Live τώρα    
Σκάκι / Μάγκνους Κάρλσεν, ο πρωταθλητής κόσμου που αγωνίζεται διαρκώς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάκι / Μάγκνους Κάρλσεν, ο πρωταθλητής κόσμου που αγωνίζεται διαρκώς

Αεικίνητος ο παγκόσμιος πρωταθλητής Μάγκνους Κάρλσεν, πρωταγωνιστεί σε διαδικτυακούς και σε αγώνες δια ζώσης, δοκιμάζει τις δυνάμεις του στο πόκερ και επικρίνει τον αποκλεισμό του Καριάκιν

Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές μέχρι το 1975 δεν ήταν τακτικοί επισκέπτες πολύ ισχυρών τουρνουά. Εικάζεται πως ορισμένοι απέφευγαν δύσκολους αγώνες, στους οποίους θα διακινδύνευαν τη φήμη τους. Προσεκτικοί στις επιλογές τους ήταν οι Σοβιετικοί Μποτβίνικ, Σμίσλοβ, Ταλ, Πετροσιάν και Σπάσκι, οι οποίοι κυριάρχησαν από το 1948 έως το 1972. Έγιναν περισσότερο δεκτικοί σε προσκλήσεις μετά την απώλεια του τίτλου τους. Εντελώς ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο Αμερικανός Φίσερ, ο οποίος δεν έπαιξε καμία παρτίδα ως παγκόσμιος πρωταθλητής από το 1972 έως το 1975.

Η κατάσταση άλλαξε αμέσως μετά. Οι νέοι πρωταθλητές κόσμου Κάρποβ, Κασπάροβ, Κράμνικ, Ανάντ, καθώς και οι παγκόσμιοι πρωταθλητές της ΦΙΝΤΕ Χάλιφμαν, Πονομαριόβ, Καζιμτζάνοβ και Τοπάλοβ έπαιζαν συχνότατα.

Ένας από τους πλέον ενεργούς παγκόσμιους πρωταθλητές είναι ο τωρινός, ο 31 ετών Νορβηγός Μάγκνους Κάρλσεν. Ήδη συμμετέχει στο τρίτο από τα εννέα τουρνουά του διαδικτυακού Meltwater Champions Chess Tour. Μαζί του παίζουν οι Γκίρι, Μαμεντιάροβ, Πραγκνανάντα, Ντούντα, Λιέμ Λι, Χάνσεν και Βαν Φόρεστ, Παρότι οι κινήσεις μεταδίδονται μέσω ίντερνετ, οι οκτώ παίκτες βρίσκονται σε στούντιο στο Όσλο. 

Από τις 31 Μαΐου έως τις 10 Ιουνίου θα διεξαχθεί για δέκατη φορά στο Σταβάνγκερ το πολύ δυνατό ετήσιο νορβηγικό τουρνουά. Θα αγωνιστούν οι Κάρλσεν, Ράπορτ, Σο, Μαμεντιάροβ, Γκίρι, Ρατζάμποβ, Ανάντ, Βασιέ-Λαγκράβ, Τοπάλοβ και Βανγκ Χάο. Νικητής στα δύο  πρώτα (2013, 2014) είχε αναδειχθεί ο Ρώσος Καριάκιν, ενώ ο Νορβηγός παγκόσμιος πρωταθλητής Κάρλσεν είχε περιοριστεί στη δεύτερη θέση. Με αφορμή τον εξάμηνο αποκλεισμό του Ρώσου από τη ΦΙΝΤΕ, για τις δηλώσεις υποστήριξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία -με πιο σοβαρό αντίκτυπο την αδυναμία συμμετοχής του στο Τουρνουά Υποψηφίων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος-, ο Κάρλσεν είπε ότι διαφωνεί με τον Καριάκιν για τα όσα υποστηρίζει, αλλά δήλωσε αντίθετος με τις κυρώσεις που του επιβλήθηκαν από την ΦΙΝΤΕ. Θεωρεί ανεπίτρεπτο να τιμωρείται κάποιος για την έκφραση της γνώμης του. Ο Καριάκιν έχει υποβάλει ένσταση κατά του αποκλεισμού του από επίσημες διοργανώσεις, ενώ η Σκακιστική Ομοσπονδία της Ρωσίας, αντιδρώντας στις κυρώσεις που της επέβαλε η Ευρωπαϊκή Σκακιστική Ένωση, έκανε αίτημα ένταξής της στην Ασιατική Σκακιστική Ομοσπονδία.

Οι δραστηριότητες του Κάρλσεν εκτείνονται και εκτός σκακιέρας. Έχουμε αναφερθεί σε αποτελεσματικά επιχειρηματικά του ανοίγματα, σε εμφάνισή του ως μοντέλο διαφημιστικής καμπάνιας, σε συμμετοχή του σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, καθώς και για τις βλέψεις του ως ηθοποιός. Προσφάτως πήρε μέρος σε αγώνες πόκερ, στο Δουβλίνο, όπου κατέλαβε την 25η θέση μεταξύ 1.050 παικτών.

Προεθνικές Ανδρών, Γυναικών και Ελπίδων

Με εισηγήσεις των εκλεκτόρων Γιάννη Νικολαΐδη και Βασίλη Κοτρωνιά συγκροτήθηκαν οι προεθνικές ομάδες για το 2022. Προεθνική Ανδρών (με αλφαβητική σειρά): Δημήτρης Αλεξάκης, Νικόλας Θεοδώρου, Ευγένιος Ιωαννίδης, Ανδρέας Κελίρης, Σταμάτης Κούρκουλος-Αρδίτης, Δημήτρης Μαστροβασίλης, Θάνος Μαστροβασίλης, Χρήστος Μπανίκας, Γιάννης Παπαϊωάννου, Αντώνης Παυλίδης, Στέλιος Χαλκιάς.

Προεθνική Γυναικών: Αναστασία Αβραμίδου, Παναγιώτα Κιούση, Ευανθία Μάκκα, Ιουλία Μάκκα, Μαρίνα Μακροπούλου, Χαριτωμένη Μαρκαντωνάκη, Κατερίνα Παυλίδου, Μαρία Τσάκωνα, Ευγενία Τσιβελεκίδου, Σταυρούλα Τσολακίδου, Αντωνία Χριστοδουλάκη. Προεθνική Ελπίδων:  Ανατόλ Βλάχος, Γιάννης Καλογερής, Χρήστος Κράλλης, Εμμανουήλ Πατρελάκης, Νίκος Σπυρόπουλος, Πέτρος Τριμίτζιος.

Ινδός νικητής ύστερα από 48 χρόνια!

Οι νεαροί Ινδοί πρωταγωνιστούν σε μεγάλες διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Την περασμένη Κυριακή αναφερθήκαμε στη νίκη του 16χρονου Πραγκνανάντα στο Ρέικιαβικ. Πριν από λίγες μέρες, ένας άλλος Ινδός γκραν μετρ, ο 15χρονος Γκουκές, πρώτευσε στο  La Roda International Open της Ισπανίας. Είναι ο πρώτος Ινδός που κατακτά την πρώτη θέση στα 48 χρόνια του θεσμού!

Γκουκές (Ινδία, 2637) - Μιχαλέφσκι  (Ισραήλ,  2554)

1.γ4 Ιζ6 2.Ιγ3 δ5 3.γxδ5 Ιxδ5 4.Ιζ3 η6 5.θ4 Αη7 6.θ5 Ιγ6 7.δ4 Ιxγ3 8.βxγ3 ε5 9.ε3 0–0 10.Αε2 εxδ4 11.γxδ4 Ιβ4 12.Αδ2 γ5 13.Πγ1 β6 14.α3 Ιδ5 15.δxγ5 βxγ5 16.Πxγ5 Αβ7

17.θ6 Αθ8 18.0–0 Βε7 19.Βγ2 Πζδ8 20.Πγ1 Βζ8 21.Ιη5 Βε7 22.ε4 Αδ4 23.Πγ4 Αζ6 24.εxδ5 Αxη5 25.Αxη5 Βxη5 26.Ββ2 1–0

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρωταθλητής Κύπρου αναδείχθηκε για πέμπτη φορά ο εικοσάχρονος Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης με 9,5 βαθμούς σε 11 παρτίδες (9 νίκες, 1 ισοπαλία, 1 ήττα). Δεύτερος ήλθε ο Π. Κληρίδης με 8,5 και τρίτος ο Αλ. Ισαακίδης με 8. Ακολούθησαν ο Ι. Δαμιανού με 7,5 και οι Μ. Φλωρεντιάδης και Π. Σάββα με 7. Οι πέντε πρώτοι θα συγκροτήσουν στην Εθνική Κύπρου στην Ολυμπιάδα. Πρωταθλήτρια Γυναικών είναι η Χριστίνα Μαρκίδου με απόλυτο σκορ (7 στα 7).

Πρώτη θέση και άνοδος στην Α΄ Εθνική για την Σκακιστική Ακαδημία Γαζίου (ΠΟΑ Κρήτης) και τον Ν.Ο. Καλαμάτας (ΠΟΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου).

Άρχισε στο Σεν Λούις το Κύπελλο ΗΠΑ. Μεταξύ των οκτώ επίλεκτων σκακιστριών συγκαταλέγεται και η Σταυρούλα Τσολακίδου.

Η ΕΣΟ απένειμε εθνικούς τίτλους στον Γιάννη Λίτσα (ΟΜ) και στους νεαρούς Νίκο Σιδηρόπουλο (ΟΜ) και Νίκο Πούπαλο (ΥΜ).

Πασχαλινό Όπεν από Τρίτη 26/4 έως Δευτέρα 2/5 στο Chess Square, Μακρυνίτσας 3, Αμπελόκηποι, τηλ. 210-6451538, email: [email protected].

To 6o Σκακιστικό Τουρνουά «Α. Μπέλλος» θα πραγματοποιηθεί από 26/4 έως 2/5 στην Π.Σ. Περιστερίου (Δημοσθένους 12, Περιστέρι, τηλ. 6972991799, e-mail [email protected]).

 Επίσκεψη στα γραφεία της ΕΣΟ πραγματοποίησε ο βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης. Συζητήθηκαν θέματα όπως η νέα νομοθεσία για τα πνευματικά αθλήματα, η ανάγκη ενίσχυσης των Εθνικών Ομάδων, η διδασκαλία σκακιού στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων και ιδιαίτερα οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε σχέση με την ένταξη του σκακιού στον Σχολικό Αθλητισμό.

[email protected]

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL