Τροχιά προσέγγισης αποφάσισαν να ακολουθήσουν Κίνα και Ιαπωνία, για να χαλαρώσουν τις μεταξύ τους εντάσεις οι οποίες έχουν ως αφετηρία τις εδαφικές διενέξεις, αλλά τροφοδοτούνται από καιρού εις καιρόν από το βεβαρημένο ιστορικό παρελθόν των σχέσεων των δύο χωρών.
Παράλληλα με την ανακοίνωση της επικείμενης συνάντησης του Κινέζου προέδρου Σι Τζιπίνγκ με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χθες ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να συστήσουν μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων. Σκοπός του θα είναι να αποτραπεί η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης γύρω από τις διαφιλονικούμενες βραχονησίδες Σενκάκου (Ντιόγου για την Κίνα) στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σε μια περιοχή που βρίσκεται τόσο εντός της κινέζικης όσο και της ιαπωνικής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, Σι Τζινπίνγκ και Σίνζο Άμπε θα συναντηθούν στο περιθώριο του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Πεκίνο.