Τις αποκρουστικές πρακτικές του Ισλαμικού Κράτους μιμείται όλο και περισσότερο η εξίσου ακραία ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, που χθες έδωσε στη δημοσιότητα τα πρώτα δικά της βίντεο με αποκεφαλισμούς αιχμαλώτων.
Το βίντεο παρουσιάζει τον αποκεφαλισμό δύο ανδρών που η οργάνωση χαρακτηρίζει κατασκόπους. Το ένα από τα θύματα αναγνωρίστηκε ως ο Νταγούντ Μουχάμεντ, αγρότης από την πόλη Μπάγκα. Ο αγρότης φέρεται να ομολόγησε ότι ένας αστυνομικός του πρόσφερε 25 δολάρια για να γίνει κατάσκοπος, ενώ του υποσχέθηκε πως θα τον κάνει πλούσιο.
Την ίδια ώρα, ο Μοχάμεντ Εμουάζι, ο νεαρός Βρετανός που έχει αναγνωριστεί ως ο δήμιος του Ισλαμικού Κράτους που εμφανίζεται σε αρκετά βίντεο με εκτελέσεις είχε ανακριθεί από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, καταδικάζοντας στη διάρκεια των συνομιλιών τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όπως και κάθε μορφή εξτρεμισμού.
Η βρετανική οργάνωση Cage, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μουσουλμάνων, έδωσε στη δημοσιότητα ηχογραφημένη συνομιλία στην οποία ο Εμουάζι διηγείται σε ένα μέλος της Cage, τον Ασίμ Κουρέσι, μια συζήτηση που είχε με έναν άνδρα, τον οποίο η βρετανική εφημερίδα "Guardian" έχει ταυτοποιήσει ως μέλος της MI5.
"Του είπα: Ήταν άσχημο. Τι θέλετε να σας πω; Αν είχα τη δυνατότητα να ξαναφέρω στη ζωή τους ανθρώπους αυτούς, θα το έκανα" αναφέρει. Η συζήτηση φέρεται να πραγματοποιήθηκε μετά την απόπειρα του Εμουάζι το 2009 να μεταβεί στην Τανζανία όπου, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, σκόπευε στη συνέχεια να ενταχθεί στους Σομαλούς Σεμπάμπ.