Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Βραβεία ΠΣΑΤ / Χρονιά του στίβου το 2022
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βραβεία ΠΣΑΤ / Χρονιά του στίβου το 2022

Βραβεία στον στίβο

Σε θρίαμβο του στίβου εξελίχθηκε η ψηφοφορία των μελών του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου για τους κορυφαίους της χρονιάς, καθώς στις τρεις από τις τέσσερις βασικές κατηγορίες βραβεύσεων (καλύτερος αθλητής, καλύτερη αθλήτρια και καλύτερος προπονητής) αναδείχθηκαν πρώτοι οι Μίλτος Τεντόγλου, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και Γιώργος Πομάσκι, κάτι που δεν έχει προηγούμενο.

Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι ο πρώτος αθλητής στίβου με τη συγκεκριμένη διάκριση από το 2006, όταν κορυφαίος είχε αναδειχθεί ο πρωταθλητής των 400 μ. με εμπόδια Περικλής Ιακωβάκης. Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη διαδέχθηκε την Κατερίνα Στεφανίδη, που ήταν καλύτερη αθλήτρια της χρονιάς το 2017 και το 2019, ενώ ο Γιώργος Πομάσκι αναδείχθηκε και πάλι κορυφαίος προπονητής μετά την αντίστοιχη διάκριση το 2019.

Να σημειωθεί ότι στην πρώτη τριάδα για των κορυφαίων της χρονιάς ήταν ακόμα δύο εκπρόσωποι του κλασικού αθλητισμού, η Ελίνα Τζένγκο στις αθλήτριες και ο Ναπολέων Κεφαλόπουλος στους προπονητές. Δηλαδή οι πέντε από τους εννέα που πήραν τις περισσότερες ψήφους στις τρεις κατηγορίες (η τέταρτη κατηγορία ήταν η καλύτερη ομάδα, όπου κυριάρχησε η υδατοσφαίριση) ήταν «στιβικοί», με τους άλλους τέσσερις να είναι οι Γιάννης Αντετοκούνμπο, Λευτέρης Πετρούνιας, Άννα Κορακάκη και Θοδωρής Βλάχος.

Τεντόγλου

Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι για δεύτερη διαδοχική χρονιά ο καλύτερος άλτης του μήκους στον κόσμο. Μετά το 8.60 μ. του 2021, που ήταν η καλύτερη επίδοση στον πλανήτη, έχει και φέτος την πρώτη επίδοση στον κόσμο με 8.55 μ. στον κλειστό στίβο και 8.52 μ. στον ανοιχτό, άλματα που του έδωσαν τα χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Βελιγράδι και στο Ευρωπαϊκό του Μονάχου. Πήρε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον χάνοντας από τον Κιέζο Γουάνγκ (8.36 μ.) στην τελευταία προσπάθεια. Συνολικά είχε φέτος στον ανοιχτό στίβο τις έξι από τις δέκα καλύτερες επιδόσεις του κόσμου στο μήκος, δείγμα της τεράστιας κλάσης του.

Το 2022 έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής που κατέκτησε το διαμάντι στη σειρά μίτινγκ Diamond League, συμπεριλήφθηκε στην τελική τριάδα των υποψηφίων για τον τίτλο του Ευρωπαίου αθλητή στίβου, ενώ τον Αύγουστο αναδείχθηκε κορυφαίος αθλητής στην Ευρώπη στην ψηφοφορία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου.

Ντρισμπιώτη

Η «βιονική» Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, στα 38 της χρόνια, αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη το 2022 όχι μόνο του ελληνικού αλλά και του ευρωπαϊκού στίβου! Η Ελληνίδα βαδίστρια έκανε τη Γηραιά Ήπειρο να υποκλιθεί στα κατορθώματά της, καθώς μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών πήρε την 1η θέση στα 35 χλμ. και στα 20 χλμ. βάδην του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Μόναχο.

Νωρίτερα, είχε εξαιρετική παρουσία και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον, όπου κατέλαβε την 4η θέση στα 35 χλμ. βάδην, ενώ τον Αύγουστο, τον μήνα που έγινε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αναδείχθηκε κορυφαία αθλήτρια στίβου της Ευρώπης!

Τζένγκο και Πατουλίδου

Το «νταμπλ» της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη ήταν λογικό να αφήσει στη 2η θέση την 20χρονη Ελίνα Τζένγκο, που έγινε η νεότερη πρωταθλήτρια Ευρώπης όλων των εποχών στον ακοντισμό. Στο Μόναχο έστειλε το ακόντιο στα 65.81 μ., που είναι η τέταρτη καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο και η δεύτερη στην Ευρώπη και της έδωσε τον τίτλο της κορυφαίας ανερχόμενης αθλήτριας στην Ευρώπη στο Gala της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου στο Ταλίν.

Στη γιορτή του ΠΣΑΤ βραβεύθηκε και μια εμβληματική μορφή του ελληνικού στίβου, η Βούλα Πατουλίδου, καθώς φέτος συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από τον θρίαμβό της στα 100 μ. εμπόδια των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης. Εκείνο το χρυσό μετάλλιο ήταν η απαρχή της «άνοιξης» του στίβου στην Ελλάδα, το πρώτο από Ελληνίδα αθλήτρια στην ιστορία της διοργάνωσης και το πρώτο ολυμπιακό στον στίβο μετά το 1956 και το χάλκινο μετάλλιο του Γιώργου Ρουμπάνη στο επί κοντώ στη Μελβούρνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL