Συνεχίζουν να σκορπούν τρόμο τα τυφλά χτυπήματα σε κατοικημένες περιοχές στον αιματηρό εμφύλιο της Ουκρανίας, με το τελευταίο περιστατικό αυτής της τακτικής να αφορά νοσοκομείο στο προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών, το Ντονέτσκ. Την ίδια ώρα, μετά το Βερολίνο, και το Παρίσι λέει ξεκάθαρα "όχι" στον εξοπλισμό του Κιέβου με οπλισμό από τη Δύση, ωστόσο οι Αμερικανοί επαναφέρουν στην ατζέντα τους την πιθανότητα αυτή.
Τουλάχιστον τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν χθες το μεσημέρι από πυρά πυροβολικού που έπληξαν τον προαύλιο χώρο νοσοκομείου και παρακείμενη πολυκατοικία στην ανταρτοκρατούμενη πόλη του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Νωρίτερα, οι αρχές της πόλης είχαν ανακοινώσει πως οβίδα έπληξε το νοσοκομείο και είχαν εκφράσει φόβους για πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Πάντως, σύμφωνα με τους αυτονομιστές φρουρούς του νοσοκομείου, κανείς δεν σκοτώθηκε στο εσωτερικό του κτηρίου. Το πτώμα ενός εκ των θυμάτων της επίθεσης είχε καλυφθεί πρόχειρα με μια κουβέρτα μπροστά από το νοσοκομείο, τα παράθυρα του οποίου έσπασαν από την έκρηξη, ενώ δύο άλλα πτώματα κείτονταν μπροστά από γειτονική πολυκατοικία.
Στο μεταξύ, διά στόματος του υπουργού Άμυνας Ζαν-Ιβ Λεντριάν, η Γαλλία ξεκαθάρισε χθες ότι «δεν σκοπεύει να προσφέρει αυτή τη στιγμή θανατηφόρο στρατιωτικό εξοπλισμό» στην Ουκρανία, παρά την έξαρση των μαχών. Η δήλωση αυτή γίνεται την ώρα που έχει ξεκινήσει η συζήτηση στην Ευρώπη σχετικά με το ενδεχόμενο παροχής όπλων στο Κίεβο και αφού οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν εκ νέου ότι εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο.
«Πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί πολιτική έξοδος από την κρίση αυτή», δήλωσε ο Λεντριάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό ομόλογό του Ρομπ Νίκολσον. Η θέση της Ρωσίας «δεν είναι αποδεκτή, το λέμε ξεκάθαρα, και θα συνεχίσουμε τις κυρώσεις για τον λόγο αυτό», υπογράμμισε ο Λεντριάν. «Παράλληλα, πρέπει να αποφύγουμε με κάθε τρόπο τη συνέχιση μιας κατάστασης σύγκρουσης που επιδεινώνεται», πρόσθεσε.
Καθώς ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία κλιμακώνεται, οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν τη Δευτέρα ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους βοήθεια προς το Κίεβο. O, υπό διορισμό, νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ δήλωσε χθες ότι διάκειται ευνοϊκά στο ενδεχόμενο παροχής αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. «Είμαι διατεθειμένος να κινηθώ προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς πιστεύω ότι πρέπει να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους», δήλωσε ο Κάρτερ απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας, η οποία αναμένεται να εγκρίνει τον διορισμό του από τον πρόεδρο Ομπάμα.