Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C15.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C18.7°C
4 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας / Η Αμαλία δεν -πρέπει να- είναι μόνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας / Η Αμαλία δεν -πρέπει να- είναι μόνη

Ήταν Γενάρης του 2021 όταν μια νεαρή γυναίκα, ακούγοντας και διαβάζοντας τη συγκλονιστική αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου, αποφάσισε να μιλήσει για τη δική της ιστορία κακοποίησης.

Ήταν τότε που η Ελληνίδα ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας κατέθεσε στο δικαστήριο και αποκάλυψε όχι μόνο τον δικό της βιασμό από μεγαλοπαράγοντα της ιστιοπλοΐας, αλλά και τον βιασμό μιας έφηβης αθλήτριας, η οποία ήρθε σε επαφή μαζί της και της εκμυστηρεύτηκε την εμπειρία της.

Ήταν η Αμαλία το κορίτσι που, αρχικά με μήνυμα προς τη Σοφία και έπειτα δημόσια, πήρε την απόφαση να καταγγείλει την επαναλαμβανόμενη κακοποίηση από τον προπονητή της στην ιστιοπλοΐα όταν ήταν 11-12 ετών. «Ήταν ένα παιδί» θα σκεφτεί εύλογα ο καθένας, εκτός από τον ίδιο τον φερόμενο ως δράστη, που δηλώνει «αθώος» για τον βιασμό…

Την προηγούμενη εβδομάδα, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, η δίκη του 39χρονου προπονητή ιστιοπλοΐας συνεχίστηκε με τις καταθέσεις των γονιών του κοριτσιού. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο κατηγορούμενος, που βρίσκεται προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Τρίπολης από τις 24 Ιανουαρίου 2021, αντιμετωπίζει τις κατηγορίες του βιασμού κατ’ εξακολούθηση, κατάχρηση σε ασέλγεια και αποπλάνηση σε βάρος της 11χρονης τότε αθλήτριας και μέχρι τα 14 της χρόνια.

Τότε ήταν, στα 14 της χρόνια, που η έφηβη Αμαλία αποφάσισε να ηχογραφήσει ένα μήνυμα προς τον πατέρα της και να αποκαλύψει αυτό που της συνέβαινε. Μέχρι τότε ο «Τ» ήταν ο προπονητής της, ο άνθρωπος εμπιστοσύνης, ο αθλητής που μετέδιδε τις γνώσεις του στα παιδιά.  Ήταν ένας νέος άνθρωπος του αθλητισμού που μοιραζόταν το όνειρό του - ή έτσι νόμιζαν οι πάντες.

Η αντίδραση -και σε αυτή την περίπτωση- της ομοσπονδίας και του σωματείου στην αποκάλυψη της Αμαλίας ήταν δυσανάλογη της σοβαρότητας της υπόθεσης. Υπήρξαν καταθέσεις που έκαναν λόγο για σχέση της νεαρής αθλήτριας με τον προπονητή της. Και ουδείς αναρωτήθηκε τι είδους σχέση μπορεί να συνάψει ένα παιδί 11-12 ετών με έναν 28χρονο, με τον οποίο μάλιστα υπήρξε -και σε αυτή την περίπτωση- μια σχέση εξουσίας;

Να σημειωθεί κάπου εδώ ότι η Σοφία Μπεκατώρου, από την αποκάλυψη της οποίας ξεκίνησε το κίνημα #MeToo στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν στηρίχθηκε από την Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας, αλλά από την πρώτη στιγμή κιόλας βρέθηκε απέναντι σε κακεντρεχή σχόλια που προέρχονταν από μέλη του Δ.Σ. Μετά από πολλά χρόνια, η Σοφία είχε πλέον βρει τη δύναμη να ανταπεξέλθει σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, όμως πόσο σίγουρο είναι ότι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης θα βρουν τη δύναμη να σταθούν απέναντι από τους κακοποιητές τους;

Κάπου εδώ έρχεται να τονιστεί και ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονται οι συγκεκριμένες δίκες. Αλλά, βεβαίως, και οι αποφάσεις που λαμβάνονται… Υπάρχει το αίσθημα του δικαίου όταν οι δίκες τελειώνουν; Νιώθουν ανακούφιση και δικαίωση τα θύματα κακοποίησης;

Κ. Παπαπαντολέων στην ΑΥΓΗ: Οι υποθέσεις αφορούν όλη την κοινωνία

Δικηγόρος της 21χρονης Αμαλίας στη δίκη είναι η Κλειώ Παπαπαντολέων. Με δήλωσή της στην ΑΥΓΗ δίνει το στίγμα της σημαντικότητας τόσο της συγκεκριμένης υπόθεσης όσο και όλων όσων βρίσκονται σε εξέλιξη ή ολοκληρώθηκαν:

«Τα δικαστήρια το επόμενο διάστημα με τις αποφάσεις τους, σε εμβληματικές και μη υποθέσεις, θα δώσουν το στίγμα τους και έχει ιδιαίτερη σημασία ποιο θα είναι αυτό: εάν θα είναι στην κατεύθυνση της προστασίας των θυμάτων και της εγγύησης των δικαιωμάτων τους ή εάν θα λειτουργήσουναποθαρρυντικά.

Επιτρέψτε κιόλας να πω ότι η τιμώρηση αυτών των κακουργημάτων δεν μπορεί να απασχολεί μόνο τα θύματα, αλλά πρωτίστως και την Πολιτεία, καθώς στρέφονται και πλήττουν βαρύτατα σημαντικά έννομα αγαθά, όπως η ανηλικότητα, η αυτονομία του προσώπου και η αξιοπρέπειά του κ.ο.κ.» θα δηλώσει αρχικά η έμπειρη νομικός για να συμπληρώσει:

«Πρέπει όμως να σημειωθεί, επίσης, ότι σημασία δεν έχει μόνο η απόφαση αλλά και ο τρόπος διεξαγωγής της διαδικασίας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η κατάθεση των θυμάτων να γίνεται με σεβασμό και αξιοπρέπεια και με κατανόηση της ιδιαιτερότητας των εγκλημάτων αυτών. Στο κομμάτι αυτό, είναι μεγάλη η ευθύνη του δικαστηρίου να βάζει όρια σε ερωτήσεις και συμπεριφορές δικηγόρων που είναι εξευτελιστικές για το θύμα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL