Στο ελληνικό πλοίο "Έλυρος" φαίνεται ότι βρήκε καταφύγιο η Βουλή και η κυβέρνηση της Λιβύης λόγω του εμφυλίου πολέμου. Το πλοίο έχει αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Τομπρούκ, στο οποίο ακόμη δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι ισλαμιστές, με ελληνικό πλήρωμα.
Μετά την κατάληψη της Τρίπολης και της Βεγγάζης από ισλαμιστικές πολιτοφυλακές, τα μέλη του λιβυκού κοινοβουλίου τις εγκατέλειψαν.
Πλέον οι ίδιοι και τα μέλη των οικογενειών τους διαμένουν στο βάρους 17.000 τόνων ελληνικό πλοίο, το οποίο συνήθως πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Πάτρα - Ιταλία.
Την ίδια στιγμή, η πόλη Ντέρνα κηρύχθηκε «ισλαμικό χαλιφάτο».
Μία αίθουσα συνεδριάσεων εντός του λιμανιού του Τομπρούκ χρησιμεύει για τις συνόδους της Βουλής, ενώ το ελληνικό καράβι λειτουργεί περισσότερο ως πλωτό ξενοδοχείο.