούν να μας διχάσουν στο εσωτερικό της Ευρώπης, καθώς και την Ευρώπη με την Αμερική. Αλλά, όταν είμαστε ενωμένοι, θα είμαστε σε θέση να θέσουμε τέρμα στην επιθετική πολιτική της Ρωσίας έναντι των γειτόνων της" συμπλήρωσε ο Τουσκ.