Να παραμείνει στην UEFA αποφάσισε η Ρωσία και ζητά να επανέλθει στις διοργανώσεις μετά από σε συνεννόηση με την UEFA, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής στις διεθνείς διοργανώσεις, τόσο για τους συλλόγους, όσο και για τις εθνικές ομάδες της χώρας.
Η συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ρωσικής ένωσης ποδοσφαίρου (RFS) κατέληξε ότι θέλει να έρθει σε συμφωνία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό προκειμένου να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Ασιατική Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση.
«Η εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας έλαβε την απόφαση να προτείνει στην UEFA τη σύσταση ομάδας εργασίας», δήλωσε ο πρόεδρος της RFS Αλεκσάντρ Ντουκόφ. Όπως είπε η απόφαση που λήφθηκε είναι να σχηματιστεί μια ομάδα εργασίας η οποία θα περιλαμβάνει τρία άτομα από τη ρωσική πλευρά, την UEFA, τη FIFA και τη ΔΟΕ, για να συζητηθεί το μέλλον της χώρας στο ποδόσφαιρο.
«Στόχος αυτής της ομάδας εργασίας είναι η επιστροφή των συλλόγων και των εθνικών ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις, να δημιουργηθεί ένας χάρτης, ένα χρονοδιάγραμμα. Η ομάδα εργασίας πρέπει να σχηματιστεί έπειτα από τις γιορτές. Έχουμε ήδη αρχική συγκατάθεση της UEFA. Το χρονοδιάγραμμα πρέπει να έχει αποφασιστεί μέχρι το τέλος Απριλίου», δήλωσε ο Ντουκόφ.
Για τον Ντουκόφ,η ομάδα εργασίας με την UEFA θα πρέπει να είναι «ένα σημάδι ότι οι γέφυρες δεν έχουν κοπεί και ότι μπορούμε να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις για να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας- φυσικά, η πολιτική επηρεάζει το ποδόσφαιρο, αλλά θα δούμε πόσο».
Ο επικεφαλής του ρωσικού ποδοσφαίρου σημείωσε ότι μία αίτηση ένταξης στην AFC θα μπορούσε να απορριφθεί από τη FIFA και ως εκ τούτου να έμενε μετέωρη.
Οι επόμενοι μήνες κρίνονται καθοριστικοί για το ρωσικό ποδόσφαιρο, αφού αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τον Απρίλιο, δεν θα προλάβουν τις ημερομηνίες για τις επόμενες διεθνείς διασυλλογικές διοργανώσεις, ενώ θα προκύψουν και προβλήματα ακόμα και για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2026, που είναι ο στόχος της Ρωσίας, από τη στιγμή που έχει αποκλειστεί από τα προκριματικά του Euro 2024.
Η ρωσική ομοσπονδία ποδοσφαίρου τελεί υπό αποκλεισμό (όπως και στη συντριπτική πλειονότητα των αθλημάτων), μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, τον περασμένο Φεβρουάριο. Εξαιτίας αυτού του αποκλεισμού, η εθνική Ρωσίας δεν μπόρεσε να μετάσχει στα πλέι-οφ πρόκρισης για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, ενώ οι σύλλογοι τέθηκαν εκτός ευρωπαϊκών κυπέλλων. Τον Σεπτέμβριο, η εθνική Ρωσίας αποκλείστηκε και από την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2024.