Live τώρα    
Ο Ομπάμα καρατόμησε τον υπουργό Άμυνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Ομπάμα καρατόμησε τον υπουργό Άμυνας

Δύο εβδομάδες μετά τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο τις οποίες κέρδισαν οι Ρεπουμπλικανοί, ο πρόεδρος Ομπάμα καρατόμησε χθες τον μοναδικό Ρεπουμπλικανό της κυβέρνησής του, τον υπουργό Άμυνας Τσακ Χέιγκελ. Ο πρόεδρος ανακοίνωσε επισήμως την "παραίτηση" του κορυφαίου υπουργού του υποστηρίζοντας πως από τον περασμένο μήνα "είχαν συμφωνήσει και οι δύο πως ήρθε η ώρα να υπάρξει νέα ηγεσία στο Πεντάγωνο"...

Ομπάμα και (αντιπρόεδρος) Μπάιντεν αποχαιρέτησαν τον Χέιγκελ στην τυπική τελετή αποχώρησης που έγινε στον Λευκό Οίκο, με τον Ομπάμα να διευκρινίζει πως ο υπουργός θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το Κογκρέσο να εγκρίνει τον αντικαταστάτη του.

«Μου τα έλεγε έξω από τα δόντια», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, επιβεβαιώνοντας τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν ήταν οι καλύτερες, ειδικά το τελευταίο διάστημα, καθώς ο Χέιγκελ ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση για την "υποχωρητική" στάση της έναντι του Άσαντ στη Συρία και του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Χέιγκελ υπέβαλε την παραίτησή του έπειτα από "μακρές συζητήσεις" που είχε με τον Ομπάμα, οι οποίες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο, δήλωσαν εξάλλου Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας είχε αμφισβητήσει τη στρατηγική του Αμερικανού προέδρου σε ό,τι αφορά τη Συρία σε ένα εσωτερικό υπόμνημα που διέρρευσε στις αρχές του φθινοπώρου. Σε αυτό, προειδοποιούσε ότι η πολιτική του Ομπάμα κινδυνεύει εξαιτίας της αποτυχίας του να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του έναντι του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ανασχηματισμός;

Ο Ομπάμα επιμένει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να στραφούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ανεξάρτητα από το θέμα του Άσαντ. Πάντως, κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι ο Ομπάμα επιθυμεί να έχει μια νέα κυβερνητική ομάδα για τα δύο τελευταία χρόνια του στην προεδρία.

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι στο υπόβαθρο αυτής της απόφασης δεν υπάρχουν διαφορές στην πολιτική», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος. «Ο υπουργός δεν παραιτείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας και δεν 'απολύεται'», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ως πιθανότεροι αντικαταστάτες του Χέιγκελ φέρονται η Μισέλ Φλορνόι, πρώην υφυπουργός Άμυνας, και ο Άστον Κάρτερ, επίσης πρώην υφυπουργός στο ίδιο πόστο. Ακόμη ένας πιθανός υποψήφιος θεωρείται ο γερουσιαστής Τζακ Ριντ.

Πάντως ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ επεσήμανε ότι η αντικατάσταση του Χέιγκελ θα πρέπει να γίνει "σε ένα ευρύτερο πλαίσιο επανεξέτασης της αμερικανικής στρατιωτικής στρατηγικής". «Η αλλαγή στο προσωπικό (της κυβέρνησης) θα πρέπει να είναι μέρος μιας ευρύτερης επανεξέτασης της στρατηγικής μας ώστε να αντεπεξέλθουμε στις απειλές που αντιμετωπίζουμε στο εξωτερικό, κυρίως την απειλή του Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε ο Μπένερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0